post

Како да изградиш силни односи со твојата заедница?

Односи со заедница Ти како еден претприемач и твојот бизнис не сте сами во светот на бизнисот.

Имаш потрошувачи, и сакаш тие да купуваат се повеќе од тебе. Имаш потенцијални купувачи, и сакаш тие да станат твои купувачи. Имаш снабдувачи. Имаш партнери.

Имаш сопствена бизнис заедница каде што опстојува твојот бизнис и без која твојот бизнис не може да преживее.

Освен градење и одржување на твојата заедница мора да градиш и подобри односи. Мора да комуницираш со таа заедница. Мора да направиш да ти биднат партнери. Ти треба нивната помош доколку сакаш да го раснеш твојот бизнис.

#1 Првата импресија е многу важна

Веројатно, тоа се неколку секунди за првата импресија која може да доведе до една цела слика за тебе и твојот бизнис во мозокот на лицето со кое комуницираш. Не пропуштај ја можноста да креираш одлична импресија. Во Enchantment: The Art of Changing Hearts, Minds, and Actions, Guy Kawasaki за таа прва импресија навлегува во неколку подрачја кои што се важни како насмевка, облека, ракување и речник.

#2 Пронајди заедничка пасија

Луѓето се приклучуваат во неформални групи и заедници бидејќи имаат нешто заедничко со останатите. Најчесто тоа е пасија за нешто што ги поврзува. Тие сакаат да ги споделат нивните идеи, сличните проблеми кои ги имаат, сличните вредности кои ги негуваат… Пронајди нешто заедничко помеѓу тебе и другата страна и зборувај за тоа.

Доколку се согласувате околу нешто, или пак и двајцата имате ист проблем поверојатно е дека со тие луѓе ќе изградите подобри односи.

#3 Секогаш нека бидат Win-Win ситуации

Никој не сака да губи. Ти не си таму за да победиш, а со тоа другата страна да изгуби. (Потсетете се само на големото враќање на Steve Jobs во Apple кога на негодување на фановите на Apple ја најавува соработката со Microsoft и кога им објасни дека треба да се напушти патот кој се базира на тоа за да Apple победи Microsoft мора да изгуби. Каде е сега компанијата кога тогаш беше во криза?)

Секогаш барај ситуации кога сите ќе победат, тоа е пат за градење на долгорочни односи.

#4 Верувај им, доколку сакаш тебе да ти веруваат

Како можеш да очекуваш некој да ти верува доколку тој/таа не може да види дека ти имаш доверба во нив. Доколку веруваш некому и таа личност може да го забележи тоа, тогаш и таа личност ќе ти верува тебе. Градиш односи на взаемна доверба. Има ли подобро нешто од тоа?

#5 Несебично споделувај го твоето знаење и вештини

Знам дека имаш знаење, искуство и вештини. Но, тоа знаење, искуство и вештини не се само за тебе, инаку се безвредни. Мора да го споделиш тоа знаење, искуство и вештини со твојата заедница доколку сакаш да станеш вистински дел од таа заедница.

#6 Помогни им

Секој има проблеми. (Или како што Исак Адижес вели: проблеми немаме само доколку сме мртви.) Доколку помагаш на заедницата, ќе започнеш да градиш кредибилитет и доверба. Тоа е највредното ниво во твоите односи со заедницата.

#7 Не си најдобар во се

Иако имаш знаење, искуство и вештини, сепак не си најдобар во се. Секогаш ќе има некој што во нешто и знае, и има искуство и има вештини повеќе од тебе. Затоа треба и да слушаш за да научиш нешто од нив.

#8 Учи од нив и покажи дека си научил од нив

Доколку слушаш, ќе слушнеш нешто. Доколку слушнеш нешто и ќе научиш нешто што можеби можеш да го имплементираш во твојот бизнис. Но, кога ќе имплементираш нешто што си научил од твојата заедница, нека знаат за тоа.

#9 Мотивирај ги

Ти си дел од твојата заедница. Треба да помагаш и да ја мотивираш твојата заедница да стане подобра, членовите да си го подобрат сопствениот живот. Тоа е делот во кој ти го градиш твојот кредибилитет.

#10 Биди човек

Ти си човек пред се останато. Твојата заедница е составена од човечки суштества. Зошто да бидеш нешто што не си во твојата заедница.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*