post

Бизнисот и видео камери

Бизнис и видео камери

Бизнис и видео камери

Денес живееме време кога технологијата ни е достапна по многу нормални цени. Кога станува збор за видео камери дури и не мора да се купуваат посебни видео камери доколку имате добар мобилен телефон во кој е интегрирана камера.

Во секој случај полека но сигурно поминува времето кога малите бизниси беа ограничени за сопствени видео кампањи заради високи цени на подготовка на истите.

Во овој пост би сакал да напоменам некои иде како можете да ги користите видео камерите во полза на вашиот бизнис.

1. Видео туториали за користење на вашите производи и/или услуги

Знам дека имате упатство на една страничка можеби во вид на текст и чекори (чекор 1, чекор 2…) или пак имате скица како да се монтира вашиот производ и/или услуга. Но, сепак нема ли да биде подобро доколку сето тоа го ставите на едно видео кое чекор по чекор ќе покажува како да се монтира или пушти во употреба производот кој го продавате.

2. Препораки од сегашните купувачи

Сигурно имате задоволни купувачи. Зошто да не ги прашате да ги снимите нивните изјави за препораки или искуство со вашиот бизнис. Овие видео материјали можат да имаат огромен потенцијал за вашиот бизнис.

3. Интервјуа за анализи

Доколку правите една анализа преку анкетен прашални составена од неколку прашања и поврзана со вашата индустрија, можете едноставно да го смените во вид на видео анализа преку која ќе ги интервјуирате луѓето за поставените прашања и на крај би ги сублимирале одговорите и дале заклучок од спроведената анализа.

4. Интервјуа со експерти во индустријата

Во секоја индустрија постојат експерти па и во вашата. Можете да контактирате некој од нив и да спроведете интервју за нивните мислења, предвидувања, предлози…

5. Зад сцената во вашиот бизнис…

Луѓето по природа се љубопитни. Сите сакаат да видат што се случува зад сцената во вашиот бизнис. Можете да го снимите работниот простор како канцеларии, погон, вработени… Можете да снимите дел од производствен процес на вашиот производ.

6. Зад сцената кај вашите купувачи…

Освен зад сцената во вашиот бизнис интересно и корисно би било да снимите видео за зад сцената кај некој од вашите клучни клиенти. Дури и ако можете да покажете како се користат вашите производи и/или услуги кај него би било супер.

7. Објаснувања

Објаснувања претставуваат можност да прикажете како нешто работи. Дали вашиот производ или услуга оди со некој друг производ или услуга, како да се омбинираат тие различни производи, како да се извлече максимумот… Ова се само дел од можностите кои можете да ги користите за да објасните нешто во врска со вашиот производ и/или услуга.

8. Промотивни видео материјали

И секако на крај како 8-ма идеја во овој пост да не ги заборавиме и промотивните видео материјали во кои едноставно можете да го покажете производот, да ги наброите карактеристиките, полезностите и како да може потенцијалните купувачи да дојдат до нив.

post

iPad и неколку корисни апликации за блогирање

Апликации за блогирање за iPad

Апликации за блогирање за iPad

Да продолжиме со серијалот на постови за iPad и корисни апликации за еден претприемач. Во изминатите две недели опфативме апликации за продуктивност и канцелариски (office) апликации. Со овој пост ќе продолжиме уште со неколку корисни апликации кои се поврзани со блогирање. Повеќепати на претприемач ја истакнуваме корисноста од блогирање како еден дел од ваша маркетинг стратегија, па затоа и оваа група на апликации е издвоена во посебен пост.

 • WordPress е првата апликација со која ќе го започнам оваа кратка листа. Ова е официјалната WordPress апликација преку која можете да го ажурирате блогот и да администрирате коментари. Оваа апликација иако е солидна и се гледа дека развивачите вложуват напори да ја направат колку што може подобра, сепак сеуште е далеку во целост да ја замени функционаноста на WordPress преку веб. Понекогаш може да направи таква збрка во однос на форматирањето што сепак ќе бара да си го отворите компјутерот и да ги направите исправките. Во секој случај за кратки постови без преголеми потреби за форматирање или едноставно за пост-слика или пак пост-видео е одлична. Апликацијата е бесплатна.

WordPress за iPad

WordPress за iPad

 • BlogPress е втората апликација која понекогаш ја користам. Првично ја купив за iPhone (чини 2,99$), но истата верзија е компатибилна без дополнителна инвестиција и за iPad. Една од главните карактеристики на оваа апликација е што ги поддржува скоро сите сервиси за блогирање како WordPress, Blogger, Movable Type, LiveJournal, Drupal, Joomla, Tumblr, SquareSpace… Друга корисна карактеристика е што има можност за лесна интеграција со популарните социјални медиуми како Facebook, Twitter, YouTube, Flickr и Picasa. Често пати може да се сретне како апликација за видео блогирање особено поради фактот што оваа апликација има интегрирано можност за аплоад на видео на YouTube, потребно е само подесување на акаунтот и апликацијата самата ќе го аплоадира видеото и ќе го постави во вашиот пост. Во секој случај оваа апликација вреди за вложените пари.

