post

Кога ќе ве нападне конкуренција

На пазарот постои конкуренција поради ништо друго, туку поради тоа што вашите купувачи сакаат да избираат. Тие не се на пазарот поради вас, туку поради вашите тековни и потенцијални купувачи.

конкуренција

Да, вашите купувачи скааат да избираат, сакаат повеќе од една опција бидејќи знаат дека ако постои конкуренција и тие мора да избираат помеѓу повеќе опции ќе добијат подобра вредност за нив.

Продолжи…

post

Што значи доколку немате конкуренција?

Веројатно веќе ја имате вашата уникатна, одлична, најдобра и најпаметна бизнис идеја за вашиот бизнис. И во таков случај нормално е да мислите дека никој друг нема такво нешто.

конкуренција

Спремни сте да станете милионер. Но, сепак работите не се толку розови.

Дали мислите дека немате конкуренција?

Продолжи…

post

10 чекори за да се разликувате од конкуренцијата

Како еден претприемач дали сте се обиделе да обезбедите вашиот бизнис да се разликува од конкуренцијата?

Доколку одговорот е да, сигурно веќе знаете дека тој процес не е лесен, понекогаш навистина болен и бара вложување на голем труд.

Мора да ја следите конкуренцијата. Да знаете што тие прават. Мора да ги слушате купувачите за да знаете дека сите промени кои ќе ги преземете во обезбедувањето на разликата е нешто што тие го сакаат. Мора да имплементирате промени во вашиот бизнис кои ќе бараат многу промени на навики и однесувања во вашиот бизнис.

Тоа се еден вид на крупни организациски промени кои отвораат прашања поврзани со самиот процес на промената, но и прашања поврзани со отпорот кој ќе се појави при имплементација на истите.

Сепак, основата да се разликувате од конкуренцијата е постојано подобрување. Никогаш не треба да се задоволувате со тековната состојба во која се наоѓате иако можеби сте број еден на пазарот. Секогаш ќе постои некој кој ќе ви дише во вратот и ќе се обидува на секое ваше застанување или навлегување во длабок сон да поентира и да ве симне од тронот кој што го држите во моментов.

Подолу се дадени некои чекори кои доколку ги следите ќе ве воведат во процесот на континуирано подобрување во вашиот бизнис и воедно ќе направат секогаш да сте поразлични од вашата конкуренција, но во позитивна смисла на зборот.

Продолжи…

post

Како да ја анализираш конкуренцијата?

Конкуренција

Конкуренција

Дали знаеш што твоите главни конкуренти прават на пазарот?

Како одговараш на нивните акции?

Дали имаш стратешки имплементиран процес кој ќе те води низ соодветно истражување и одговор на конкурентските чекори?

Конкуренцијата за еден претприемач секогаш ќе биде реалност која не може да се избегне. Тие се тука, околу тебе и твојот бизнис. И може да имаат влијание на твоите севкупни бизнис активности.

Доколку сакаш да успееш, ти како еден претприемач секогаш мора со едното око да гледаш во твојата конкуренција. Секогаш мора да ги користиш информациите од твоите истражувања за да ги донесеш вистинските одлуки за идните чекори на твојот бизнис.

Кои се тие? Што прават? Кои се импликациите врз твојот бизнис од она што тие го прават? Што треба да направиш?

Овие прашања секогаш ќе те следат и тебе и твојот бизнис. Затоа мора постојано да ја анализираш конкуренцијата како сегашна така и идната, потенцијална конкуренција.

Да видиме 9 начини кои можеш да ги искористиш за оваа цел, кои секако не се конечни.

#1 Започни со Google

Добра стартна позиција на твоето истражување е Google, најголемата онлајн база на податоци. Побарај со различни зборови кои го опишуваат твојот бизнис, твојот пазар и твојата индустрија. Особено внимание посвети на зборовите кои најверојатно потенцијалниот купувач би ги користел кога бара решение за проблем кој твојот бизнис го нуди.

