post

Работно време – 8, 10 или 12 часа

Работно време

Работно време

Дали работите 12 часа дневно? Секој сопственик на мал бизнис работи прекумерно. Тоа е нормално и аналогно на мајка со новороденче. Стартап бизнис за еден претприемач претставува негово новороденче кое постојано бара одреден вид на нега.

Но, може да се забележат различни искуства од различни претприемачи! Некои успеваат безболно да ја поминат оваа фаза од животниот циклус на неговиот бизнис! Некои едноставно заглавуваат во една бесконечна спирала на постојано зголемување на работните часови без некои поголеми резултати!
Ќе се обидам преку овој пост да дадам неколку предлози за избегнување на вакви непосакувани состојби.

Пред започнување на бизнисот…

Интерено е што поголемиот дел од оваа навлегување во опасна безизлезна спирала може да се избегне доколку се заврши домашната задача пред започнување на бизнисот. Еве некои препораки за таа домашна задача:

1. Размислувај за бизнис за кој имаш пасија

Започнување на бизнис без пасија и знаење за тој бизнис ќе бара премногу работни часови за нешто што има слаб потенцијал уште во старт.

2. Разбери го доволно добро пазарот уште пред започнување

Како таргетираниот дел од пазарот функционира? Што е тоа што емоционално ги мотивира? Кои се нивните вистински проблеми? Каков јазик користат за да ги опишат тие проблеми? Како тие проблеми влијаат на нивниот живот? Доколку имате одговори на овие прашања уште пред започнување на бизнисот во голем дел ќе си го олесните вашиот живот кога ќе го започнете тој бизнис.

3. Определи ги прецизно бизнис целите, но не ги заборавај личните

Уште пред да го започнете бизнисот добро е д знаете што сакате да остварите. Бидете прецизни и концизни. Користете реални информации и бидете реален во формулирање на тие цели.

4. Подготви се за стратешко размислување

Размислувај стратешки за правецот во кој ќе се движи бизнисот. Не оставај на случајности.

5. Прецизно дефинирај ги основните бизнис системи и предуслови за нивно функционирање

Бизнис системите имаат огромен потенцијал да Ве ослободат од огромен дел на работа. Дефинирај ги најважните бизнис системи уште пред започнување на бизнисот.

По започнување на бизнисот…

Доколку ја завршите домашната задача уште пред започнување на бизнисот ќе имате добра основа да продолжите без да навлезете во таа опасна спирала на бесконечно зголемување на работни часови.

1. Размисли добро пред да донесеш одлука за вработување

Честопати се завршува со одлука за вработување па потоа следува каење од страна на претприемачот. Ви треба вработени на кои навистина ќе можете да се потпрете.

2. Креирај ги системите, следи и подобрувај

Креирај ги дизајнираните системи уште пред да го започнете бизнисот, следи ги и подобрувај се што може да биде подобрено.

3. Организрај се себеси и сите останати

Биди организиран и организирај ги другите (вие веќе сте менџер). Одговори на 10 прашања пред започнување на секоја бизнис недела.

4. Не стравувај да делегираш

Ако си ги избрал вистинските вработени слободно делигирај дел од Вашите работни задачи.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*