post

Предизвик за бизнис блог – ден 19: Повик за акција

Продолжуваме со деветнаесетиот ден од предизвикот за бизнис блог  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да користат бизнис блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба.

бизнис блог

Претходниот, осумнаесетиот ден од предизвикот се однесуваше на пишување на вовед и заклучок за секој пост кој доколку не си го поминал би било добро да се вратиш пред да одиш со активности од овој деветнаесети ден.

Ден 19 од предизвик за бизнис блог: Повик за акција

Целта на овој ден е да додадете уште еден елемент во постовите за вашиот бизнис блог, а тоа е повик за акција. Сепак, ова е бизнис блог и вие имате конкретна цел во форма на поддршка на вашиот бизнис. Мора да го разгедувате секој пост преку некоја специфична бизнис цел. И мора да одговорите првин на прашањето што сакате читателот (потенцијален купувач за вашиот бизнис) да направи кога ќе го чита и кога ќе заврши со читање.

Овој ден вашата задача ќе биде да одлучите во кои постови ќе имате повик за акција (запомнете не треба сите да бидат оптеретени со маркетинг пораки). Изберете ги постовите кои на некаков начин ќе бидат поврзани со вашите производи и/или услуги или пак оние кои сметате дека ќе бидат најкорисни и најпопуларни за да вметнете некаков вид на повик за акција. Од друга страна размислете за каков вид на повик за акција ќе стане збор и добро е да подготвите повеќе пораки кои би ги тестирале во иднина.

  • Преразгледај ги сите досега напишани постови и определи ги оние кои мислиш дека ќе бидат најпопуларни, кои ќе бидат најкорисни и оние кои треба да имаат повик за акција.
  • Наврати се на целите на твојот бизнис блог од ден 2. Преточи ги тие цели во можни акции кои би сакал потенцијалниот купувач да ги превземе.
  • Изработи повеќе повици за акција. Тие може да бидат линкови, копчиња, посебен оддел на крајот на блог постот или на почетокот, прашање…
  • Вметни ги во постовите од првата точка.

Следен ден од предизвикот: Бизнис блог – ден 20: Оптимизација на постовите

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*