#2 Не заборавај ги социјалните медиуми

Следното место каде што може да продолжиш со твоето истражување претставуваат социјалните медиуми. Погледни преку Twitter Search и Facebook и пронајди ги профилите на компаниите твоите конкуренти (доколку имаат). Можеш да пронајдеш многу информации, трендови, идеи… Сега, тука е и Google+ (патем, можете да го следите Претприемач на Google+) кој има или ќе има огромен потенцијал за да дојдеш до различни информации кои ќе те интересираат.

#3 Прашај го твојот продажен тим

Твојот продажен тим е во секојдневен контакт со твоите потрошувачи. Тие може да знаат што твоите купувачи мислат за твоите најголеми конкуренти. Зошто да не ги искористиш тие информации?

#4 Прашај ги твоите купувачи

Твоите купувачи се најдобриот извор на информации кога станува збор за твојата конкуренција. Зошто да не ги прашаш што мислат за твојата конкуренција. И зошто те избрале тебе намсето нив?

#5 Спроведи анкета

Анкетите се постојано добар извор на информации кога станува збор за истражување на пазарот и конкуренцијата.

#6 Снабдувачите може да бидат одличен извор на информации

Твоите снабдувачи може да бидат и снабдувачи на твоите конкуренти. Зошто да не се обидеш да извлечеш некои информации за твоите конкуренти (кои ги имаат во изобилство) од нив?

#7 Разгледај ги нивните понуди

Нивните понуди се место каде тие ги опишуваат вредностите кои тие ги нудат на пазарот. Тие се неверојатен извор на информации за тебе.

#8 Поставувај прашања за нив и за нивните акции

Поставувај прашања за нив и нивните акции и чекори кои ги преземаат. Поставувај многу прашања, и обиди се да ги најдеш одговорите.

#9 5 Зошто

На секоја информација или на секое прашање кое ти како еден претприемач даваш одговор за твојата конкуренција користи го 5 Зошто принципот.O 5 Зошто значи дека ќе мора да се прашаш себеси 5 пати зошто за се кога станува збор за конкуренцијата. Ова е нешто што ќе те води во едно подлабоко истражување на твојата конкуренција.

post

Како да се диференцираш себеси?

Дали се разликуваш од твоите конкуренти?

Дали правиш нешто што никој друг не го прави?

Дали си најдобар во правење на она што го правиш?

Мора да се диференцираш себеси во однос на твоите конкуренти. Мора да правиш нешто што никој друг не го прави. Мора да бидеш најдобар во нешто.

Ова не се однесува само на твоите производи или услуги. Една грешка од страна на претприемачите која е забележлива е што тие сметаат дека нивните производи или услуги мора да бидат различни како еден и единствен елемент кој ќе ги разликува од остатокот од светот.

Ти можеш да се диференцираш себеси од конкурентите и тоа ќе биде твојата конкурентска предност. Твојот начин на комуникација со твојата заедница исто така може да те диференцира и да биде вреднувано од твоите купувачи.

Затоа мора да размислуваш и за тоа. Започни со прашањето: Што е она најважното што потрошувачите го вреднуваат во мене и мојот бизнис најмногу?

Да поминеме низ еден можен процес кој ти како еден претприемач можеш да го користиш за да се диференцираш себеси и твојот бизнис.

#1 Кои се твоите главни конкуренти?

Може да започнеш со конкурентите и твоето тековно знаење за нив. Едноставно направи листа со 5 главни конкуренти за твојот бизнис.

#2 Прашај ги твоите потрошувачи за конкурентите

Може да ги прашаш твоите потрошувачи за тоа кои компании ги разгледувале пред да го изберат твојот бизнис. Разговорот може да продолжи и за тоа зошто ве избрале токму вас, наместо таа конкуренција која ја разгледувале.

Понекогаш може и да не ги знаеш вистинските разлики кои ти и твојот бизнис ги имате. Понекогаш (а и многу често) она што ти мислиш дека е она во што ти се разликуваш не значи дека и потрошувачите го мислат истотот.

#3 Прашај ја заедницата за конкурентите

Веќе ги имаш информациите од твоите потрошувачи, зошто да не се обидеш и со пошироката заедница за да најдеш дополнителни информации за твоите конкуренти.

