post

10 Правила за успех на претприемачи

Како да станеш претприемач Како еден претприемач ти си жеден да бидеш успешен. Понекогаш процесот ќе биде спор, но понекогаш ќе биде брз.

Но, да знам дека сакаш да бидеш успешен колку што може побрзо. Постојат две различни, но важни прашања за тебе:

Но, пред да започнеме со правилата, запрашај се себеси едно прашање: Што претставува успех за тебе?

Различни претприемачи имаат различна дефиниција за нивниот успех. Затоа и не може да се земе еден јасен патоказ кој ќе ти го покаже патот кон успехот. Но, можеме да ги исцртаме основните правила кои доколку ги следиш на твојот сопствен пат, ќе го најдеш успехот.

Правило #1: Дефинирај ја твојата визија

Твојата визија е нешто што јасно дефинира што е успех за тебе како претприемач. Мора да имаш визија доколку сакаш да бидеш успешен. Не може да очекуваш да бидеш успешен доколку не знаеш каде треба да стигнеш, или пак што е успехот.

Правило #2: Не прави го она што не сакаш да го правиш

Како еден претприемач, треба да сакаш да го работиш она што го работиш во твојот бизнис. Понекогаш тоа нема да биде онака како што си испланирал дека ќе биде (всушност во повеќе случаи нема да биде како планираното). Мора да имаш пасија за твојот бизнис. Пасијата е една од најважните сили која ќе те турка кон успехот.

Правило #3: Гради ја заедницата околу твојот бизнис

Важна работа за успехот на твојот бизнис е дека ќе имаш потреба од луѓе, и тоа многу луѓе. Ќе ти требаат купувачи. Ќе ти требаат вработени. Ќе ти требаат луѓе со кои ќе зборуваш и комуницираш. Ќе мора да започнеш да ја градиш заедницата што поскоро.

Правило #4: Комуницирај со твојата заедница

Не мора да градиш заедница само за да им продаваш. Ти треба заедница со која ќе комуницираш и во одредени случаи ќе градиш партнерски односи. Таквите односи имаат голема моќ за да го направат твојот бизнис да биде успешен.

Правило #5: Слушај ја твојата заедница

Мора да слушаш и да учиш од твојата заедница. Тоа знаење е важно да биде интегрирано во твојот бизнис преку производи и услуги кои ќе ги задоволат потребите на заедницвата.

Правило #6: Користи ги грешките како алатка за подобрување

Доколку направиш грешка или не успееш во нешто, тоа не значи дека нема да биднеш успешен претприемач. Ќе бидеш неуспешен само доколку не учиш од тие грешки, и не се подобруваш себеси и твојот бизнис врз база на тоа искуство. Мора да знаеш дека грешките можат да те подобрат и тебе и твојот бизнис.

Правило #7: Промени

Доколку не се менуваш себеси и твојот бизнис, пазарот ќе се промени и ќе те остави изолиран во него. Подобро е да бидеш лидер отколку следач. Доколку немаш јасен пат за да станеш успешен, ќе има потреба од различни маневри. Треба да имплементираш промени.

Правило #8: Пронајди начини да ги надминеш лимитите

Ти како еден претприемач си личност која не размислува за лимити. Доколку гледаш лимити наместо можности, ќе мора да го промениш твоето размислување од корени и да започнеш да гледаш и зад тие ограничувања.

Правило #9: Диференцирај се себеси

Не мора да гледаш во она што сите други го прават. Тоа не е нешто што ќе те направи успешен. Мора да се диференцираш и себеси и твојот бизнис. Како твојот бизнис се разликува во однос на конкуренцијата?

Правило #10: Прослави и награди

Твојот пат за да станеш успешен нема да биде една права линија. Ќе имаш многу цели помеѓу она каде си сега и каде сакаш да бидеш во иднина. Доколку сакаш твојот пат кон успешноста да продолжи ќе мора да ги прославуваш и наградуваш сите постигнувања на целите на тој пат.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*