post

Воведување на нов производ и/или услуга – Фаза 2

Животни циклуси на производ - (Воведување-Лансирање)

Животни циклуси на производ - (Воведување-Лансирање)

Воведување на нов производ и/или услуга е една од најважните фази од животниот циклус на производите. Не дека останатите не се важни, но некако успешното лансирање на пазарот на еден нов производ претставува навистина солидна основа за постигнување на успех. Погледнете го само лансирањето на новиот iPhone 4 кое заврши пред неколку месеци, а се започна уште на почетокот на оваа година (свесно или несвесно од страна на производителот).

Голем дел од успешното лансирање веќе опфативме во претходнта фаза со тестирање преку рани прифаќачи и кревање на врева за Вашиот нов производ и/или услуга. Компанијата Apple дали свесно или несвесно крена огромна врева околу нивниот нов производ – iPhone 4 започнувајќи со најава преку прес конференција, потоа се случи пронаоѓање на загубен телефон чии функционалности беа снимени и се распространија на интернетот со молскавична брзина. Неколку месеци сите пишуваа за функционалностите на тој нов производ. На денот на официјално пуштање во продажба имаше редици на луѓе кои чекаа да го нарачаат и едноставно со неворојатна пасија чекаа да ги дадат нивните пари за тој производ.

По завршување на тоа лансирање се уште тој производ се зборува за добро или пак за лошо (проблеми со антена). Но, кој колку да го сака или едноставно да не го сака Apple и нивниот iPhone, мора сите да се сложиме дека лансирањето на тој производ претставуваше едно од најголемите и најдобро спроведените лансирања на нов производ.

Целта на секој претприемач кога воведува нов производ на пазарот да успее да направи потенцијалните купувачи да врескаат за да сигнат до него. Но, сепак за сето тоа да биде онака како што треба потребно е успешно завршување на претходната фаза од животниот циклус на производите, особено оние чекори кои доведуваат до подготовка на започнување на оваа фаза.

Слободно може да се каже дека оваа фаза веднаш ќе одговори на прашањата дали тој производ ќе биде успешен или не.

Иако различни видови на бизниси, различни пазари и различни индустрии ќе бараат различни чекори ќе се обидам накратко само да го дефинирам патото како би можело да се одвива оваа фаза.

1. Обезбедување дека се е подготвено за успешно лансирање

Бидете сигурни дека сите подготовки за успешното лансирање се завршени. Проверете дали залихите и капацитетот на производство ќе го задоволи првиот бран на предвидена продажба. Дали постојат некои технички проблеми сеуште нерешени? Дали дистрибутивните канали се подготвени и имаат капацитет да ги задоволат првичните нарачки?

2. Подгответе план за пробивање на инерцијата на потрошувачите

Можеби сеуште потенцијалните потрошувачи немаат желба да ги променат своите навики со сегашните производи иако оваа веројатност е слаба затоа што потрошувачите секогаш сакаат нови подобрени начини за решавање на нивните проблеми. Сепак, не можеме да кажеме дека нема да постои една таква инерција.

3. Кревајте врева

Кревајте врева околу Вашиот нов производ и/или услуга. Контактирајте ги оние рани прифаќачи и известете ги дека можат слободно да го споделуваат нивното искуство со Вашиот нов производ и/или услуга. Во многу случаи тие се најважните распространувачи на пораките за Вашиот производ и/или услуга.

4. Определете прецизен датум за официјална продажба

Оваа тектика навистина претставува нешто што поттикнува исчекување кај потенцијалните купувачи. Доколку слушнале, разбрале или пак виделе што овозможува Вашиот нов производ да наметне исчекување и броење на денови до датумот на официјално пуштање неколку месеци предходно.

5. Целиот продажен тим нека биде подготвен за она што го чекува

Продажниот тим ќе биде првиот кој директно ќе се судри со потенцијалните купувачи. Нека бидат подготвени! Нека завршат со лично тестирање на тој производ како би можеле директно да го пренесат нивното искуство.

6. Официјално пуштање во продажба

На точно определениот датум нека започне продажбата. Бидете сигурни дек претходниот ден сте го најавиле работното време и локациите каде прво ќе пристигне тој производ. И нека ви е со среќа.

7. Следете, анализирајте и подобрувајте

Следете го одвивањето на продажбата. Анализирајте го и подобрете ги можните недостатоци.

8. Првите купувачи како најголеми распространувачи на пораката

Првите купувачи, односно купувачите од оваа фаза имаат потенцијал да ја распространат пораката за Вашиот нов производ од огромен број на нови потенцијални купувачи. Вашата задача е доколку можете да ги поттикнете во тоа иако добриот квалитет, претходно успешно завршена домашна задача со анализа на пазарот претставува гаранција дека доколку навистина се задоволни самите ќе се фалат и така ќе поттикнуваат интерес кај нивните роднини, пријатели, познаници…

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*