Може да ги прашаш снабдувачите. Може да ги прашаш колегите или пшак другите партнери за тоа кого тие гледаат како главен конкурент за твојот бизнис.

#4 Прашај го Google

Зошто да не ја прашаш најголемата база на податоци во светот? Започни со зборови кои го опишуваат твојот бизнис, твојата индустрија или твојот пазар. Или едноставно користи зборови за кои мислиш дека твојот пазар би ги користел кога бара за проблеми кои твојот бизнис ги решава.

Проучи ги страните кои ќе бидат прикажани од пребарувачите и процени дали тие навистина се твоите конкуренти.

#5 Изведи подлабоко истражување

Сега кога имаш повеќе од еден извор на информации ќе може да направиш листа на компании кандидати за твоите топ конкуренти.

Започни со нивна анализа еден по еден. Прегледај ги нивните веб сајтови, нивното присуство на социјални медиуми, нивната физичка локација…

Врз основа на оваа истражување ќе можеш да ги определиш петте најголеми конкуренти за твојот бизнис. Ќе знаеш што тие прават, како го прават тоа, кои се нивни силни страни, кои се нивни слабости, што нудат, што не нудат, што е добро, а што лошо во нивните понуди…

#6 Што е со твојот бизнис?

Бидејќи ги знаеш најважните конкуренти, ќе можеш да си ги поставиш истите прашања за твојот бизнис.

 • Кои се твоите силни страни?
 • Кои се твоите слабости?
 • Каква е твојата понуда?
 • Што е она што не го нудиш?
 • Што е добро, а што лошо во твојата понуда?

#7 Направи листа на твоите тековни и потенцијални разлики

Сега знаеш доволно за тебе и за твоите конкуренти. Ги знаеш разликите на кои се насочуваат конкурентите и знаеш во што ти се разликуваш. Исто така знаеш и кои разлики кои ги поседува конкуренцијата сакаш и ти да ги поседуваш.

Така, сега може да направиш посебни листи за оние разлики кои сега ги поседуваш и посебна листа со потенцијални или идни разлики кои сакаш да ги поседуваш.

#8 Направи изјава за диференцијација

Може ли да напишеш во една изјава како твојот бизнис е различен? Не размислувај за конкуренцијата, напиши ги твоите диференцијации кои твојот бизнис ги поседува, а твоите конкуренти не ги поседуваат.

post

Конкурентска предност уште во фаза на бизнис идеја

 

Развој на менаџментот

Конкурентска предност во самата бизнис идеја

Бизнис идеја е почетокот за секој бизнис! Но, има бизнис идеја која ќе обезбеди подпросечен, просечен и надпросечен бизнис.

Првиот бизнис, оној подпоресечен уште во оваа фаза може да се класифицира како неуспешен. Вториот како просечен е оној кој ќе опстојува, но не долго време во зависност од надворешните фактори. И третиот оној надпросечен бизнис обезбеден од бизнис идеја која во старт ги содржи конкурентските предности има потенцијал да биде успешен и здрав бизнис.

Што треба една бизнис идеја да поседува?

Секоја бизнис идеја тргнува од вас самите – идниот (или сегашен) претприемач. Мора да имате знаење (односно одредена едукација), пасија за тоа што ќе го работите во бизнисот и секако оние неформални активности во вид на хоби со што имате доволно искуство и знаење за спроведување на таа бизнис идеја (она што многу одамна го нареков бизнис идеја – прв чекор).

Понатаму за една бизнис идеја да се класифицира како елемент кој предизвикува надпросечна компанија е потребата таа да решава одреден проблем. Имам проблем, барам решение и твојот бизнис е тука да ми го реши, а за возврат ќе платам одредена сума на пари. Тоа е основната филозофија на која се базираме. Но, кога станува збор за проблемот, треба да имате во предвид дека тој не треба да биде било каков проблем, туку треба да биде проблем за кој постои желба за решавање но, и мала шанса дека тој може да биде решен со моменталните услови на пазарот. Ова се дополнителни елементи кои го зголемуваат потенцијалот на основната идеја до која сте стигнале преку претходните елементи (знаење, пасија, хоби).

