post

Бизнис одлуки

Како еден претприемач твојата работа во голем дел ќе биде да носиш одлуки за твојот бизнис. Не важно дали сакаш или не сакаш да носиш одлуки. Ќе мора да одлучуваш бидејќи сакаш да бидеш претприемач.

Што ќе направиш? Што треба да направиш? Кој ќе направи што? Како твојата компанија ќе продава? Како ќе ги понудиш твоите производи или услуги?

All of these and much more are everyday questions that you as an entrepreneur must answer, or make decisions about them.

Одлуките не се носат само заради тоа што треба да одлучиме за нешто. Ни требаат добри одлуки, или вистинските одлуки кои ќе ја зголемат бизнис потенцијалната енергија на компанијата.

Кои се најважните фактори за донесување на добри одлуки за нашата компанија?

Што точно значи една квалитетна претприемничка одлука?

Одговорите на овие две прашања се дадени во mindmap-от подолу.

 

Бизнис одлуки

Фактори на кои се базираат добрите бизнис одлуки

 • Ти треба знаење за предметот на одлуката доколку сакаш да ја донесеш вистинската одлука.
 • Твоето искуство во предметот на одлучување само ќе го подобри севкупниот процес. Нема да му наштети, а ти треба.
 • Твоите вештини се важен дел од целиот процес и донесување на најдобрата одлука.
 • Потребни ти се одредени информации врз база на кои ќе ја донесеш одлуката.
 • Понекогаш ќе ти треба и среќа.
 • Во ситуации кога недостасуваат информации, а ќе ги има многу, ќе треба да се базираш и на сопствениот инстикт.
 • Одлуките се базираат на логични заклучоци. Како на еден претприемач ти треба логично размислување.
 • Голем дел на процесот на донесување на одлуки се базира токму на анализи.

Квалитетни одлуки се одлуки кои:

 • се имплементирани,
 • ја водат твојата компанија кон успехот,
 • ја подобруваат твојата компанија и
 • ги решаваат вистинските проблеми.

Доколку донесеш одлука која нема да биде имплементирана, исто е како и да не си одлучил за тоа нешто. Не гу би време за донесување на одлуки кои нема да бидат имплементирани.

Зошто ги носиш одлуките? Бидејќи сакаш твојот бизнис да успее.

Секоја одлука е дел од процесот на решавање на проблеми. Секој процес на решавање на проблеми е дел од процес на подобрување.

Мора да ги приоритизираш одлуките. Првин, мора да бидат решени вистинските проблеми.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*