post

Претприемач: Најдоброто во 2009

Во првата тема од серијалот Најдоброто на претприемач за 2009 се однесува на темата за самиот претприемач. Ја избрав како прва бидејќи сметам дека претприемачот е централната фигура на секој бизнис. Претприемачот го осмислува, го започнува, го развива и проширува сопствениот бизнис. Доколку претприемачот нема капацитет или пак потенцијал за тие активности не можеме да очекуваме дека бизнисот ќе биде успешен, бидејќи сепак бизнисот е систем составен од биолошки, технички и организациски систем. А во центарот е претприемачот кој пак е дел и на биолошкиот систем.

Во оваа листа на најдобри написи на претприемач за самиот претприемач ќе се обидам да составам еден комплетен прирачник за сегашни или пак идни претприемачи.

  1. Како да го дизајнирате Вашиот бизнис? Правилен дизајн многу работи ќе ги олесни во иднина на бизнисот.
  2. Што Еден Претприемач Може Да Научи Од Google? Google е една од најуспешните компании на денешницата (а сепак млада компанија). Така да не е лошо да научиме нешто од него.
  3. Дали Претприемач Воркохолик е Успешен? Нешто што кај нас сосема обратно се пропагира кога станува збор за претприемачот. Ако сте претприемач воркохолик не значи и дека ќе имате успешен бизнис, туку само дека нема да можете да го развивате и ширите сопствениот бизнис.
  4. Успешен Претприемач – Одлучувачки Фактори – Реалност. Кои се одлучувачките фактори кои го подигаат потенцијалот на еден претприемач за да изгради успешен бизнис?
  5. Акција – Прва Претприемничка Особина. Ако не превземете акција џабе ви е и знаење и креативност и било што што би го подиганало потенцијалот за да бидете успешен претприемач.
  6. Заење и Креативност – Втор Слој за Успех на Еден Претприемач. Откако сте спремни за преземање на акција втората работа на која треба да се концентрирате е постојано да го зголемувате сопственото знаење и креативноста.
  7. Што е Претприемничка Продуктивност? Едноставна формула за да ја измерите Вашата продуктивност и секако да ја подобрите.
  8. Претприемнички Менаџмент – 10 Чекори. Како да имплементирате претприемнички менаџмент за да бидете повеќе фокусирани на развојот на сопствениот бизнис?
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*