И ова би било ОК, бидејќи имаме знање, имаме пасија, хобито ни е поврзано со идејата која сакаме да ја претвориме во наша работа, постои проблем кој ќе го решиме и за кој постои желба за решавање и во моментов на пазарот не се нуди лесно и едноставно решение. Но, би било ОК, доколку претпоставките останат такви какви што се – нема да има решение за истиот проблем, што сметам дека е многу редок случај.

Реалноста е сосема поинаква, бидејќи многу бргу ќе се појави решение кое може да биде полошо, подобро или исто со онашто вие го нудите. Го ставам во игра и полоштото решение бидејќи нема да помине без да ви направи проблем, ако ништо друго во однос на воспоставените цени на пазарот.

Конкуренстка предност во самиот дизајн на бизнис идејата

Затоа, добро е уште во самиот дизајн на бизнис идејата да го инкорпорирате и елементот конкурентска предност кој ќе ви даде многу насоки во кои ќе треба да тргнете или поминете во иднина. Ова значи одговор на прашањето во што ќе се разликувате од конкурентите кои во моментов се на пазарот или пак ќе бидат за определен временски период.

На пример, доколку одлучите дека конкурентската предност ќе ви биде цената ќе знаете дека сите трошоци во однос на дополнителни вредносни елементи околу самиот производ или услуга ќе ги сведете на минимум или ќе наплаќате кога купувачот ќе сака.

Конкурентската предност ќе ви помогне и во соодветно обликување на вашиот бизнис модел со што ќе си го олесните животот како на вас самите така и на сите кои на некој начин ќе бидат вклучени во тој бизнис.

Да сублимираме во однос на тоа што е поребно за добра бизнис идеја:

 • знаење
 • пасија
 • хоби
 • проблем
 • желба за решавање на проблемот
 • мала веројатност дека бргу ќе биде решен со сегашните услови на пазарот и
 • конкурентска предност на која ќе се базира.
post

22 Прашања за конкуренција

Конкуренција

Конкуренција

Сите сакаат да немаат конкуренција, но тоа е нереално и неостварливо. Барем за подолг временски период.

Конкуренција е неминовен фактор за секој бизнис без разлика на големината, индустријата, пазарот… Дури и да нема конкуренција, не значи дека нема да се појави. Не треба да се стравува од конкуренцијата доколку имплементирате одреден стратешки и систематски приод во нејзина анализа и имплементација на сознанијата во секојдневно функционирање на бизнисот заради останување на вистинската патека.

Доколку се избегнува конкуренција, ќе настапат вистински проблеми карактеризирани преку намалување на учеството на пазарот, намалување на продажбата, намалување на бројот на купувачи, проблеми со готовински тек и „недај боже“ смртност на бизнисот.

Затоа во одреден временски период (најдобро квартално – на 3 месеци) поставете си ги следниве прашања во врска со онкуренција и одговорете ги.

 1. Кои се најзначајните конкуренти кои имаат влијание врз нашиот бизнис?
 2. Каде се наоѓаат во конкурентската анализа тие во однос на вас?
 3. Кои се можните потенцијални конкуренти кои сеуште не се но, може да бидат?
 4. Кои се нивните производи и/или услуги?
 5. Каде се наоѓаат нивните производи и/или услуги во однос на вашите?
 6. Каква е вредноста која ја нудат?
 7. Имаат ли поголема или помала вредност која што ја нудат во однос на вашата?
 8. Што е она што кај нив е добро а го нема кај вашата вредност?
 9. Можеме ли да го имплементираме она што ни фали во вредноста а го има кај нив?
 10. Каква е нивнта севкупна понуда?
 11. Се разликува ли и во што се разликува доколку се разликува нивната севкупна понуда?
 12. Каде нивната понуда е подобра од вашата?
 13. Каде вашата понуда е подобра од нивната?
 14. Кои се корисности а кои се карактеристиките кои ги нудат со тие производи и/или услуги?
 15. Каде ги наоѓаат нивните потрошувачи?
 16. Кои се нивните најважни купувачи?
 17. Како вашите конкуренти ги поттикнуваат купувачите да купуваат?
 18. Колку наплаќаат за нивните производи и/или услуги?
 19. Каде ги рекламираат нивните производи и/или услуги?
 20. Како регрутираат свежи кадри за нивниот бизнис?
 21. Колку често ја анализираме конкуренцијата?
 22. Ги применуваме ли откритијата од анализата во работата?

