post

5 TED презентации кои ќе ви го зголемат знаењето

TED

TED

Во овој пост би сакале да предложиме неколку видео презентации од TED (Technology, Entertainment, Design) од кои навистина може да се извлечат корисни елементи за зголемување на знаењето на претприемачите.

1. Simon Sinek: Како големите лидери инспирираат акција

Во оваа презентација Simon Sinek зборува за тоа како големите лидери без разлика од која компанија доаѓаат или пак со што се занимаваат имаат заеднички особини – сите рзмислуваат, дејствуваат и комуницираат на ист начин.

2. Malcolm Gladwell за сос за шпагети

Во оваа презентација преку случај на сос за шпагети Malcol Gladwell (автор на бестселерот The Tipping Point) дава неколку аргументи за природата на изборот и среќата.

3. Seth Godin за племињата кои ги водиме

Во оваа презентација (алку постара од 2009-та година) Seth Godin авторот на повеќе книги бестселери од кои последната е Poke The Box зборува за влијанието на интернетот на традиционалниот маркетинг.

4. Dan Cobley: Што физиката ме научи за маркетингот

Dan Cobley, маркетинг директор во Google претставува врска помеѓу физиката за да ги објасни основните теории на брендирање.

5. Stanley McChrystal: Слушај, учи … потоа води

Неговото повеќе децениско искуство во армијата го преточува во одлични лекции за лидерство.

post

Видео: Things апликација за iPad

iPad

iPad


Пред извесен период започнавме со презентирање на корисни апликации за iPad кои можат да се користат од страна на претприемачите. Досега ги поминавме следниве категории:

Следуваат уште постови за категории како социјални медиуми, книги, манипулација со податоци и за читање.

Со овој пост би започнал и со ветените видео материјали за секоја од апликациите. Првото видео е за најмоќната апликација за продуктивност – Things.

post

Говор на Steve Jobs пред дипломци

Интересен говор на Steve Jobs пред дипломците на Stanford од пред 5-6 години во кој кажува три приказни од неговиот живот вредни да се слушнат.

post

ВИДЕО: Алатка за менаџирање на потрошувачи

Пред некој ден инсталирав еден додаток на интернет прелистувачот кој го користам (Google Chrome) кој навистина ме изненади. Алатката е наречена Rapportive и можете да ја погледнете накратко функционалностa на истата во видеото подолу. Со неа можете брзо и лесно секој Gmail контакт да го вклучите во градење на долгорочни односи преку разни социјални медиуми.

post

ВИДЕО: Бизнис идеја и нулта хипотеза

На претприемач пред неколку денови објавив пост за бизнис идеја и нулта хипотеза во кој имавте можност да видите еден mindmap за тоа како да користите нулта хипотеза секогаш кога ќе имате бизнис идеја вредна за започнување на бизнис.

Во овој пост ќе одам еден чекор поилустративно преку видео со пример за примена на еден ваков приод.

Mindmap-от кој ќе ве води низ процесот можете да го погледнете уште еднаш и преку овој пост. Тој е на англиски затоа што првенствено го дизајнирав за Entrepreneurship in a Box.

Бизнис идеја и нулта хипотеза

Бизнис идеја и нулта хипотеза

post

Нов серијал на видео материјали на претприемач

Новите 10 видео материјали за тоа како до веб презентација се подготвени и пуштени на сите регистрирани за билтени на претприемач. Можеби тој трансфер од стари до нови видео материјали доведе до тоа некој да ги добие не од почетното прво видео, но на секое наредно видео ги има линковите до претходните.

Сите видео материјали од претходната верзија се отворени и се наоѓаат во категоријата видео на претприемач.

Следниве презентации се дел од оној презентациски дел на овој видео серијал.

1. Регистрација на домен име и хостинг акаунт

2. cPanel – Контрол панел

3. Инсталација на WordPress

4. Инсталација на WordPress тема

5. Објавување на постови на WordPress

6. Инсталирање на WordPress додатоци

7. Изработка на статичен веб сајт – Темплејти

8. Персонализација на темплејтот

9. Поставување на видео

10. Креирање на поддомени

post

Видео материјали – Најдоброто на претприемач во 2009

Како шеста и последна тема од серијалот Најдоброто на претприемач во 2009 година ја избрав темата за објавените видео материјали. Оваа тема ја започнав заради тоа што една слика дава 1000 зборови, а да не зборуваме колку зборови кажува едно видео.

Видео материјалите во изминатата година опфаќаа различни теми. Особено до кулминација дојде со премиум 10 видео материјали за изработка на веб презентација за Вашиот бизнис кои се заштитени и корисничко име и лозинка ја добивате по mail како регистрирани за неделни билтени на претприемач.

Пред некое време отворив и посебен канал за видео материјали на претприемач на YouTube каде ќе можете да ги гледате сите нови видео материјали на претприемач. Каналот е на следново URL: http://www.youtube.com/pretpriemac.

 1. Како со MS Excel до ABC анализа. ABC анализа е една многу корисна алатка за претприемачите особено доколку работат со продажба на физички производи и магацинско работење.
 2. Изработка на график за ABC анализа во MS Excel. Ова е продолжеток на претходното видео.
 3. Маркетинг календар. Ова е видео за користење на маркетинг календарот кој е еден од 10 бизнис темплејти на претприемач кои ги добија сите кои се регистрираа за неделни билтени на претприемач.
 4. Пивот табели – како да се користат. Во оваа видео е дадена презентација како да се користи алатката пивот табели на MS Excel која навистина е корисна во секојдневната работа на претприемачите.
 5. Графикон на рентабилност. Уште една алатка која навистина ќе ви биде потребна за секојдневните бизнис активности.

