post

Видео: Things апликација за iPad

iPad

iPad


Пред извесен период започнавме со презентирање на корисни апликации за iPad кои можат да се користат од страна на претприемачите. Досега ги поминавме следниве категории:

Следуваат уште постови за категории како социјални медиуми, книги, манипулација со податоци и за читање.

Со овој пост би започнал и со ветените видео материјали за секоја од апликациите. Првото видео е за најмоќната апликација за продуктивност – Things.

post

Нов серијал на видео материјали на претприемач

Новите 10 видео материјали за тоа како до веб презентација се подготвени и пуштени на сите регистрирани за билтени на претприемач. Можеби тој трансфер од стари до нови видео материјали доведе до тоа некој да ги добие не од почетното прво видео, но на секое наредно видео ги има линковите до претходните.

Сите видео материјали од претходната верзија се отворени и се наоѓаат во категоријата видео на претприемач.

Следниве презентации се дел од оној презентациски дел на овој видео серијал.

1. Регистрација на домен име и хостинг акаунт

2. cPanel – Контрол панел

3. Инсталација на WordPress

4. Инсталација на WordPress тема

5. Објавување на постови на WordPress

6. Инсталирање на WordPress додатоци

7. Изработка на статичен веб сајт – Темплејти

8. Персонализација на темплејтот

9. Поставување на видео

10. Креирање на поддомени

post

Видео материјали – Најдоброто на претприемач во 2009

Како шеста и последна тема од серијалот Најдоброто на претприемач во 2009 година ја избрав темата за објавените видео материјали. Оваа тема ја започнав заради тоа што една слика дава 1000 зборови, а да не зборуваме колку зборови кажува едно видео.

Видео материјалите во изминатата година опфаќаа различни теми. Особено до кулминација дојде со премиум 10 видео материјали за изработка на веб презентација за Вашиот бизнис кои се заштитени и корисничко име и лозинка ја добивате по mail како регистрирани за неделни билтени на претприемач.

Пред некое време отворив и посебен канал за видео материјали на претприемач на YouTube каде ќе можете да ги гледате сите нови видео материјали на претприемач. Каналот е на следново URL: http://www.youtube.com/pretpriemac.

 1. Како со MS Excel до ABC анализа. ABC анализа е една многу корисна алатка за претприемачите особено доколку работат со продажба на физички производи и магацинско работење.
 2. Изработка на график за ABC анализа во MS Excel. Ова е продолжеток на претходното видео.
 3. Маркетинг календар. Ова е видео за користење на маркетинг календарот кој е еден од 10 бизнис темплејти на претприемач кои ги добија сите кои се регистрираа за неделни билтени на претприемач.
 4. Пивот табели – како да се користат. Во оваа видео е дадена презентација како да се користи алатката пивот табели на MS Excel која навистина е корисна во секојдневната работа на претприемачите.
 5. Графикон на рентабилност. Уште една алатка која навистина ќе ви биде потребна за секојдневните бизнис активности.

И за крај секако серијалот на видео материјали за веб презентација на Вашиот бизнис.

post

Маркетинг За Бизнис На Нискофреквентна Локација

Многу бизниси се наоѓаат на локација која претставува нискофреквентна локација, односно локација на која нема доволен сообраќај. Ова особено ги погаѓа малите бизниси и тоа малите бизниси од малопродажниот сектор.

Оваа видео е презентација на еден реален случај за еден ваков проблем и можните решенија за истиот кои во вид на коментари на написот за Маркетинг Средства – Вашиот Продажен Тим.

Презентацијата можете да ја погледнете на следново видео:

Што е она што може да се сублимира од оваа виде:

 • Дефинирајте ги Вашите купувачи. Во овој случај мајки на деца.
 • Размислете каде се наоѓаат Вашите потенцијални купувачи. Во овој случај игротеки, згради, градинки, паркови, фризерници…
 • Направете Вашиот бизнис да биде присутен таму. Во овој случај флаери – летоци, брошури, визит карти, попустни картички
 • Мерете ги резултатите од сите тие маркетинг средства кои ќе ги спроведете и со кои ќе бидете присутен на тие локации. Користете маркетинг календар. Можете да прочитате за маркетинг календар во Маркетинг средство 13 – Маркетинг календар.
 • Специфицирајте како да ве најдат. Направета мапа доколку користите традиционален визуелен маркетинг.
 • Подобрувај. Се она што не чини менувај и се она што чини подобри го.

