post

Како да подесите Google Mail во Вашиот мал бизнис

Email преку Google Apps

Email преку Google Apps

Во изминатиов период слушав многу различни изјави од различни претприемачи и менаџери како имаат мал простор и мораат секој email да го прочитаат и по постапување да го избришат.

Слушав и осетив на сопствена кожа дека некои email пораки воопшто не стигаат до крајниот примател бидејќи хостинг компанија најверојатно автоматски ги брише (Ова ми се случи со мојот хостинг провајдер Bravenet).

Едно решение е со бесплатните понудувачи на услуги како gmail, yahoo, hotmail… Но, тука се работи за мал бизнис кој сака да гради бренд и сака email-от да биде на сопствениот бизнис домен: vaseime@vasakompanija.mk.

Во претходниот пост пишував како Evernote ме потсети да се префрлам целосно на Google Mail наместо на досегашниот обезбедувач на услуги – мојата хостинг компанија.

Тука би го презентирал процесот кој би требало да го направите доколку сакате да го извршите трансферот.

Што ќе ви биде потребно?

Прво и основно што ќе ви биде потребно е волја, односно да сакате да се префрлите на Google Mail. Понатаму како нешто потребно е време. Треба да оделите 30 минути до еден час од вашето драгоцено време за да го изведете процесот. Можеби за целосно завршување ќе бидат потребни дополнителни неколку часа, но не ваше време туку на Google за да профункционира се како што треба.

И третото нешто што ќе ви биде потребно е да поседувате сопствен домен, без кој нема да можете да го направите трансферот.

Процес на подесување

Процесот на подесување е едноставен и се изведува во неколку чекори:

Регистрација на Google Apps Standard

Регистрација на Google Apps Standard

  • Изберете домен име. Имате две опции, да внесете постоечко домен име или да купите ново преку Google. Доколку внесете постоечко домен име Google ќе бара да ја потврдите сопственоста на истото. Има неколку начини за потврда, јас го избрав да аплоадирам фајл кој го добив од Google и да кликнам на Verify.

Домени на Google Apps

Домени на Google Apps

  • Конфигурација на MX Records. Звучи страшно, но сепак е едноставно. Потребно е само да пристапите во сметката на вашиот хостинг провајдер или пак до административната конзола на Вашиот домен доколку сте внеле постоечки домен. Доколку пак сте купиле домен преку Google конфигурацијата ќе биде автоматска.
  • Внесување на email акаунти за корисниците. На крај откако се ќе биде конфигурирано ќе треба да ги внесете постоечките корисници со истите email адреси во Google Apps.

Тоа е се. Но доколку сакате понатаму да имплементирате дополнителни карактеристики и подесувања Google има обезбедено квалитетни How To страни за се што ќе ви биде потребно.

Еве неколку работи што потоа ќе можете да ги направите:

  • Можете да извршите брендирање и наместо логото на gmail да биде логото на Вашиот бизнис. Истото се однесува и на другите апликации како календар и Google Docs.
  • Можете да го смените пристапното URL на Google со ваше (на пример за да пристапите одите на http://mail.vasbiznis.mk).
  • Moжете да подесите сигурносни сетинзи итн.

Во секој случај одлично бесплатно решение за мал бизнис до 50 вработени.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

  1. Tweets that mention Како да подесите Google Mail во Вашиот мал бизнис | Претприемач -- Topsy.com напиша:

    […] This post was mentioned on Twitter by Aleksandar Atanasov, Dragan Sutevski. Dragan Sutevski said: Pretpriemac Novo: Како да подесите Google Mail во Вашиот мал бизнис http://ow.ly/1bgyv8 […]

Speak Your Mind

*