BlogPress за iPad

BlogPress за iPad

 • Essаy е уште една апликација која ја ставив во оваа група и не е нешто што служи за објавување на платформи за блогирање, туку претставува апликација за пишување на постови кои подоцна ќе ги објавите на блогот. Оваа апликација претставува rich text editor која ги содржи само најпотребните функционалности како оној кој ја користи ќе се фокусирана најважната работа – креирање на содржина. Во секој случај корисна апликација преку која можете да креирате секојдневна содржина за вашиот блог. Сепак, уникатната и квалитетната содржина е основа на оваа долгорочна стратегија. Цената на апликацијата е 3,99$.

Essay за iPad

Essay за iPad

 • Split Pea е последната апликација која ќе ја споменам во оваа група на апликации за блогирање. И оваа апликација се однесува на креирање на содржина за вашиот блог. Она што е добро и за што ја користам е кога истражувам бидејќи апликацијата го дели екрнот на два дела: еден за пишување и вториот за отворање на разни веб сајтови преку кои ја истражувате и проучувате темата за која пишувате. Понекогаш од старите постови правите нови при што оваа апликација може да ја зголеми вашата продуктивност. Цената на апликацијата е 3,99$.

SplitPea за iPad

SplitPea за iPad

Продолжува со:

 • апликации за социјални медиуми,
 • апликации за книги,
 • апликации за манипулација со податоци и
 • апликации за читање.

 

post

iPad и неколку корисни канцелариски (Office) апликации

iPad Office Апликации

iPad Office Апликации

Ќе продолжиме со серијалт најавени постови за iPad и апликации кои можете да ги користите како еден претприемач во целите на твојот бизнис. Претходно стана збор за апликации за продуктивност и во овој пост ќе опфатам неколку апликации за канцелариска работа (Office апликации).

Повторно би најавил дека за сите овие апликации во фаза е изработка на видео презентација со што полесно би ги увиделе можностите на истите.

Па, да започнеме со овие апликации:

 • Pages е првата апликација која ќе ја споменам во оваа категорија на апликации. Тоа е апликација на Apple која го менува MS Word, што значи дека претставува комплетно решение на апликација за обработка на текстуални документи во комбинација со слики, табели или се она што вообичаено го правите се MS Word. Функционалноста и дизајнот претставуваат вистинско волшебство што не изненадува кога станува збор за Apple. Изработените докуманти може да се експортираат во PDF, DOC и PAGES. Експортираните документи може да се пратат преку email, iWork, iTunes, iDisk и WebDAV. Апликацијата чини 9,99$.

Pages за iPad

Pages за iPad

 • Keynote е уште една апликација од семејството на Office апликација на Apple која претставува одговор на MS Power Point, што значи за изработка на презентации. Првично бев скептик за оваа апликација за тоа дали ќе ми вреди и дали ќе има примена во мојата секојдневна работа. Но, откако започнав да ја користам за некои презентации кои ги изработував во изминатиов период успеав овеќекратно да ја зголемам мојата продуктивност и секако креативност. Сепак изработка на презентација претставува и креативна работа. Се чувствувам како секогаш да имам покрај мене апликација за презентација и без разлика каде и да сум едноставно секоја идеја можам да ја претворам во интересна презентација. Изработените презентации може да се експортираат во PDF, PPT и KEYNOTE. Експортираните документи може да се пратат преку email, iWork, iTunes, iDisk и WebDAV. Апликацијата чини 9,99$.

Keynotes за iPad

Keynotes за iPad

 • Numbersе уште една апликација од семејството на Office апликација на Apple која претставува одговор на MS Excel, што значи за изработка и работа со табели. Оваа е последнта апликација за која се одлучив за да ја користам. Она што најмногу ми се допадна е лесна изработка на форми и користење на истите како една мини база на податоци во разни ситуации во кои можете да се најдете. Ги има поголемиот дел од функциите кои се во MS Excel и лесно се користат (она од што најмногу стравував).  Изработените табели може да се експортираат во PDF, XLS и NUMBERS. Експортираните документи може да се пратат преку email, iWork, iTunes, iDisk и WebDAV. Апликацијата чини 9,99$.

  Numbers за iPad

  Numbers за iPad

 • PDF Reader PRO е навистина корисна апликација кога станува збор за iPad и читање и обрботка на iPad документи. Мојот печатач веќе не мора да принта на хартија секакви PDF документи бидејќи лесно преку оваа апликација може да се прочитаат истите. По пробување на неколку бесплтни пликации се одлучив за оваа и не се разочарав. Секој PDF документ може да се чита како книга и што е најважно може да се додаваат забелешки, да се подвлекува и да се допишува. Апликацијата чини 9,99$.

