post

4 Лекции за претприемништво од кум

Лекции за претприемништво од Кум

Лекции за претприемништво од Кум

Еден од најдобрите филмови од минатиот век беше Кум во кој главниот карактер е Дон Корлеоне, шефот на криминално семејство. Филмот го имам гледано неколку пати но пред повеќе години. Пред неколку месеци, ги гледав сите три дела повторно со поголемо внимание.

Оваа трилогија ни дава неколку лекции од претприемништвото. Филмот илустрира повеќе вредни лекции за претприемачите, но тука ќе презентирам некои од нив, оние кои ми оставија најголем впечаток.

1. Понуда која не може да се одбие

Еден од најважните елементи на секој бизнис претставува понуда. Доколку понудата е нешто што не може да се одбие, бизнисот нема да страда од недостаток на потрошувачи, бидејќи секогаш ќе има доволно потрошувачи кои ќе сакаат повеќе од бизнисот.

Во книгата The Irresistible Offer – How to Sell Your Products or Services in Тhree Seconds and Less, Mark Joyner вели:

Има 86400 секунди во еден ден.Вие имате точно 3 секунди од нив да го фатите умот на твојот потенцијален потрошувач.

2. Сакај ги пријателите, но повеќе сакај ги твоите непријатели

Ова е едно важно правило кое треба да биде применето во бизнис светот. Мора да ги сакате вашите непријатели (конкуренти), бидејќи сакате да соберете повеќе знаење за нив. Мора да ги сакате вашите непријатели бидејќи сакате да ги направите попредвидливи за целите на процесот за донесување на одлуки. Мора да ги сакате вашите непријатели доколку сакате да бидете еден чекор пред нив.

3. Се е бизнис, ништо лично

Во бизнисот ништо не е лично. Претприемачите првично го започнуваат бизнисот заради задоволување на личен интерес, но потоа ништо веќе не е лично.

Не најмувате вработени заради личен интерес. Ги најмувате бидејќи сакате да го развиете вашиот бизнис да биде успешен бизнис.

4. Секогаш внимавај на грбот

Во бизнис, вашите непријатели секогаш ќе бидат зад вас. Тие се на бојно поле со вас за истото нешто – поголемо учество на пазарот.

Подготви се со одбрамбени стратегии како одговор на твојот бизнис доколку некој те нападне.

 

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*