post

Како да создадете производ кој ваште купувачи ќе го сакаат?

Сè она што вашиот бизнис го прави има одредена цел. Целта е купувачите да сакаат да ги купуваат производите и услугите кои вашиот бизнис ги нуди. Тие ќе ги купат, доколку ги сакаат. Тие ќе ги купат вашите производи и услуги, доколку им се потребни.

Вашите купувачи се срцето на вашиот бизнис. Тие се оние кои диктираат што треба да направите, што треба да промените или она што треба да подобрите.

Без нив (купувачите), нема да преживеете на пазарот.

По вашите купувачи, вториот важен елемент тесно поврзан со вашите купувачи се производите и услугите кои ги нудите. Ова е тврда врска помеѓу вашиот бизнис и вашите купувачи, бидејќи на крајот може да се каже дека ќе успее само кога производите од вашиот бизнис ќе доајдат во рацете на вашите купувачи.

Но, и тоа не е доволно денес. Нема да успеете со таа една трансакција, затоа што ќе ви требаат повеќе трансакции, повеќе купувања и повеќе купувачи. Затоа, вашите купувачи треба да ги сакаат вашите производи и услуги.

Еве неколку идеи што може да ги вклучите во процесот на развој на производи и услуги, доколку сакате да бидете сигурни дека вашите купувачи ќе ги сакаат.

1. Најди вистински проблем со вистинска желба за решение.

Вашиот бизнис мора да решава вистинските проблемза вашите купувачи. Размислете за нешто што користите и вежбајте да откриете зошто вие го користите тоа, зошто ви се допаѓа и каков вид на проблем тоа нешто решава за вас. Потоа, размислете за проблемите со кои се соочуваш и за кои до денес не можеш да најдеш решение. Продолжи со вежбата, но во однос на проблемите кои се делумно решени за вас. Веројатно, веќе користите нешто што не доведува до целосно решение за вашите проблеми. Сега, имаш една листа на можни проблеми кои се веќе искусени од ваша страна. Време е да почнете да размислувате преку еден поглед на потенцијалните купувачи. Дали тие имаат таков проблем? Каков е начинот на кој тие ги решаваат таквите проблеми сега? Дали тие ги решаваат целосно? Ваквите прашања ќе обезбедат дека:

  • Постои пазар за можното решение,
  • На пазарот има желба да се реши или подобри решавање на таков проблем и
  • Пазарот е доволно голем за поддршка на вашиот бизнис.

2. Понудете решение за тој проблем.

Кога ќе го најдете вистинскиот проблем за вистинскиот пазар со доволен број на потенцијални купувачи кои сакаат да решат таков проблем може да го понудите вашиот решение. Лансирање на вашиот производ како решение не значи дека сте завршиле со вашата работа како претприемач. Ќе треба да ја следите состојбата за да видите дали може да се направи нешто повеќе или да се понуди нешто повеќе на вашите купувачи. Бидете сигурни дека тие ги сакаат вашите производи и услуги.

3. Секогаш прилагодувајте ги производите во однос на потребите на купувачите.

Вашите купувачи со текот на времето не остануваат исти. Ќе се подобруваат и развиваат како и се останато. Нивните потреби и нивните проблеми се променлива категорија. Ако вашите производи и услуги не се вклопуваат нивните нови потреби, веројатно ќе станат нешто заборавено. Затоа треба да ја прилагодите вашата понудаза да се осигурате дека таа секогаш ќе се вклопи со потребите на купувачите.

4. Бидете блиску до вашите купувачи.

Ако сакате да го испорачате вистинското решение за вашите купувачи, решение кое што тие ќе го сакаат, ќе треба да бидете секогаш блиску до нив. Тоа значи дека ќе треба да биде многу повеќе од едноставен решавач на проблеми за нив. Поставувајте прашања, разговарајте со нив и иницирајте различни разговори кои ќе ви помогнат да ги разберете нивните потреби или нивните вистински проблеми. Запомнете дека без нив, нема да можете да бидете голем решавач на проблеми за нив.

5. Слушајте ги.

Како еден претприемач, една од најважните задачи за вас е да ги слушате, да научите од тоа слушање и да преземете соодветни акции од она што сте научиле од тоа слушање. Господ ни дал две уши и една уста, а ние треба да ги користите во директен сооднос. Треба да запамните дека единствениот валиден извор на информации за можните подобрувања на вашиот бизнис се вашите купувачи.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*