 

post

Конкурентска предност – Дали е доволно силна?

Конкурентска предност

Конкурентска предност

Конкурентската предност мора да биде нешто одржливо, нешто кое ќе ви овозможи опстојување подолг временски период. Конкурентската предност мора да биде препознатлива на дело, а не на хартија во вашиот маркетинг план.

Можеби мислите дека вашата конкурентска предност е што продавате по намалени цени. Но, ова не е конкурентска предност доколку претставува привремено решение за привлекување на нови купувачи бидејќи вашиот бизнис нема потенцијал долгорочно да издржи со таквите цени. Но, доколку имате некоја иновација во производствениот процес и соодветно управување со трошоците и на таков начин обезбедите пониски трошоци од конкуренцијата, а со тоа и пониска продажна цена на вашите производи и/или услуги, тоа ќе претставува конкурентска предност за вашиот бизнис.

Стратегија, тактики и акции

Вие како претприемач мора да имате стратегија која ќе обезбеди надминување на конкуренцијата и во исто време да имате тактики кои ќе обезбедат извршување на таа стратегија.

Во Стратегија – Најбрз начин да ги трансформирате вашите бизнис резултати наведов дека:

Стратегија претставува план на акции за остварување на поставените цели. За имплементација на една стратегија потребно е да имаме повеќе тактики. На пример, доколку нашата стратегија е да изградиме бизнис со долгорочни односи со своите потрошувачи, тактиките со кои можеме да ја имплементираме таа стратегија може да бидат давање на дополнителни услуги за редовните потрошувачи, тренинг, долгорочни договори со поинкави цени итн. Секоја тактика се исполнува со активности кои имаат одредени датуми на остварување, одговорни лица за остварување на тие активности и потребни финансиски средства за остварување.

Значи мора да подготвите стратегија за остварување на конкурентска предност како и тактики кои ќе ги користите заради тоа и сите потребни акции кои ќе треба да ги превземет.

На пример, секој бизнис продава некаков вид на вредност за своите потрошувачи.  Вие ќе мора да откриете како таа вредност ќе биде подобра од конкурентската и како ќе ја дистрибуирате таа вредност на подобар начин од вашата конкуренција. Тоа ќе биде вашата конкурентска предност. Можеби вашите тактики ќе бидат:

 • обезбедување пониска цена на вредноста
 • обезбедување побрза испорака
 • обезбедување подобар квалитет
 • обезбедување подобра услуга…

За секоја тактика мора да дефинирате и да делегирате активности преку кои ќе се спроведат тие тактики во пракса, а преку нив ќе се дојде до извршување на таа стратегија. На пример, ако ја земеме тактиката за обезбедување на побрза испорака би можеле да бидат:

 • анализа на процесот на производство,
 • анализа на синџирот на набавки,
 • анализа на дистрибуциските канали,
 • откривање на сите времиња кои не додаваат вредност,
 • елиминирање на сите времиња кои не додаваат вредност…

Ова е само еден пример, секако практично листата ќе биде многу подолга и посеопфатна.

