post

Проверете ги вашите пораки за подобрување на перцепција

Како еден претприемач ќе испраќате секојдневно многу пораки.

Им испраќате пораки на своите вработени. Им праќате пораки на вашите купувачи. Праќате пораки до вашите потенцијални купувачи.

Тие можат да бидат испратени со збор од уста кога зборувате со вашите вработени или купувачи. Можат да бидат испратени преку пишани зборови кои можат да бидат во форма на е-маил, писмо, извештај, маркетинг материјали…

Пораките можат да бидат автоматизирани, како кога се користат аутореспондери за да се испрата е-маил пораки или различни маркетинг пораки. Понатаму, можете да ги испратите рачно кога ќе зборувате на состаноците, или праќате e-mail на вашиот бизнис партнер.

Таквите пораки се важен дел од вашата бизнис комуникација. Вашиот бизнис зависи од нив.

Но, што е со перцепција? Како тие пораки се перцепирани од страна на примателите?

Запомни дека има само еден сигурен извор кој ќе ви каже за перцепциите на твоите пораки, а тоа се приматели на тие пораки.

  1. Дали имате јасни цели за различните видови на комуникација која вие или вашиот бизнис ја изведувате? Важно е да се имаат јасни цели за различни канали на комуникација кои ги користите во вашиот бизнис. Јасни цели се нешто што може да ви каже за успехот на вашата комуникација. Без нив, не може да се оцени перцепција на примачот.
  2. Оценете ги перцепциите на примателите. Единствениот тест за успехот на вашите напори во комуникација, е она што примателите го перцепираат. Мора да најдеш начини како да се оцени таа перцепција без оглед на тоа дали станува збор за внатрешна или надворешна комуникација.
  3. Несакана перцепција ќе бара акција од твоја страна. Ако најдеш нешто погрешно во пораките кои ги комуницираш внатрешно или надворешново форма на неповолни перцепција треба да направите нешто. Започни со анализа на причините зошто тоа се случило. Тоа ќе ви даде основа за ефикасна комуникација во иднина.
  4. Треба да добиеш корисни повратни информации. Процесот треба да има систем кој ќе ти овозможи корисни повратни информации од корисниците на твоите пораки. Но, уште поважно е што ти можеш да направиш за тој фидбек. Што треба да се направи за подобрување на идната комуникација?
  5. Ако можеш најдеш повеќе од еден примач со негативна перцепција, веројатно ги има многу повеќе. Ова е важно правило ако сакаш да ја подобриш твојата целокупната комуникација. Не мисли дека станува збор за малцинство, секогаш мисли дека веројатно постојат повеќе лица со негативна перцепција. Само на тој начин ќе бидеш мотивирани да го подобриш твојот комуникациски процес.
  6. Излезете надвор од канцеларија во потрага по вистински повратни информации. Знам дека можеш да користиш анкети, фокусни групи и состаноци внатре во твојот бизнис, но ако сакаш да знаеш каква е перцепцијата надвор од твојата компанија за тебе и твојот бизнис ќе треба да излезете надвор.
  7. Треба првин да ислушаш пред да праќаш пораки. Ако сакаш да се зголеми успехот на твоите пораки, треба да знаеш што примачот сака да слушне, да прочита или да направи. Слушајте ги своите вработени, купувачи и потенцијални купувачи. Тоа се најдобарите повратните информации кои можете да ги добиете од нив за идното подобрување.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*