post

Твојот бизнис план корегиран

Бизнис план

Бизнис план

Како еден претприемач, веројатно користите процес на планирање за да обезбедите дека вашиот бизнис е на вистинскиот пат до успехот. Бизнис планот има голема бизнис потенцијална енергија складирано во себе. Тој е вашиот патоказ кон успехот.

Како и да е, во исто време погрешните претпоставки и предвидувања кои не се невозможни во процесотна планирање може да бидат штетни за вашиот бизнис.

Дали си ти претприемач кој се што ќе стави на хартија базирано на претпоставки и предвидувања за иднината успева и да го реализира онака како што е во пракса?

Дали ти си претприемач кој секогаш има доволно пари потребни за идните бизнис активности онака како што се планирани?

Дали бројките од продажба во реалноста се исти како оние кои се планирани?

Веројатноста дека одговорот на овие прашања ќе биде да е многу мала. Како претприемачи, постои веројатност дека нема секогаш да бидеме рационални или доволно реални  кога планираме за нашиот бизнис. Тоа значи дека можеме да планираме да потрошиме 2.000.000 денари, но навистина имаме потреба да потрошиме 3.000.000 денари за да обезбедиме нормано функционирање на бизнисот. Можеме да планираме да оствариме продажба од 8.000.000 денари базирајќи се на претпоставки и предвидувања, но продажбата да биде 6.000.000 денари.

Затоа реба да ги зголемуваш или намалуваш бројките во твојот бизнис план.

Поголемиот дел од иднината на твојата компанија ќе биде базирана на претпоставки и предвидувања во однос на продажбата што бизнисот ќе ја генерира и трошоците кои ќе бидат потребни за да се поддржи нормалното функционирање на бизнисот во иднина. Од овие бројки ќе зависи буџетот за твоите маркетинг иницијативи, продажни иницијативи, истражување и развој… Доколку не се погодат истите бројки нема да можеш да ги реализираш планираните активности. Твојата компанија ќе навлезе во една зона на стагнирање, и ќе постои опасност да губите потрошувачи и пари кои нема да влезат во твојот бизнис.

За да обезбедиш дека се ќе биде онака како што треба, едноставно ќе треба да ги помножиш иницијалните планирани трошоци со 1,2 до 1,5 и да ја поделиш планираната продажба со 1,2 до 1,5. Откако ќе го изведеш ова, наврати се на потребните корекции на останатите делови од твојот бизнис план, а кои се базираат токму на овие предвидувања.

Во инженерството ова вообичаено се нарекува степен на сигурност кој се користи при димензионирање на различни објекти. Зошто да не се користи и во процесот на бизнис планирање?

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*