post

Како да ги промените работите кога промената е невозможна?

Промената е срцето на секој успешен бизнис. Колку побргу претприемачот свати дека промената е секојдневие на неговиот бизнис толку подобро за бизнисот воопшто.

Промена - Основа на бизнис живот

Се се менува околу нас. Со секој нов ден ние сме се поразлични и поразлични. Јас често пати ја користам промената за да анализирам што како влијае на одредени мои и бизнис перформанси. Како се однесува околината кога сум неактивен, а како кога сум активен?

Но понекогаш доаѓаме во состојба кога знаеме дека е потребно нешто да менуваме, но ни се чини дека една таква промена е невозможна. Едно нешто сум сигурен од моето лично искуство и мојата работна околина во последниве 14 години. Тоа е дека ништо не е невозможно. На пример, додека бев на факултет еден од моите колеги немаше верба во себе дека ќе може да заврши (а да бидам искрен и не се гледаше некој голем потенцијал особено заради математиката), но заедно успеавме да ги пребродиме сите кризи и сега тој мој пријател е машински инженер. На работа во царина имав неколку ситуации кога странците ми велеа тоа е невозможно да се направи, а по некој ден кога ќе го направам нивното воодушевување беше со зборовите Good Job My Friend.

Упорноста и желбата за да се најде решение на проблемот се основни за претворање на невозможното во возможно и очигледно.

Во овој напис сакам да дадам еден посистематски приод кога станува збор за бизниси кои не се поединци туку организациски системи и промените.

1. Визија

Пред да сакаме нешто да промениме мора да знаеме што сакаме да постигнеме. Ако сме сигурни какви сакаме да изгледаме во иднината, односно каков сакаме да биде нашиот бизнис во иднината веќе ќе го знаеме и половина пат до таа наша цел. Повеќе за визија и визионери пишував во Претприемач визионер наспроти опортунист. Одговорете на следниве прашања за да ја дефинирате Вашата визија:

  • Каде сакам да биде мојот бизнис во иднина? Јасно дефинирана позиција на Вашиот бизнис во иднина.
  • Што ќе треба да превземам за да стигнам таму? Активности кои ќе бидат потребни за да го постигнете одговорот од првотопрашање.
  • Што ќе претставува дестинацијата? Всушност со оваа прашање ќе треба да ги дефинирате мерните индикатори кои ќе ви кажат дека сте стигнале до местото кое што го дефиниравте со одговор на првото прашање.

2. Мотивација

Вашиот бизнис е составен од индивидуалци кои со нивните активности го прават Вашиот бизнис жив. Многу е неверојатно дека можете да бидете само Вие тој кој претставува биолошки систем во бизнисот. Затоа промената доколку не се спроведува од страна на вработените не претставува промена. Одговорете на следниве прашања:

  • Какви се моменталните чувства на сите членови на бизнисот?
  • Што ќе предизвика чувство на ургентност?
  • Какви ќе бидат наградите за стигнување на дестинацијата?

3. Акција

Планирање без акција претставува непотребно планирање. Потребно е сето она што го испланиравте во визија и мотивација да го примените во конкретни активности во бизнисот. Затоа го предлагам следново.

  • Систематизирај. Зголемете ја ефикасноста и ефективноста преку имплементирање на систематски приод во спроведување на активностите за промени во Вашиот бизнис.
  • Имплементирај. Имплементирај го системот за да можеш да ги спроведеш сите испланирани активности, но и за да можеш да имаш полесен пат при имплементација на следни слични промени во бизнисот.
  • Мери. Мери ги постигнувањата од имплементацијата и секако подобрувај го се она што не дава резултати.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*