post

Како да започнеш со она што треба да го направиш?

Попродуктивно лице е лице кое го сработува сето она што сака да го сработи во најкраток временски период. Првиот чекор кој треба да го направите ако сакате да бидете попродуктивни е да започнете да го правите она што сакате да го правите.

Многу пати се наоѓам себеси како ја отворам to-do листата за денес за да започнам да ги извршувам работите што сум ги ставил на таа листа, а во меѓувреме ги проверувам социјалните медиуми, проверувам мејлови и проверувам било што друго со што ја ставам to-do листа на друга страна.

Сте се нашле ли во ситуација кога имате многу нешта кои што треба да ги сработите, но тие не можат да бидат сработени едноставно затоа што не ги ни започнувате?

Сте се нашле ли во ситуација кога сакате да започнете нешто, но не знаете од каде да почнете?

Ако сакате да бидете попродуктивни и на крајот на денот да имате завршно се што сте планирале, треба да започнете со вршење на тие работи. Планови без акции нема да ве направат попродуктивни, и што е уште поважно таков план не придонесува да ги постигнете саканите цели.

Како да започнете со она што сакате да почнете да го работите сега?

Подолу е една листа на 14 работи што можете да ги направите токму сега за да се успеете во започнувањето на работите кои сакате да ги завршите.

 1. Важно е да се започне со чистење на вашата to-do листа. Кога ќе погледнете дека првата задача е готова, тоа ќе ве поттикне да продолжите со следните активности од листата.Голема листа полна со задачи прави чувство на одбивност или страв. Доколку мислите дека можете брзо да завршите што повеќе можни ставки од листата завршете ги најлесните, иако тие не се и најважни.
 2. Мора да бидете мотивирани за задачите од листата.Единствената движечка сила за да почнете да правите нешто со to-do листата е да бидете исклучително мотивирани за да ги направат сите задачи кои се наоѓаат на неа. Без мотивација, постојано ќе се одложува работата на листата.Затоа, бидете сигурни дека сето она што може да биде дел од вашата to-do листа е нешто што ќе ве мотивара и ќе има директна корист за вас.
 3. Имајте кратка to-do листа. Долгите to-do листи практично секогаш се игнорираат и поради тоа нормално и не се сработуваат.Тие се страшни за вас, и едноставно најлесен начин е да ги игнорирате, или едноставно ги одложите изнаоѓајќи различни причини.
 4. Ви требаат задачи базирани на вашите јасни цели.Дали сакате задачи кои не се базирани на вашите цели? Веројатно нема да сакате ваков вид на задачи. Како и да е, кога ќе имате јасни цели и задачи кои треба да се извршат поради остварувања на тие цели, најверојатно веднаш ќе почнете со работа за да ги завршите.
 5. Обврзете се за извршување на вашата to-do листа.Вие не може да ги постигнете вашите цели без соодветна посветеност за нивно постигнување. Освен тоа, нема ни да започнете со работа без да бидете обврзани некако за да преземете нешто. Доколку се обврзете да го сторите она што сакате да го направите, ќе почнете да работите на тоа.Обврзувањето може да биде различно, но понекогаш јавно обврзување на нешто може да биде добра почетна точка.
 6. Бидете организирани за да ги сработувате работите. Не можете да се базирате на случајности ако сакате работите да се сработат. Потребен ви е систем. Треба да се организирате на вистински начин кој ќе ви овозможи да го направите сето она што сакате да го правите секојдневно.
 7. Користете пристап кој ве прави попродуктивни. Веројатно, веќе сте се обиделе со различни пристапи за да започнете и да ги завршувате работите. Сигурно веќе сте се обиделе со различни прилагодувања на различни пристапи, и знаете што дава резултати и што е она што не дава резултати.Едноставно користете го најдобриот пристап за вас, како стандард за во иднина.
 8. Исчистете го вашиот физички и виртуелен простор. Вашиот  физички и виртуелниот простор имаат големо влијание на вашата продуктивност. Сигурно не сакате да трошите дополнително време барајќи нешто како поддршка на вашите секојдневни активности.
 9. Користете тајмер кога работите.Понекогаш тајмерите навистина може да ви бидат корисни во сработувањето на работите.
 10. Она што можете да го направите за помалку од две минути направите го веднаш. Ова е дел од GTD системот на David Allen. Се она што може да се направи за помалку од две минути треба да се направи веднаш бидејќи не е исплатливо да се ставаат такви активности на листата.
 11. Приоритизирајте ги вашите задачи.Приоритизација може да ви помогне да започнете со најважните работи на вашата листа. Невозможно е да се сработи се во исто време. Ви треба приоритет на задачите. Приоритизацијата ќе ви помогне да започнете со правилно извршување на работите.
 12. Наградете се себе си кога ќе ја завршите задачата. Ако сакате да почнете да ги сработувате работите, ќе ви треба награда после секое сработување. Таа награди може да биде едноставна пауза од вашата работа, разговор со пријателите, излегување на кафе…
 13. Испразнете го мозокот навечер и започнете го денот фокусирани на нештата кои сакате да ги сработите. Вашиот мозок е преоптоварен со премногу информации. Секој ден информациите доаѓаат и доаѓаат до вашиот мозок. Морате да ги испразните сите тие информации и да се подготвите за тоа што сакате да го извршите утре без притисок од неважни работи.
 14. Прославете го успехот кога ќе завршите некој поголем проект. Прославувањето може да биде многу моќен мотивациски фактор за да продолжите со сработување на задачите.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*