post

10 Вештини кои на секој претприемач му требаат веднаш

Вештини Една од највлијателната бизнис потенцијална енергија во тебе како еден претприемач се твоите вештини.

Можеби ќе ги имаш уште пред да започнеш со бизнисот но, исто така, можеш и да започнеш со твојот бизнис и да ги развиваваш сопствените вештини во текот на работата. Сепак, колку побрзо ќе се изградат тие вештини, побрзо ќе ја вбризгаат бизнис потенцијалната енергија во твојата компанија, што пак го гарантира успехот на твојот бизнис.

Поради тоа, овие вештини ти се потребно веднаш, и затоа мораш да започнешда ги развиваш уште сега.

1. Маркетинг вештини

Твојата компанија е ништо без купувачи. Како можат да се најдат купувачи за твојот бизнис, или уште подобро како твоите потенцијални купувачи ќе ја најдат твојата компанија?

Ќе ти требаат маркетинг вештини за да бидеш во можност да обезбедиш доволно купувачи кои ќе купуваат производи и услуги што ти ги продаваш.

2. Продажни вештини

Ова се можеби најважната претприемачки вештини. Твојата компанија не може да преживее ако не продава она што треба да го продава на купувачите. Веројатно утре ќе имаш свој тим за продажба, но ако си во стартап фаза, ќе треба да оствариш колку што е можно повеќе продажби за твојот бизнис.

Заради тоа ќе треба да имаш одлични продажни вештини што ќе овозможи континуиран готовински прилив за твојот бизнис.

3. Комуникациски вештини

Како претприемач ќе имаш секојдневна комуникација со твоите купувачи, твоите потенцијални купувачи, вработените и твоите добавувачи. Потребно е да овозможиш другата страна да те слуша кога зборуваш за твојата компанија. Ако никој не те слуша, тогаш зошто зборуваш?

Затоа ти треба да имаш силни комуникациски вештини.

4. Преговарачки вештини

Сè што е во бизнисот е врз основа на твоите преговарачки вештини. Мораш да преговараш со твоите купувачи, да направиш договор, мораш да преговараш со добавувачите, исто така да се направи договор во твоја корист, мораш да преговараш со твоите партнери, понекогаш мораш да преговараш со заедницата, каде што твојата компанија се наоѓа …

5. Вештини за вмрежување

Пред започнување, за време на започнување и после започнување на твојот бизнис се додека твојата компанија е жива треба да градиш твои лични и бизнис мрежи. Колку подобри и поголеми мрежи можеш да изградиш, ќе обезбедиш поголем успех за твојата компанија.

6. Менаџерски вештини

Без оглед на тоа дали ти се допаѓа или не, ти секогаш мораш да управуваш со твојата компанија. Мораш да планираш, да регрутираш, да мотивираш, контролираш и едуцираш. Менаџерските вештини се важни за успехот на твојот бизнис.

7. Финансиски вештини

Имаш бизнис кој продава нешто во замена на пари. Треба да имаш знаење и вештини за менаџирање на приходите, трошоците, профитот, даноците, готовинскиот тек, рентабилноста …

8. Самомотивациски вештини

Како претприемач ќе имааш многу задачи кои ќе бидат на твојот грб. Нема да имаш шеф, кој ќе ти каже што треба да направиш денес. Твојата сопруга/сопруг не може да ти каже нешто во врска со денешните задачи во твојата компанија.

Одложувањето е нешто многу опасно за твојот бизнис. Поради тоа ти требаат самомотивациски вештини кои ќе ти овозможат да знаеш кога ќе мораш да почнеш нешто, без одлагање, и кога ќе мораш да престанеш.

9. Вештини за управување со времето

Премногу активности и премногу задачи за кои е потребен твојот ангажман ќе го направат еден просечен ден да изгледа како хаос. Треба да ги знаеш сите важностите и приоритетите на твоите активности. Мора да знаеш што и кога треба нешто да се заврши.

Кога ќе се разбудиш наутро, мора да се будиш со јасен план за задачите на денот кој следи.

10. Лидерски вештини

Како претприемач ти мора да бидеш лидер. Сè што ќе направиш во твојата компанија истото и  вработените ќе го прават. Ако ти додадеш вредност со твоите активности, тогаш и твоите вработени, исто така, ќе додадат вредност. Мораш да бидеш во можност да споиш различни луѓе со различно потекло, знаење, вештини и искуство во твојата сопствена бизнис кауза.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*