Следење на конкуренцијата

Кога станува збор за градење на конкурентска предност не можеме а да не ја земеме во предвид и конкуренцијата која всушност ќе ни претставува репер во градење на една таква предност. Забележавте погоре кога зборувавме за тактики користевме изрази како обезбедување пониска, побрза, подобра…

Претприемачите секогаш со едно око гледаат кон конкуренцијата. Најпрво мора да се направи истражување на конкуренцијата. Следниве прашања треба да се одговорат:

 • Кои се клучните конкуренти?
 • Каква е вредноста која ја нудат?
 • Како се однесуваат?
 • Што прават?
 • Како го прават тоа што го прават?
 • Како е прифатена нивната понуда на вредност од страна на купувачите?
 • Има ли некои недостатоци во нивната понуда на вредност?
 • Можете ли вие да ги надополните тие недостатоци?
 • Каква е споредбата меѓу нас и нив?

Ова ќе ти помогне да откриеш дали твоите конкурентски предности се доволно силни за да ја надминат конкуренцијата и да обезбедат профит за твојот бизнис.

Кога станува збор за конкуренцијата, мора да се има во предвид дека на твојата стратегија тие ќе одговорат со нивна нова стратегија, тактики и активности за да започнат со намалување на твојата конкурентска предност. Затоа едното око на претприемачот му е секогаш свртено кон конкуренцијата што ќе бара и постојано прилагодување на стратегиите, тактиките и активностите кои ги користите за обезбедување на конкурентска предност.

Па, дали вашата конкурентска предност е доволно силна? Ќе знаете кога ќе извршите анализа. Дали имате стратегија за остварување на конкурентска предност? Сега малку го разјаснивме процесот, останува на вас да примените.

post

Како да бидете еден чекор пред конкуренцијата?

Еден чекор пред конкуренцијата

Еден чекор пред конкуренцијата

Секој претприемач сака неговиот бизнис да биде еден чекор пред конкуренцијата. Оваа цел може да ја подобри севкупната позиција на пазарот на бизнисот и ќе доведе константен раст на истиот.

Како дел од Маркетинг совети за 2010 на претприемач еден од советите беше: Биди еден чекор поблиску до твоите потрошувачи и еден чекор пред конкуренцијата. Во овој пост ќе се обидам да ги презентирам најважните елементи кои може да ви помогнат да бидете еден чекор пред конкуренцијата.

Ова е комбинација на знаење за најважните бизнис елементи како конкуренцијата, потрошувачи, и производи и/или услуги кое ќе обезбеди вашиот бизнис секогаш да биде пред конкуренцијата. По собирање на доволно знаење на овие три елементи, вашата задача како претприемач е да ги подобрите сите овие бизнис процеси согласно тоа знаење.

Познавај ја конкуренцијата

Вие сакате да бидете пред конкуренцијата во секој бизнис аспект и затоа мора да знаете што Вашата конкуренција прави за даопстои на пазарот. Мора да ги одговорите следниве прашања во однос на конкуренцијата:

 • Кои се најзначајните конкуренти?
 • Кои се нивните производи и/или услуги?
 • Кои се корисности а кои се карактеристиките кои ги нудат со тие производи и/или услуги?
 • Каде ги наоѓаат нивните потрошувачи?
 • Кои се нивните најважни купувачи?
 • Како Вашите конкуренти ги поттикнуваат купувачите да купуваат?
 • Колку наплаќаат за нивните производи и/или услуги?
 • Каде ги рекламираат нивните производи и/или услуги?
 • Како ги рекламираат нивните производи и/или услуги?
 • Како регрутираат свежи кадри за нивниот бизнис?

Размислете за имплементација на систем со кој ќе имате мониторинг на тие конкуренти и ќе собирате одговори за овие прашања.

Познавај ги потрошувачите

Вашиот бизнис и вашата конкуренција конкурираат за исти потрошувачи. Бизнисот што ќе победи во оваа борба ќе има поголемо учество на пазарот.

Одговорете на следниве прашања:

 • Кои се вашите идеални потрошувачи?
 • Колку се тие спремни да платат за Вашиот производ и/или услуга?
 • Што тие сакаат во облик на корисности?
 • Каде се лоцирани во поголемиот дел од нивното време?
 • Какви се нивните купувачки навики?

Доколку ги познавате Вашите потрошувачи ќе знаете како тие одлучуваат кога купуваат и кога избираат помеѓу Вашиот бизнис и конкуренцијата.

