post

StumbleUpon – Маркетинг средство 86

StumbleUpon како маркетинг средство

StumbleUpon како маркетинг средство

Продолжуваме со социјалните медиуми како маркетинг средство. Како 86-то маркетинг средство во овој серијал на претприемач го избрав StumbleUpon. Во оваа маркетинг средство гледам навистина голем потенцијал, и не само што гледам туку и при некои мои тестирања навистина се покажа како квалитетен извор на сообраќај за еден блог.

Она што сакам да го потенцирам е што овој медиум е доста лесен за користење, а од друга страна и забавен. Го користам коко извор на квалитетни информции кои го зголемуваат моето знаење во подрачјата за кои сум пројавил интерес. А како што го користам се повеќе и повеќе добивам подобар фидбек со поквалитетни извори на веб сајтови прилагодени согласно моето однесување во користење на оваа платформа.

Што претставува StumbleUpon?

Најкратко кажано StumbleUpon претставува социјална мрежа преку која корисниците откриваат и рангираат веб страници од нивен интерес преку посебен вид на технологија за препорака на тие страници.

Всушност, со самото креирање на ваш профил на платформата вие избирате соодветни подрачја на интерес за вашето присуство на оваа социјална мрежа, а потоа барате пријатели за креирање на мрежата. Откако креирате акаунт потребно е да инсталирате додаток на Вашиот интернет прелистувач со чија помош ја користите платформата. Останатото е да се забавувате со откривање на нови веб сајтови кои можеби никогаш порано не сте ги сретнале.

Можете да го погледнете видеото кое го направив пред повеќе од една година во кое ќе видите некои детали за тоа што претставува, како да го користите и како да поставувате нови страници.

Како да го користите StumbleUpon?

Основната цел на StumbleUpon е да ви обезбеди квалитетна содржина од интернетот и врз основа на тоа вие да ја рангирате како добра или лоша за Ваш вкус. Затоа и однесувајте се како такви корисници и не го користете само за себепромовирање. Оваа правило важи не само за ова маркетинг средство туку и за сите останати кога станува збор за социјални медиуми.

Основниот процес на користење би изгледал вака:

  • Изберете ги подрачјата на Вашиот интерес.
  • Користете го одреден период за да добиете поквалитетни сугестии. (Се користи преку кликнување на копчето Stumble при што добивате одредена препорака и доколку сте задоволни можете да кликнете на I Like It копчето)
  • Споделете нешто ваше.
  • Користете го често системот.

Можете да споделите и Ваша сопствена веб страна или пак некој квалитетен пост од Вашиот бизнис блог) или пак страната за продажба на некој Ваш производ или пак страната за градење на Вашата листа.

Можете и да го искористите рекламирањето преку оваа платформа. Системот функционира на таков начин што:

  • Вие избирате аудиенција на која би сакале да се покаже Вашиот веб сајт согласно категорија, демографија или географија.
  • Системот ви праќа посетители и ви наплаќа согласно прегледите на Вашиот веб сајт.
  • Колку повеќе Like-ови добивате толку повеќе ќе биде и прикажан Вашиот веб сајт и во бесплатната варијанта.
  • Имате целосна контрола на Вашиот буџет.

Дали треба да го користите?

Доколку имате веб сајт и блог и сакате да го зголемите потенцијалот на тој веб сајт или блог нема ништо да изгубите доколку го користите. Доколку го користите на вистинскиот начин и вашиот бизнис ќе има и корисност. Бидете корисни за системот и системот ќе ви возврати со љубов.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*