post

Бизнис план за 2011

Бизнис план за 2011

Бизнис план за 2011

Крајот на годината и почетокот на новата година е период кога во големо се планираат активностите за годината која што следи. Бизнис планирање е процес кој доведува до осветлување на патот кој сакаме да го изодиме како бизнис во новата година. Бизнис планот е тој кој ќе ни даде можност да ги следиме постигнувањата и секако да подобриме секаде каде што ќе направиме промашување. А, промашувањата се реалност, мора да бидеме објективни.

Во овој пост сакам да презентирам прашања кои ќе треба да ги одговорите за Вашиот бизнис план за 2011 да биде подготвен и спремен за имплементација.

 1. Кои се краткорочните цели на Вашиот бизнис?
 2. Кои се долгорочните цели на Вашиот бизнис?
 3. Кои се Вашите лични цели за 2011?
 4. Каков бизнис модел ќе користите во 2011 година?
 5. Зошто токму Вашиот производ и/или услуга ќе ги надминат производите и/или услугите на конкуренцијата?
 6. Како Вашиот бизнис ќе и помогне на Вашата околина (заедница во која оперира)?
 7. Каде Вашите купувачи ќе го купуваат Вашиот производ и/или услуга?
 8. Колку се спремни да платат за Вашиот производ и/или услуга?
 9. Кои се најважните конкуренти?
 10. Каква вредност има Вашиот производ и/или услуга за купувачот?
 11. Како може да се подобри бизнис идејата?
 12. Кои се целните потрошувачи за Вашиот бизнис?
 13. Која е староста на тие целни потрошувачи?
 14. Од кој пол се тие потрошувачи?
 15. Какви потреби тие имаат?
 16. Каков им е финансискиот статус на тие потрошувачи?
 17. Како ќе дојдете до тие потрошувачи?
 18. Каков слоган ќе користите за привлекување на тие Ваши потрошувачи?
 19. Кои стратегии за финансирање ќе ги користи Вашиот бизнис во 2011 година?
 20. Колкави ќе бидат трошоците на мојот бизнис (фикснии варијабилни)?
 21. Колкав месечен буџет ќе има Вашиот бизнис и за што ќе се троши тој буџет?
 22. Како ќе се движи готовината во новата 2011 година (анализа на готовински тек)?

Ова се основните прашања на кои ќе треба да дадете одговор во Вашиот бизнис план за 2011 година, се она што дополнително сметате дека треба да го одговорите со планот слободно внесете го во истиот. Секој бизнис е различен, па така и ќе бидат различни потребните одговори за соодветниот бизнис план.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Comments

 1. викторија says

  леле на мене ми треба реклама за бизинисс план а темата ни ее Ној а нзз јас ништоо помогнете мии

Speak Your Mind

*