post

10 Прашања кои треба да се запрашате пред да започне следната недела

Questions
Сликата од  Oberazzi via Flickr

Сакате да бидете повеќе фокусирани на она што е важно? Сакате да бидете поефективни? Сакате постојано да се подобрувате и Вие и Вашиот бизнис? Доколку сакате да ги постигнете целите кои произлегуваат од овие прашања ќе мора да бидете добро организирани.

Еден претприемач има многу импресивен живот. Тие се решавачи на проблеми. Во исто време решаваат внатрешни бизнис проблеми и секако надворешни проблеми, односно проблеми на пазарот. Ова не е едноставна работа. Доколку сакате да останете на вистинкскиот пат кој води кон успехот запрашајте се и одговорете на следните 10 прашања.

Ова се само 10 прашања кои ќе ви одземат половина час од Вашето време! Направете да бидат стандард во вашиот живот.

1. Дали неделата која што помина Вашиот бизнис има подобра продажба од претходната недела?

Со одговор на оваа прашање Вие како претприемач ќе можете да видите која е разликата во продажбата во однос на претходната недела.

2. Што е причината за таа позитивна или пак негативна разлика?

Доколку разликата е негативна, тогаш во неделата која штотуку измина сте имале некаков проблем. Затоа најдете ја причината и поставете си задача за наредната недела да биде приоритет за решавање.

Доколку разликата е позитивна, пронајдете ги причините за таа позитивна разлика во продажбата и едноставно направете да бидат стандард во работењето, односно повторете ги. На ваков начин ќе спроведете едноставен систем за континуирано подобрување на Вашиот бизнис.

3. Треба ли да промените нешто за следната недела?

Се што ќе откриете дека има негативно влијание врз Вашиот бизнис, променете го. Се што сте се обиделе во минатата недела и дало позитивни резултати направете го да биде стандард за понатамошни бизнис активности.

4. Што научивте минатата недела?

Размислете за она што сте го научиле минатата недела во вашиот приватен или пак бизнис живот. Се што сте научиле, користете го во иднината. Знаењето е едно од најважните елементи за зголемување на претприемничката и бизнис потенцијална енергија.

5. Кои се 5-те најважни цели за следната недела?

Пред започнување на нова недела одвојте 10 минути за целите во неделата која следува. Доколку ги знаете целите, ќе бидете пофокусирани на исполнување на тие цели.

6. Кои се 5-те најважни работи кои ќе мора да ги извршите следната недела?

Кога ги знаете целите ќе можете да ги извлечете и 5-те најважни активности за следната недела кои ќе мора да ги извршите за да ги постигнете поставените цели.

7. Која Ви е најголемата грешка од минатата недела?

Секој прави грешки па и претприемачот. Сметам дека не поминува недела без грешка. Затоа искористете ги грешките за да научите нешто и да се подобрите.

8. Како да ги избегнете истите и сличните грешки?

Размислете за избегнување на истите или пак сличните грешки во иднина.

9. Кои се работите кои не ги завршивте минатата недела?

Не постои претприемач кој си поставува реален план на активности, така да секогаш ќе останат незавршени работи. Затоа вклучете ги заостанатите активности во планот за следната недела.

10. Како следната недела да ја направите да биде позабавна?

Доколку не се забавувате и уживате работејќи за Вашиот бизнис тогаш нешто не е во ред. Размислете како бизнисот следната недела да биде едноставно уживање за Вас.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*