Повеќе за запознавање на потрошувачите можете да прочитате во следниве постови на претприемач:

Познавај ги твоите производи и/или услуги

Производите и/или услугите кои вашиот бизнис ги нуди на пазарот се нешто што вашите идеални потрошувачи ќе го купуваат. Тие се предмет на битката на пазарот. Доколку сакате да бидете еден чекор пред конкуренцијата вашиот бизнис ќе мора да понуди подобри производи и/или услуги.

Одговорете на следниве прашања:

 • Дали вашите производи и/или услуги се компатибилни со вашиот идеален купувач?
 • Дали трошоците плус маржата се помали или еднакви на она што идеалните купувачи сакаат да го платат?
 • Дали вашите производи и/или услуги им го даваат она што тие го сакаат во форма на корисност?
 • Која е главната разлика помеѓу вашите производи и/или услуги и оние на вашите конкуренти?

Подобрувај

Активноста која никогаш не завршува е подобрување согласно стекнатото знаење за конкуренцијата, потрошувачите и производите и/или услугите. Ова е силата која ќе го помрдне вашиот бизнис еден или повеќе чекори пред конкуренцијата. Сепак од Вас зависи.

 • Подобрете го знаењето за вашите конкуренти и користете го за да ги подобрите вашите бизнис активности. Започнете да го правите истото она што тие го прават, само на подобар начин.
 • Подобрете го вашето знаење за вашите идеални потрошувачи и вашиот целен пазар. Задоволете ги нивните потреби.
 • Подобрете ги вашите производи и/или услуги да бидат подобри од конкуренцијата и подобро да ги задоволуваат потребите на вашите идеални потрошувачи.
post

КОНКУРЕНЦИЈА – ЗЛО ИЛИ МОЖНОСТ

За конкуренцијата посојат различни мислења. За некои бизниси таа може да биде зло, а за некои можност што му дава конкурентска предност на бизнисот. Но, едно е јасно, конкренцијата не му дозволува на претприемачот да заспие, го одржува буден, а тоа го носи равојот на бизнисот. Така бизнисот не е досаден и не се губи желбата за работа и успех.

Да земеме еден пример. Вие сте претприемач кој немате конкуренти. Вие сметате дека сте го оствариле врвот во вашата индустрија. Но, дали е тоа така. Каков е тоа врв доколку не се споредите со некој. Така да само ќе бидете во заблуда дека сте го оствариле врвот. Во пазарна економија, пазарот е отворен за влез на нови бизниси. Првиот што ќе влезе на Вашиот пазар, доколку добро ги увидел Вашите слабости ќе Ве уништи. Така да од фиктивен врв спаѓате на реално дно. Но, доколку додека се наоѓате на фиктивниот врв размислувате за можните конкуренти секој вез ќе го дочекате спремно. Така да од фиктивен врв ќе отидете на реален врв.

Да земеме друг пример. Вие сте претприемач кој имате многу конкуренти. Некои се подобри од Вас, а некои послаби. Се наоѓате на средината на скалата на успешност. Вашата цел е да сигнете на врвот и постојано ќе ги проучувате слабостите на конкурентите што се пред Вас и на оние што се зад Вас. Со тоа постојано ќе се подобрувате и ќе ја зголемувате предноста кон оние што се зад Вас, а ќе ја намавате предноста на оние што се пред Вас. За одреден временски период, доколку Вашите чекори во подобрување се вистински ќе стигнете на реалниот врв. 

За да отидете на реален врв стратешкото планирање е тоа кое ќе ви помогне. Со сратешко планирање вие ги проучувате Вашите конкуренти, и во нивните слабоси ги гледате Ваште можности. Така, сконцентрирајте се во откривање на слабостите на Вашите конкуренти и претворете ги во Ваши можности. А, од друга страна сите ваши слабости елимнирајте ги. Toa е SWOT анализа која ќе ви даде конкурентска предност и конкуренцијата ќе ја гледате како можност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЗА:

ОСНОВИ НА SWOT АНАЛИЗА

ПРАШАЛНИК ЗА SWOT АНАЛИЗА