post

Ден 13: Бизнис цели – 77 подобрувања за 77 дена

Подобрување на креативност Да продолжиме со тринаесетиот ден од предизвикот за подобрување на твојот бизнис за 77 дена. Сеуште сме во делот на подобрување на процесот на бизнис планирање како дел од севкупните бизнис подобрувања.

Веќе имаш работено на подобрување на претходно искуство со планирање, предвидување, знаење и бизнис моделот.

Сега, можеме да продолжиме со поспецифичните подрачја за подобрување кога станува збор за подготовка на твојот бизнис план. Денес, твојата задача ќе биде да работиш на подобрување на твоите бизнис цели.

Треба да запомниш дека твоите бизнис цели се првата специфична работа на која се останато во процесот на бизнис планирање ќе се базира.

Доколку погрешиш тука, целокпниот процес исто така ќе биде погрешен.

Бизнис цели

Твоите цели се нешто што твојот бизнис треба да постигне во определен временски период во иднина. Тие се составени од:

 • Нешто што треба да се постигне. На пример, зголемување на продажба е нешто што треба да се постигне.
 • Нешто што ќе прикаже мерка. На пример, целта зголемување на продажба не ни кажува нешто многу вредно затоа што не ни кажува за колку треба да се зголеми целта. Така, нашата цел сега би била зголемување на продажба за 10% во однос на минатата година. Оваа е многу подобра цел.
 • Време во кое тоа нешто треба да се постигне. На пример, целта е зголемување на продажба за 10% во однос на минатата година во следната година.

Каде треба да се фокусираш при подобрување?

Кога зборуваме за можните подобрувања во однос на бизнис целите ќе треба да го насочиш твоето внимание на следниве елементи:

#1 Мора да си објективен кога ги поставуваш целите

Да, можеш да започнеш со она што сакаш да го постигнеш, но тоа треба и да го провериш. Дали твоите цели се нешто што може да стане реалност? Понекогаш е подобро да поставиш ниски, но остварливи наместо превисоки неостварливи цели.

#2 Обврзување

Втората работа на која треба да се фокусираш при подобрување е твоето лично обврзување за остварување на целите кои ќе ги поставиш.

Замисли цел на еден претприемач каде тој/таа не се обврзани за постигнување. Дали ова има логика? Дали се имаш најдено во таква ситуација?

Доколку еден претприемач не е обврзан за постигнување на целите, тогаш како може да очекува вработените да се обврзат? Веројатно, и тие ќе го направат исто како и претприемачот. едноставно ќе ги игнорираат целите. Зошто треба да губиш време за поставување на цели за кои во една таква ситуација никој нема да се грижи?

Твојот пишан бизнис план би можел да биде првиот чекор кон тоа обврзување за постигнување на целите.

Но, важно е да знаеш дека доколку целите се напишани на хартија, ќе бидат во категорија на цели со поголемо обврзување за остварување во однос на цели кои остануваат само во твојата глава.

#3 SMART

И да, твоите цели треба да бидат SMART цели, што значи:

 • Да се специфични,
 • да се мерливи,
 • Да се остварливи,
 • Да се реалистични, и
 • Да се временски ограничени.

Прашања кои ќе треба да ги одговориш

Користи ги слениве прашања за да те водат низ процесот на можни подобрувања на твоите бизнис цели:

 1. Како можам да бидам објективен кога поставувам цели за мојот бизнис?
 2. Каква е мојата визија?
 3. Што сакам да постигнам во иднина?
 4. Каде сакам да ја видам мојата компанија во иднина?
 5. Какви се трендовите во мојата индустрија, пазарот или блиското опкружување на мојот бизнис?
 6. Што се случува во индустријата каде што функционира мојот бизнис?
 7. Каков е просекот во индустријата во последните неколку години?
 8. Кои се квантитативните ограничувања на пазарот?
 9. Дали квалитетот на мојата понуда е во согласност со потребите на пазарот?
 10. Што е со ресурсите? Ги имам ли доволно за да го постигнам тоа што го сакам?
 11. Каде во моментов се наоѓа мојата компанија во однос на потрошувачи, продажба, приход и профит?
 12. Какви се резултатите од минатото? Зошто ги имам постигнато целите кои се постигнати и зошто ги немам постигнато целите кои ги немам постигнато?
 13. Што е она што можам да го подобрам во процесот на поставување на цели врз основа на одговорите од претходните две прашања?
 14. каде сакам да ја видам мојата компанија во однос на потрошувачи, продажба, приходи и профит во следните пет години?
 15. Кои се моите таргети за следните 5 години?
 16. Постојат ли било какви препреки за остварување на таргетите?
 17. Како да ги надминам препреките доколку постојат?
 18. Што ќе се случи во иднината?
 19. Какви промени сакам да видам во мојата компанија во следните неколку години?
 20. какви промени сакам да видам надвор од мојата компанија во следните 5 години? Можни ли се и колку?
 21. Кои ќе бидат моите цели врз основа на одговорите на сите претходни прашања?
 22. Дали моите бизнис цели се специфични?
 23. Дали моите бизнис цели се мерливи?
 24. Дали моите бизнис цели се остварливи?
 25. Дали моите бизнис цели се реалистични?
 26. Дали моите бизнис цели се временски ограничени?
 27. Ги имам ли алоцирано одговорностите за секоја цел?
 28. Кои акции треба да ги преземам за остварување на секоја од поставените цели?
 29. Дали е тоа, она што сакам да го постигнам?
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*