Доколку имате било која друга идеја слободно можете да ја споделите во вид на коментар, преку формата за коментирање под написот.

post

Социјализација преку FeedBurner – Видео 10

Стигнавме до десетото видео од овој серијал на премиум видео материјали за беплатна презентација на Вашиот бизнис.

Досега го направивме следново:

 • Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг
 • Во второто видео инсталиравме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна
 • Во третото видео изберавме и инсталиравме тема на WordPress која го смени оној дифолт изглед на нашата веб страна.
 • Во четвртото видео ја ажуриравме содржината на нашиот нов веб сајт.
 • Во петото видео видовме каде да најдеме и како да инсталираме додатоци кои ќе ја подобрат функционалноста на нашата веб страна.
 • Во шестото видео опфативме нешто за персонализација, односно промена на темата која сте ја избрале. Таму најдовте и користевте две бесплатни алатки за вршење на измените. Овие алатки ќе ги користите и понатаму.
 • Во седмото видео изработивме една статична веб страна. Ова значи дека не е систем за менаџирање на содржина туку веб страна со неколку страни за Вашиот бизнис. Исто така во тоа видео видовме како Word Press да се направи како статична веб страна и ќе симнеме една бесплатна алатка за едитирање.
 • Во осмото видео изработивме едно видео кое го поставивме на веб страната и во Word Press и на статичната страна.
 • Во деветото (дополнително) видео видовме една тема за Word Press која има неверојатни можности за персонализација и со која за 10 минути можете да дојдете до уникатен дизајн.
 • Во оваа десето видео ќе додадеме малку социјален карактер на Вашиот нов веб сајт. Социјализацијата ќе ја изведеме преку FeedBurner на Google. Ќе отвориме акаунт на FeedBurner и ќе поставиме опција за е-маил регистрација и едноставна RSS регистрација.

Едноставно кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото:
http://www.pretpriemac.com/myPictures/Video-10-FeedBurner.jpg

Чекори кои ќе треба да ги превземете:

 • Да се регистрирате за акаунт на www.feedburner.com
 • Да поставите RSS икона на Вашата веб страна
 • Да поставите можнјост за регистрација преку е-маил за добивање на написите.

Ова е последно видео во овој серијал на премиум видео материјали на претприемач. Набргу ќе започнеме нов серијал. Можете кога сакате да пристапите до овие видео материјали преку лозинката што ја добивте преку маил.

post

Една Word Press Тема – Thesis – Видео 9

Стигнавме до деветото видео од овој серијал на премиум видео материјали за беплатна презентација на Вашиот бизнис.

Досега го направивме следново:

 • Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг
 • Во второто видео инсталиравме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна
 • Во третото видео изберавме и инсталиравме тема на WordPress која го смени оној дифолт изглед на нашата веб страна.
 • Во четвртото видео ја ажуриравме содржината на нашиот нов веб сајт.
 • Во петото видео видовме каде да најдеме и како да инсталираме додатоци кои ќе ја подобрат функционалноста на нашата веб страна.
 • Во шестото видео опфативме нешто за персонализација, односно промена на темата која сте ја избрале. Таму најдовте и користевте две бесплатни алатки за вршење на измените. Овие алатки ќе ги користите и понатаму.
 • Во седмото видео изработивме една статична веб страна. Ова значи дека не е систем за менаџирање на содржина туку веб страна со неколку страни за Вашиот бизнис. Исто така во тоа видео видовме како Word Press да се направи како статична веб страна и ќе симнеме една бесплатна алатка за едитирање.
 • Во осмото видео изработивме едно видео кое го поставивме на веб страната и во Word Press и на статичната страна.
 • Во оваа девето (дополнително) видео ќе покажам една тема за Word Press која има неверојатни можности за персонализација и со која за 10 минути можете да дојдете до уникатен дизајн.

Кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото:

http://www.pretpriemac.com/myPictures/Video-9.png

post

ДОДАВАЊЕ НА ВИДЕО НА ВАШАТА ВЕБ СТРАНА – ВИДЕО – 8

Стигнавме до седмото видео од овој серијал на премиум видео материјали за беплатна презентација на Вашиот бизнис.

Досега го направивме следново:

 • Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг
 • Во второто видео инсталиравме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна
 • Во третото видео изберавме и инсталиравме тема на WordPress која го смени оној дифолт изглед на нашата веб страна.
 • Во четвртото видео ја ажуриравме содржината на нашиот нов веб сајт.
 • Во петото видео видовме каде да најдеме и како да инсталираме додатоци кои ќе ја подобрат функционалноста на нашата веб страна.
 • Во шестото видео опфативме нешто за персонализација, односно промена на темата која сте ја избрале. Таму најдовте и користевте две бесплатни алатки за вршење на измените. Овие алатки ќе ги користите и понатаму.
 • Во седмото видео изработивме една статична веб страна. Ова значи дека не е систем за менаџирање на содржина туку веб страна со неколку страни за Вашиот бизнис. Исто така во тоа видео видовме како Word Press да се направи како статична веб страна и ќе симнеме една бесплатна алатка за едитирање.
 • Во оваа осмо видео ќе изработиме едно видео кое ќе го поставиме на веб страната и во Word Press и на статичната страна.

Кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото:

http://pretpriemac.com/myPictures/Video-8.png

Чекори кои ќе треба да ги спроведете:

 1. Да го симнете Cam Studio
 2. Да изработите видео
 3. Да го upload-ирате на YouTube
 4. да го поставите на Вашата страна
post

ИЗРАБОТКА НА СТАТИЧНА ВЕБ СТРАНА – ВИДЕО 7

Стигнавме до седмото видео од овој серијал на премиум видео материјали за беплатна презентација на Вашиот бизнис.

Досега го направивме следново:

 • Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг
 • Во второто видео инсталиравме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна
 • Во третото видео изберавме и инсталиравме тема на WordPress која го смени оној дифолт изглед на нашата веб страна.
 • Во четвртото видео ја ажуриравме содржината на нашиот нов веб сајт.
 • Во петото видео видовме каде да најдеме и како да инсталираме додатоци кои ќе ја подобрат функционалноста на нашата веб страна.
 • Во шестото видео опфативме нешто за персонализација, односно промена на темата која сте ја избрале. Таму најдовте и користевте две бесплатни алатки за вршење на измените. Овие алатки ќе ги користите и понатаму.
 • На ред е седмото видео во кое ќе изработиме една статична веб страна. Ова значи дека не е систем за менаџирање на содржина туку веб страна со неколку страни за Вашиот бизнис. Исто така во оваа видео ќе видиме како Word Press да се направи како статична веб страна и ќе симнеме една бесплатна алатка за едитирање.

Кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото:

http://www.pretpriemac.com/myPictures/Video-7.png

Чекори кои ќе треба да ги спроведете:

 1. Да пронајдете темплејт кој ќе го користите.
 2. Да го симнете Kompozer за едитирање на тој темплејт.
 3. Да го персонализирате темплејтот.
 4. Да изработите други страни освен почетната.
 5. Да ги поставите страните на веб серверот.
 6. Да проверите дали се функционира како што треба.
 7. Чекајте го следното видео.
post

ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЕФИКАСНОСТА – ROBO FORM – ВИДЕО

Уште едно видео на претприемач за зголемување на http://pretpriemac.com/myPictures/Video-Materijali-CD.png ефикасноста. Денес живееме во време кога многу работи се изведуваат електронски. Особено бизнисите користат еден куп апликации било да се веб или десктоп кои бараат поврзување со помош на корисничко име и лозинка. Да видиме што се еден просечен бизнис користи или пак може да користи. Ова кога велам бизнис мислам за вработени во тој бизнис или претприемачот.

