post

Foursquare – Маркетинг средство 82

Од текстови, слики и видео материјали за онлајн споделување се селиме на локација како основа на некои социјалните медиуми во овој серијал за маркетинг средства на претприемач. Онлајн па уште и локација. Можеби ќе ви бидне чудно зошто онлајн присуство да се врзува со локација. Но, сепак голем дел од бизнисите функционираат на одредена локација, а луѓето од маркетингот се оние кои постојано се обидуваат да ја претстават таа локација во главата на потенцијалните купувачи.

Foursquare сеуште е во фазата на раѓање, и многу претприемачи дури не слушнале дека постои такво нешто, а камоли да го разгледуват како можна бизнис алатка. Сепак, ми се чини дека кога би требал на некој да го опишам значењето и можностите за користење на сервисот за бизнис цели во една реченица, таа би била многу долга и секако тешко разбирлива особено кај нас каде се отвараат повеќе прашања.

Од друга страна, мрежата навистина бргу се шири. Иако и Facebook воведе локациски сервис (кај нас сеуште не е достапен) и се зборуваше дека тоа е смрт за Foursquare, сервисот продолжи со огромен пораст на корисници. Согласно информациите од официјалниот блог се вели дека во последната година имаат раст од 100.000 на 4,5 милиони корисници. Сепак тоа е значајна бројка.

Што претставува Foursquare?

Foursquare e исто што и сите други вакви сервиси – социјална мрежа. Исто како и Twitter и Facebook има пријатели при што се бара пријателство и се прифаќа пријателство. Може да се споделуваат искуства. Но, она што го разликува од останатите е што како основа се зема локацијата при што искуствата се однесуваат за конкретна локација. Тоа значи дека еден корисник на сервисот кога ќе дојде на некоја локација (бутик, ресторан, кафуле, парфимерија, козметички салон…) се чекира преку својот мобилен телефон на истата дека е присутен таму (доколку локацијата ја нема корисникот ја додава во системот преку внесување на име, категорија, адреса, град и држава).

Forsquare места

Forsquare места

Освен внесување на локации, чекирање, препорачување и споделување на искуства можете и да прочитате разни искуства и препораки од другите кои пред Вас ја посетиле таа локација. За да биде поинтересно, foursquare доделува и беџови врз основа на онаа што сте го поминале.

Препораки и беџови на Forsquare

Препораки и беџови на Forsquare

Бизнис користење на Forsquare

Сето она погоре опишано е ОК, но каква врска има со бизнисите? Можеби токму ова ќе се запрашате. Но, дали би сакале да привлечете повеќе луѓе во Вашата локација доколку Вашиот бизнис зависи токму од таа локација? Дали би сакале да градите лојалност кон Вашиот бизнис? Дали би сакале да спроведете ефективни промотивни кампањи кои ќе дадат резултати? Дали би сакале Вашиот бизнис да биде излистан пред милионска аудиенција?

Доколку на овие прашања Вашиот одговор како еден претприемач е ДА, тогаш Foursquare може тука за да ви помогне.

Подолу се некои од идеите како можете да го користите Foursquare за бизнис цели:

Натпревар за градоначалник на локацијата на Foursquare

Натпревари за градоначалник на Foursquare

Натпревари за градоначалник на Foursquare

Секое лице со најмногу посети на една локација станува градоначалник (Mayor) на таа локација на Foursquare. Оваа претставува одлична можност да поттикнете натпревар за градоначалничко место.

Лицето кое во последните 60 дена има најмногу посети станува градоначалник и можете да му обезбедите специјален попуст за тоа лице.

Примерот на сликата го прикажува токму тоа. Ова значи едноставно дека Вие и Вашиот бизнис се заблагодарувате на тоа лице за неговата лојалност кон бизнисот.

За дознаете кој е градоначалник на Вашата локација едноставно треба да го отворите бизнис профилот на Foursquare и ќе видите кој во моментов се наоѓа на таа позиција.

Ваквата кампања претставува одличен начин за еден натпревар меѓу луѓето се за да станат градоначалник и да ја имаат привилегијата која ја носи тоа место.

Foursquare промоции

Foursquare промоции

Foursquare промоции

Освен за градоначалничките места можете да направите и специјални промоции кои ќе служат за наградување на купувачите. На сликата лево е даден еден пример за ваква промоција кој сеуште е во фаза на одобрување од Foursquare.

Како идеи за користење на ваквите промоции можете да понудите нешто при секое чекирање или пак при секое 3-то, 5-то итн.

Програми за лојалност

Бизнис корисниците на Foursquare (претходно потврдена локација која ја менаџирате вие) имаат можност за одлична статистика која можете да ја искористите во нудење на дополнителни програми за лојалност кон Вашиот бизнис. Преку таа статистика можете да видите кој бил чекиран во одреден период на време (денес, вчера, последна недела, последни 30 дена, последни 60 дена, последни 90 дена и севкупно).

Оваа статистика има и дополнителни можности во вид на тоа да видите колкав процент од чекирања биле испратени на Twitter и Facebook. Има и најави дека во оваа аналитика ќе се вклучи и временската прогноза така да може да се види како времето влијае на работењето на Вашиот бизнис (иако не сум сигурен дали кај нас ќе ја имаа оваа можност).

Зошто да не ја искористиме оваа аналитика и статистика и да не ги наградиме нашите најлојални купувачи. Како што знаеме 20% од нашите потрошувачи го одржуваат нашиот бизнис со 80% од остварена продажба. Подобро е да ги задржиме тие 20% со специјални програми за нивно нградување како наши лојални купувачи.

Процес на користење

За крај накратко би претставил еден процес кој би требало да го следите за користење на Foursquare како маркетинг средство.

  • Отворете Foursquare сметка.
  • Доколку имате мобилен телефон кој поддржува инсталација на Foursquare апликација инсталирајте ја.
  • Чекирајте се и притоа внесете ја локацијата на Вашиот бизнис.
  • Поврзете се со пријатели, пратете понуди за пријателство и проучувајте го функционирањето на системот. Едноставно чекирајте се каде ќе одите.
  • Отворете ја Вашата локација и кликнете во делот каде што ве прашува дали Вие сте менаџер на оваа локација и започнете ја постапката за потврда на Вашата локација. (Од моето искуство процесот може да трае и неколку месеци)
  • Направете план со цели кои сакате да ги постигнете, промоции и натпревари кои ќе ги понудите и секако промоција на овие програми на Foursquare.
  • Откако ќе ја потврдите локацијата ќе можете да ги користите бенефициите како бизнис корисник на Foursquare и да започнете да го применувате планот.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*