post

Социјални мрежи – Маркетинг Средство – 84

Социјални мрежи - Маркетинг средство

Социјални мрежи - Маркетинг средство

Во досегашниов тек на овој серијал за маркетинг средства на претприемач ги опфативме најважните социјални мрежи: Twitter, Facebook и LinkedIn за кои сметам дека во моментов се најважни и најкорисни за еден бизнис. Но, оваа 84-то маркетинг средство ќе се однесува на уште некои социјални мрежи на кои можете да градите ваше присуство.

Во секој случај, во едно од наредните маркетинг средства ќе имаме SWOT анализа за социјални медиуми и Scorecard за социјални медиуми кои ќе може да ви помогнат околу изборот на најважните. Како и секаде и тука може да се применува 80/20 правилото што значи дека 80% од Вашите потенцијални потрошувачи се наоѓаат на 20% од социјалните мрежи, па логично би било да ги насочиме нашите ресурси токму на тие 20% од социјални мрежи.

1. Bebo

Bebo претставува онлај н социјална мрежа која повеќе се насочува на споделување и консумпција на дигитална содржина. Корисниците на Bebo кревлегуваат во интеракција со другите корисници преку споделување на фотографии, видео, комуникација преку месенџер, вклучување во квизови и анкети.

Статистика за Bebo

  • 117 милиони регистрирани корисници
  • Околу 12 милиони активни корисници
  • Најголема популарност има во Англија каде припаѓаат 30-40% од корисниците.

Како може да се користи?

Корисниците можат да ја користат оваа социјална мрежа и како едно маркетинг средство. Така да музичарите можат да се поврзат со своите фанови и да ја рекламираат и продаваат својата музика онлајн, авторите на книги може да споделат цели поглавја за да добијат некаков фидбек или за да ја покажат сопствената работа на потенцијалните купувачи. Доколку сте корисник или производител на некаков производ од дигиталниот свет можеби Bebo е вистинската социјална мрежа за тебе.

2. MySpace

MySpace претставува уште една онлајн социјална мрежа која може да се стави во групата на најстари (започнува во 2003 година). Им овозможува на корисниците интеракција преку разни карактеристики како блогови, месенџер, групи, форуми…

Статистика за MySpace

  • Во најдобрите денови имале повеќе од 100 милиони корисници, при што стрмно опаѓање доживува со појава на Facebook.

Како може да се користи?

Може да се користи за градење на односи со постоечки пријатели и креирање на нови пријателста и конекции. Од друга страна оваа мрежа исто како и Facebook овозможува адвертајзинг при што секој може да дизајнира сопствена реклама, да избере кога каде и на кој да се прикаже истата и да се плати врз база на број на кликови на рекламата.

3.  Orkut

Orkut е онлајн социјална мрежа во сопственост на Google. Целта е како и на сте други социјални мрежи да се градат мрежи помеѓу корисниците и нови релации.

Статистика за Orkut

  • Над 50% корисници се лоцирани во Бразил
  • Над 13% од корисниците го користат за градење на бизнис релации

Како може да се користи?

Може да се користи за градење на односи со постоечки пријатели и креирање на нови пријателста и конекции. Оваа мрежа нуди неколку свои опции како градење на заедници (Communities) и комуникација преку Testimonials и Scrapbooks.

Постојат и други социјални мрежи кои не ги вклучив во овој серијал. Некои имаат најавено дека ќе прекинат со работа до крајот на годината, а некои немаат голем број на коринсици за да може да се препорача нивно користење за бизнис цели.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*