post

Twitter – Маркетинг средство 79

Twitter - Маркетинг средство

Twitter - Маркетинг средство

Twitter е 79-тото маркетинг средство на претприемач од серијалот за 100 маркетинг средства. Во минатите две недели стана збор за Facebook, првиот пост за бесплатно користење и во вториот за користење на Facebook реклами. Twitter е помал во однос на Facebook, но сепак со константен раст поинаков стил на платформа за комуникација помеѓу лица (и правни и физички).

Можеби ќе се запршате како една алатка за блогирање која ограничува на 140 карактери може да биде корисна за еден бизнис? Да, Twitter е платформа за микроблобирање, што значи дека сте ограничени на само 140 карактери. Но, нели токму тоа е и целта во денешно време кога корисниците на интернетот немаат многу време за губење, да се испрати кратка и јасна порака која ќе може да биде прочитана и споделена.

Од друга страна, доколку сеуште го поставувате тоа прашање, Twitter не е само платформа за блогирање, туку и алатка за комуникација. Дали Вашиот бизнис има потреба од комуникација со:

 • тековните купувачи,
 • потенцијалните купувачи,
 • вработени,
 • снабдувачи?

Доколку одговорот е не, тогаш не размислувајте за користење на оваа платформа. Доколку одговорот е да, што сметам дека е точен за 100% од бизнисите, тогаш размислете за вклучување на истата во вашата севкупна маркетинг стратегија.

Twitter е повеќе од само алатка за маркетинг

Пред да преминеме да го разгледуваме Twitter како можно маркетинг средство би сакал да напоменам дека тој е многу повеќе од алатка за маркетинг. Twitter претставува навистина солидна бизнис алатка која може да ви помогне во многу аспекти на Вашиот бизнис. На пример, може да се користи како:

 • Алатка за објавување на содржина
 • Алатка за истражување
 • Алатка за социјализација
 • Алатка за работа
 • Алатка за маркетинг

Twitter како маркетинг средство

Значи маркетинг претставува само еден мал сегмент на користење на оваа платформ за микро блогирање од страна на бизнисите. Начинот на користење и слободата на креативност е огромна. Нема и неможе да постои темплејт кој ќе ве води во процесот на користење на Twitter како маркетинг средство.

Треба да напоменам дека секогаш имајте во предвид дек е повеќе од само маркетинг средство.

Во Twitter за бизнис – 27 ресурси ги опфатив ресурсите каде во целост можете да прочитате за различните начини и идеи за користење на оваа платформа за микроблогирање. Во еден од тие ресурси се наоѓа и постот на Chris Brogan, коавторот на книгата Агенти за доверба во кој изнесува 50 идеи за користење на Twitter за бизнис цели.

Но, тука би опфатил некои идеи како да го користите како маркетинг средство:

 • Вмрежување со потрошувачите и слушање на она што тие го кажуваат за Вас, Вашиот бизнис и Вашите производи и/или услуги.
 • Одговарање на прашања. Некој потенцијален или сегашен купувач ќе ви постави прашање кое Вие можете да го одговорите.
 • Добивање на фидбек преку поставување на прашања и анкети.
 • Подобрување на имиџот на бизнисот.
 • Истражување на пазарот. Не сте ни свесни колку информации може да се приберат за пазарот преку оваа платформа за микроблогирање.
 • 140-карактери реклами во вид на ограничени содржини, попусти, награди…
 • Споделување на корисни информации.
 • Не спамирај.
 • Користење како систем за поддршка.

Алатки кои може да ви помогнат

Постојат повеќе апликации за менаџирање на Вашите Twitter акаунти, но од повеќето кои сум ги пробал единствено HootSuite е една од најкомплетните. Иако пред некој ден бесплатната верзија (одличен freemium бизнис модел) е веќе ограничена на 5 социјални мрежи, 2 RSS фидови, статистика за 30 дена и подржана со реклами сепак претставува доволно за еден мал бизнис. Истата апликација ја има и за на Вашиот телефон.

Пред некоја недела ја зедов и ја пробав апликацијата Twittelator Pro која исто така ми остави соодветен впечаток и преку телефонот сега повеќе ја користам оваа апликација.

HootSuite & Twittelator Pro

HootSuite & Twittelator Pro

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Comments

 1. feTwIL Good point. I hadn’t tohught about it quite that way. 🙂

Trackbacks

 1. Tweets that mention Twitter – Маркетинг средство — Претприемач -- Topsy.com напиша:

  […] This post was mentioned on Twitter by Boris Kuzmanov, twiterviralcpa1 and Aleksandar Atanasov, Dragan Sutevski. Dragan Sutevski said: Pretpriemac Novo: Twitter – Маркетинг средство 79 – Twitter е 79-тото маркетинг средство на претприемач од сери http://ow.ly/1a7jRq […]

 2. […] Вашaтa LinkedIn група. Поврзете го LinkedIn статусот со Вашиот Twitter профил. Разгледајте ја можноста во сите маркетинг […]

 3. […] претприемач ги опфативме најважните социјални мрежи: Twitter, Facebook и LinkedIn за кои сметам дека во моментов се најважни […]

Speak Your Mind

*