post

Преглед на книга – Влезен Маркетинг – Да Бидете Најдени на Google, Социјални Медиуми и Блогови

Вчера на претприемач пишував за значењето на на влезен маркетинг како маркетинг на утрешницата. Пред неколку дена ми стигна една книга која ја купив од Amazon, Inbound Marketing – Get Found Using Google, Social Media and Blogs од Brian Halligan и Dharmesh Shah и ја прочитав па би сакал да презентирам краток преглед на она што значи оваа книга.

Авторите на оваа книга се луѓето кои стојат зад HubSpot – софтвер за влезен маркетинг. Нивното искуство со сопствената компанија како и искуството работејќи за други компании како консултанти го преточуваат во оваа книга.

Што е Влезен Маркетинг – Да бидете најдени на Google, Социјални медиуми и Блогови

Како што веќе пишував на претприемач, овој тип на маркетинг претставува маркетинг на денешницата и маркетинг на утрешницата. Денес веќе за да бидете добар во маркетингот не е важно колку пари Вашиот бизнис има за да вложи туку колку сте паметни и креативни за да ја искористите технологијата околу Вас во маркетинг цели.

Токму тоа е опфатено во оваа книга. Како што кажува и самиот наслов оваа книга ќе ви ги даде некои од основните стратегии и тактики кои би требало да го променат Вашето размислување во однос на маркетингот за Вашиот бизнис. Тоа е како да бидете најдени на Google, Социјални медиуми и блогови.

Зошто да бидете најдени на Google, Социјални медиуми и Блогови?

Влезен маркетинг - Како да бидете најдени на Google, Социјални медиуми и блоговиВо секоја маркетинг кампања претприемачите се обидуваат да бидат присутни на местата каде што се потенцијалните потрошувачи. А кои се тие места? Каде еден потенцијален потрошувач или интересент за некој производ или услуга започнува со сопственото информирање за производите или услугите кои се нудат?

Можеби порано седеле пред ТВ или пак слушале радио за да видат или пак слушнат некоја реклама. Можеби порано купувале весници и магазини за да видат некој интересен производ. Но, денес оваа однесување на луѓето е намалено и тоа се заради моќта на интернетот. Денес луѓето се онлајн.

Денес кога јас сакам да се информирам дали постои некој производ или пак услуга со што би решил некој проблем одам на Google и пребарувам. Преку Google стигнувам до различни веб страни и блогови кои ги читам за да бидам доволно информиран пред да донесам одлука за купување. Многу корисни информации добивам и преку социјалните медиуми на кои на некој начин сум присутен. Ова значи дека традиционалните маркетинг медиуми веќе воопшто не ги консумирам. А, зошто би ги консумирал кога постојано сум врзан на интернет и постојано информациите ми се достапни.

Затоа Вашиот бизнис треба да биде најден на Google, Социјалните медиуми и Блогови, за што и оваа книга се однесува. Затоа и би требало да ја имате, прочитате, препрочитувате и имплементирате стратегиите и тактиките кои се наведени во истата.

Карактеристики на книгата

Би сакал да издвојам некои карактеристики на Inbound Marketing – Get Found Using Google, Social Media and Blogs кои навистина ми оставија вистинска импресија:

  • Јазик. Првата импресија од читањето на книгата е јазикот кој го користат авторите. Јазикот не е технички јазик, ниту пак научен јазик кој е тешко разбилрлив за обичните луѓе. Користениот жаргон и стилот на пишување на авторите е разбирлив за секого па дури и за оние кои за првпат се среќаваат со овие поими.
  • Сеопфатност. Книгата иако не е голема – 220 страни, сепак е сеопфатна во однос на она што треба претприемачите да започнат уште денес за да имаат успех во влезниот маркетинг.
  • Влезен маркетинг во акција. Секое поглавје во книгата има дел наречен влезен маркетинг во акција, што всушност претставува случај или пример на успех на овој вид на маркетинг.
  • Што треба да направите. По секое поглавје имате листа на активности кои треба да ги спроведете за да навлезете во влезниот маркетинг.

Навистина вредна книга за цената која што чини помалку од $25.

За кого е идеална оваа книга?

Навистина важно прашање. Оваа книга има потенцијал да помогне секому. Потенцијал да помогне на целосен новајлија во оваа проблематика и потенцијал да помогне на секој маркетинг експерт да си го подобри сопственото знаење. Во секој случај мислам дека основната група на оние кои треба да ја имаат оваа книга се:

  • Претприемачи. Секој потенцијален и секој сегашен претприемач кој сака да го максимизира искористувањето на маркетинг активностите на соспствениот бизнис.
  • Луѓе кои се занимаваат со маркетингот. Секој кој има било каков контакт со маркетинг би требало да ја има и користи оваа книга.

Во секој случај ова е книга од која навистина може нешто да се научи и што е најважно да се примени во пракса.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

  1. […] Првиот пеглед на книга која што ја обработив е Влезен Маркетинг – Да Бидете Најдени на Google, Социјални…. Со истата нарачка нарачав уште една книга наречена […]

Speak Your Mind

*