post

Како до потребниот фокус?

Дали сте се нашле во ситуација кога сте планирале да завршите многу важни работи за денес, но сепак вечерта доаѓате дома без да го завршите она што сте планирале?

Сите претприемачи, без разлика за каков бизнис станува збор имаат потреба од фокусираност во она што го работат.

Мултитаскингот во многу случаи иако е корисен и ја зголемува продуктивноста, сепак може да допринесе до лоши последици како за претприемачот така и за бизнисот воопшто.

Не можете да го дадете сопствениот максимум и да ги искористите вашите суштински компетенции како еден претприемач доколку не сте фокусирани на она што го работите.

Но, како до потребната фокусираност кога живееме во навистина хаотично време?

Успешните претприемачи добро се справуваат, но и добро го управуваат хаосот околу нив.

Социјални медиуми, вработени, партнери, снабдувачи, потреба од проширување на знаење, премногу достапни информации… Ова се само еден дел од креаторите на хаосот во бизнисот.

1. Користи “да направам” листа

“Да направам” листа едноставно ви кажува што треба да направите и кога треба да го направите тоа. Одлична алатка за задржување на вашиот фокус кон она што е важно за вас како претприемачи.

2. Обврзи се за нејзина целосна реализација

Од друга страна имање “да направам” листа не гарантира целосен фокус за нејзино комплетирање во целост.

Доколку секој искрено би кажал колкав е процентот на комплетирање на една таква листа, би се зачудиле колку е низок.

Затоа, за да биднете фокусирани целосно кон она што треба да го направите, потребно е да бидете обврзани дека ќе го комплетирате се она што ќе го ставите на една таква листа. И не само тоа, комплетирањето треба да биде конкретно за тој ден без одложување.

3. Затвори ја вратата се додека не завршиш со имплементација на она што е планирано

Отворена врата значи дозвола на огромен број на одвлекувања на внимание, што пак значи намалување на фокусот.

Мора да обезбедите одлична работна атмосфера доколку сакате да бидете во целост фокусирани на она што го работите. За се останато има време.

И еден совет, запомнете дека секој кој доаѓа кај вас не доаѓа првенствено да реши ваш проблем или пак да ви помогне да го завршите она што реба да го завршите, туку доаѓа со негов проблем за кој ќе сака да одземе дел од вашето време. Сепак, ова не значи дека нема да ги примите тие луѓе (можеби ваши вработени), но значи дека ќе им обрнете внимание кога ќе дојде време за тоа, а тоа откако ќе ги завршите вашите обврски.

4. Користи приоритети

не постои нешто што не може да се приоритизира. Вашиот најголем фокус е најпотребен во најприоритетните задачи.

Затоа користете приоритизација во вашата “да направам” листа и обезбедете 100% фокусираност на најприоритетните активности.

5. Воведи правила како да ве контактираат вработените

Барем денес е лесно да се обезбеди соодветна комуникација без да ви се одземе фокусот од она што го правите.

Тие правила треба да обезбедат прецизно дефинирање како вработените ќе ве комуницираат во однос на проблемите кои им се појавиле во текот на работата. Голем дел може да биде преку епошта која еднаш дневно ќе ја прегледате (откако ќе завршите со вашите приоритети за тој ден). Можете да определите точно дефинирано време во кое ќе разговарате со вашите соработници за тие проблеми кои ги мачат.

Но, без прецизно дефинирани правила лесно ќе навлезете во еден хаос, и секако вашите приоритети ќе бидат заборавени.

6. Избери време во кое ќе прегледуваш епошта и ќе одговараш

Според многу истражувања епоштата претставува еден од најголемите прекинувачи на вашиот тековен процес, а со тоа и ваш дефокусатор.

Еден начин да го избегнете овој проблем е да имате прецизно дефинирано време еднаш или двапати дневно во кое ќе ја прегледувате епоштата и одговарате на она што треба да се одговори.

7. Избери време во кое ќе бидете присутни на социјалните медиуми

Освен епоштата ги имаме и социјалните медиуми кои исто така може да претставуваат дефокусатори во вашата работа. Затоа избери време, кое нема да биде кога работите на вашата “да направам” листа.

8. Исклучи ги веб сајтовите кои еднставно ти го вшмукуваат времето

Интернетот е страшна работа кога станува збор за продуктивноста и фокусот на вашето внимание.

Колку пати ви се случило да започнете со барање на нешто, но да завршите со читање на нешто воопшто неповрзано со она што сте го барале.

Затоа, добро е да ги блокирате сајтовите кои се најголеми одвлекувачи на вашето внимание во периодот во кој работите на вашата “да направам” листа. Во еден од претходните наслови пишувавме за Google Chrome апликации за зголемување на продуктивноста. За оваа намена добро решение е Stay Focused.

9. Прави паузи по одредено време поминато во целосна посветеност на работата

Како поминува времето во посветеност на работата стануваме се поизморени и се подефокусирани за да го дадеме вистинскиот максимум.

Затоа обидете се со кратки паузи во текот на работата кои едноставно ќе ве релаксираат и ќе ги дополнат вашите батерии за продолжување на работата. Можете да се обидете со Pomodoro техника за оваа намена. (Ќе напишам и посебен пост во кој ќе резентирам и една апликација за оваа намена).

10. Награди се себеси за завршување на она што си го планирал

И секако вака организираниот ден, обезбедува да завршите се што сте планирале, но и да решите “туѓи” проблеми преку одговарање на епошта, состанок со вработени…

Заслужувате награда. Утре ве очекува истото темпо.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*