И за крај секако серијалот на видео материјали за веб презентација на Вашиот бизнис.

post

Маркетинг За Бизнис На Нискофреквентна Локација

Многу бизниси се наоѓаат на локација која претставува нискофреквентна локација, односно локација на која нема доволен сообраќај. Ова особено ги погаѓа малите бизниси и тоа малите бизниси од малопродажниот сектор.

Оваа видео е презентација на еден реален случај за еден ваков проблем и можните решенија за истиот кои во вид на коментари на написот за Маркетинг Средства – Вашиот Продажен Тим.

Презентацијата можете да ја погледнете на следново видео:

Што е она што може да се сублимира од оваа виде:

 • Дефинирајте ги Вашите купувачи. Во овој случај мајки на деца.
 • Размислете каде се наоѓаат Вашите потенцијални купувачи. Во овој случај игротеки, згради, градинки, паркови, фризерници…
 • Направете Вашиот бизнис да биде присутен таму. Во овој случај флаери – летоци, брошури, визит карти, попустни картички
 • Мерете ги резултатите од сите тие маркетинг средства кои ќе ги спроведете и со кои ќе бидете присутен на тие локации. Користете маркетинг календар. Можете да прочитате за маркетинг календар во Маркетинг средство 13 – Маркетинг календар.
 • Специфицирајте како да ве најдат. Направета мапа доколку користите традиционален визуелен маркетинг.
 • Подобрувај. Се она што не чини менувај и се она што чини подобри го.

Доколку имате било која друга идеја слободно можете да ја споделите во вид на коментар, преку формата за коментирање под написот.

post

Социјализација преку FeedBurner – Видео 10

Стигнавме до десетото видео од овој серијал на премиум видео материјали за беплатна презентација на Вашиот бизнис.

Досега го направивме следново:

 • Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг
 • Во второто видео инсталиравме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна
 • Во третото видео изберавме и инсталиравме тема на WordPress која го смени оној дифолт изглед на нашата веб страна.
 • Во четвртото видео ја ажуриравме содржината на нашиот нов веб сајт.
 • Во петото видео видовме каде да најдеме и како да инсталираме додатоци кои ќе ја подобрат функционалноста на нашата веб страна.
 • Во шестото видео опфативме нешто за персонализација, односно промена на темата која сте ја избрале. Таму најдовте и користевте две бесплатни алатки за вршење на измените. Овие алатки ќе ги користите и понатаму.
 • Во седмото видео изработивме една статична веб страна. Ова значи дека не е систем за менаџирање на содржина туку веб страна со неколку страни за Вашиот бизнис. Исто така во тоа видео видовме како Word Press да се направи како статична веб страна и ќе симнеме една бесплатна алатка за едитирање.
 • Во осмото видео изработивме едно видео кое го поставивме на веб страната и во Word Press и на статичната страна.
 • Во деветото (дополнително) видео видовме една тема за Word Press која има неверојатни можности за персонализација и со која за 10 минути можете да дојдете до уникатен дизајн.
 • Во оваа десето видео ќе додадеме малку социјален карактер на Вашиот нов веб сајт. Социјализацијата ќе ја изведеме преку FeedBurner на Google. Ќе отвориме акаунт на FeedBurner и ќе поставиме опција за е-маил регистрација и едноставна RSS регистрација.

Едноставно кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото:
http://www.pretpriemac.com/myPictures/Video-10-FeedBurner.jpg

Чекори кои ќе треба да ги превземете:

 • Да се регистрирате за акаунт на www.feedburner.com
 • Да поставите RSS икона на Вашата веб страна
 • Да поставите можнјост за регистрација преку е-маил за добивање на написите.

Ова е последно видео во овој серијал на премиум видео материјали на претприемач. Набргу ќе започнеме нов серијал. Можете кога сакате да пристапите до овие видео материјали преку лозинката што ја добивте преку маил.

post

Една Word Press Тема – Thesis – Видео 9

Стигнавме до деветото видео од овој серијал на премиум видео материјали за беплатна презентација на Вашиот бизнис.

Досега го направивме следново:

 • Во првото видео регистриравме домеин име и бесплатен хостинг
 • Во второто видео инсталиравме WordPress платформа преку која ќе објавувате содржина на Вашата веб страна
 • Во третото видео изберавме и инсталиравме тема на WordPress која го смени оној дифолт изглед на нашата веб страна.
 • Во четвртото видео ја ажуриравме содржината на нашиот нов веб сајт.
 • Во петото видео видовме каде да најдеме и како да инсталираме додатоци кои ќе ја подобрат функционалноста на нашата веб страна.
 • Во шестото видео опфативме нешто за персонализација, односно промена на темата која сте ја избрале. Таму најдовте и користевте две бесплатни алатки за вршење на измените. Овие алатки ќе ги користите и понатаму.
 • Во седмото видео изработивме една статична веб страна. Ова значи дека не е систем за менаџирање на содржина туку веб страна со неколку страни за Вашиот бизнис. Исто така во тоа видео видовме како Word Press да се направи како статична веб страна и ќе симнеме една бесплатна алатка за едитирање.
 • Во осмото видео изработивме едно видео кое го поставивме на веб страната и во Word Press и на статичната страна.
 • Во оваа девето (дополнително) видео ќе покажам една тема за Word Press која има неверојатни можности за персонализација и со која за 10 минути можете да дојдете до уникатен дизајн.

Кликнете на сликата и ќе ве одведе до видеото:

http://www.pretpriemac.com/myPictures/Video-9.png