 • Веб апликација. Ова се апликации за продажба или пак аналитика кои ги мбележат сите поважни бизнис активности. За да пристапите до апликациите Ви треба корисничко име и лозинка.
 • Десктоп апликации. Ова се апликации кои како веб апликации вршат одредени бизнис активности.
 • Е-mail. За секое поврзување на Вашиот е-mail морате да внесете корисничко име и лозинка.
 • Социјални мрежи. Како една маркетинг стратегија социјалните мрежи се се поприсутни. За да се поврзете до истите ќе ви треба корисничко име и лозинка.
 • Социјални обележувачи. Можеби користите социјален обележувач како што е delicious за да ги обележите Вашите омилени страни кои ќе сакате да ги искористите за читање подоцна. а да се поврзете до истите ќе ви треба корисничко име и лозинка.
 • Пристап до некоја веб страна за која треба корисничко име и лозинка.

Ако се собере се може да излезе еден просечен бизнис или вработен во тој бизнис да има 30-тина кориснички имиња и лозинки. Се е ОК доколку сите користат исти правила за корисничкото име и лозинка. Но, во практиката се јавуваат следниве проблеми:

 • Некаде не ви е дозволено да изберете самите корисничко име и лозинка туку ќе мора да ги користите автоматски генерираните.
 • Некои бараат сите да бидат мали букви или пак да не користат специјални карактери, додека пак другите бараат токму такви правила.

Па може да излезе дека ќе треба да паметите 10-тина различни кориснички имиња и лозинки или пак да ги имате некаде запишано. Или пак кога ќе ги заборавите да барате да ви биде испратен податокот по e-mail или пак да го контактирате администраторот. Сето ова е непотребно губење на време. Или што би се кажало активности кои не додаваат бизнис вредност.
Затоа во оваа видео ќе ви ја презентирам една од најдобрите апликации која оваа паметење ќе го врши место Вас и секогаш кога ќе пристапите до некоја апликација или веб страна која бара корисничко име и лозинка ќе ги пополни место Вас. RoboForm e најдобро рангираниот менаџер на лозинки и пополонувач на веб форми кој целосно го автоматизира внесувањето на лозинки и пополнување на формите. Можете да го видите како функционира и каде да го најдете преку оваа видео:

post

ПЕРСОНАЛИЗАЦИЈА НА ТЕМАТА НА WORD PRESS – ВИДЕО 6

Стигнавме до шестото видео од овој серијал на премиум видео материјали за беплатна презентација на Вашиот бизнис.

Досега го направивме следново:

 • Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг
 • Во второто видео инсталиравме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна
 • Во третото видео изберавме и инсталиравме тема на WordPress која го смени оној дифолт изглед на нашата веб страна.
 • Во четвртото видео ја ажуриравме содржината на нашиот нов веб сајт.
 • Во петото видео видовме каде да најдеме и како да инсталираме додатоци кои ќе ја подобрат функционалноста на нашата веб страна.
 • На ред е во шестото видео да опфатиме нешто за персонализација, односно промена на темата која сте ја избрале. Во видеото ќе ви покажам каде да најдете и како да користите две бесплатни алатки за вршење на измените.

Кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото:

http://pretpriemac.com/myPictures/video-6.png

Чекори кои ќе треба да ги спроведете:

 1. Да ги симнете и инсталирате двете алатки
 2. Со помош на едната анализирајте ја Вашата тема, односно каде се наоѓаат сликите, кои слики користи и какви слики користи.
 3. Извршете измена на постоечките слики или ставете сопствени, но внимавајте да бидат со иста големина и исто име.
 4. Со Notepad otворете ги сите php фајлови и извршете измени каде што мислите дека ќе треба.
 5. Пробувајте различни измени, но секогаш чувајте го оригиналниот фолдер на Вашиот компјутер или правете бекап на фајловите кои ќе ги менувате пред да започнете со менување за да не тргне нешто наопаку.
 6. Чекајте го следното видео.