PDF Reader PRO за iPad

PDF Reader PRO за iPad

Продолжува со:

 • апликации за блогирање,
 • апликации за социјални медиуми,
 • апликации за книги,
 • апликации за манипулација со податоци и
 • апликации за читање.

 

post

iPad и неколку корисни апликации за продуктивност

iPad

iPad

Пред скоро месец дена дојдов до еден iPad за кој се мислев подолго време дали вреди инвестицијата и одлучив дека ќе вреди. Помина извесен период и сакам преку овој пост да споделам неколку информации за апликации кои сметам дека ќе бидат корисни за претприемачите.

Ова е прв пост од серијалот на постови за iPad во кој ќе опфатам неколку апликации за продуктивност. Следуваат постови за канцелариски (Office) апликации, блогирање, социјални медиуми, книги, податоци и читање.

Пред да започнам со апликациите би најавил и дека ќе се обидам во наредниот период секоја од овие апликации ги презентирам преку едно видео за практично користење на истите.

 • iThoughtsHD е корисна аплиакција за креирање на mindmap која освен за iPhone ја купив и верзијата за iPad. Секојдневно секоја идеја ја претворам во една таква мапа која што ми овозможува поголема организираност и секако продуктивност за реализација. Апликацијата е 9,99$.

iThoughts за iPad

iThoughts за iPad

Evernote за iPad

Evernote за iPad

 • Things е последната и сега засега конечната апликација која се однесува на организирање на работни активности за секој ден во една To-Do листа. Она што најмногу ми се допадна е што се можам да организирам во вид на проекти и да доделам рок на завршување на активностите кои го сочинуваат секој проект. Интегриран е и со некои други апликации кои едноставно го олеснуваат животот. Апликацијата е поскапа од некој просек околу 20$ но вреди во секој случај. Единствено нешто што не ми се допаѓа е што не синхронизира помеѓу iPhone и iPad. Но на сајтот на дизајнерите стои дека во наредната верзија е планирано да се имплементира оваа интеграција.

Things за iPad

Things за iPad

 • TextExpander е апликација што од летото 2010 година ја користам на iPhone и е нешто што навистина го олеснува животот. За првпат започнав да ја користам вистински кога за еден состанок кога требаше д фаќам белешки заради подготовка на извештај внесов повеќе кратенки за зборови кои во работата ги користевме. Па така наместо да го впишувам целиотзбор или реченица со внесување на три букви зборот или реченицата се внесуваа автоматски. Подоцна забележав дека и други апликации имаат интеграција со оваа особено Twitter клиентите. Апликацијата е 4,99$, но со едно купување е функционална и за iPad и за iPhone.

TextExpander за iPad

TextExpander за iPad

 • OmniGraffle е најскапата апликација која сум ја купил, но се покажа како доста добра инвестиција. Барем за син ми кој сака да си игра со оваа апликација. Првенствено ја зедов заради изработка на докторска дисертација особено во делот на дијаграми. Освен за дијаграми најдов корисност и за скицирање на некои идеи од кои може нешто да произлезе во иднина. Како да имате парче хартија пред вас и слободно можете да си шарката и кога ќе дојде време скицата да ја направите во попрофи форма. Апликацијата е 49,99$.

OmniGraffle за iPad

OmniGraffle за iPad

Продолжува со:

 • канцелариски апликации
 • апликации за блогирање,
 • апликации за социјални медиуми,
 • апликации за книги,
 • апликации за манипулација со податоци и
 • апликации за читање.
post

Google Places и бизнисите во Македонија

Google Places - Маркетинг средство

Google Places - Маркетинг средство

Во вторник го објавив постот за 95-тото маркетинг средство на претприемач – Google Places и додека го пишував забележав некои интересни елементи кога станува збор за бизнисите во Македонија.

Апликацијата Places за iPhone е одлична, но без присуство на бизнисите на листингот на местата на Google Places мала корист ќе има било кој од овој сервис.

Почеток на апликацијата Google Places

Почеток на апликацијата Google Places

Кога ќе се отвори апликацијата дава почетна страница за да го пребаруваш она што можеби најчесто би ти затребало во еден таков момент. Всушност може секогаш да се додаде некое пребарување на дополнителни места. Така, по дифолт со еден клик можеш да пребаруваш за:

 • Ресторани
 • Кафетерии
 • Барови
 • Банкомати
 • Бензиски пумпи
 • Хотели
 • Атракции (меморијални центри, музеи, споменици на културата…)
 • Пицерии и
 • Пошти.

Се забележува горе дека пребарувањето ќе се врши врз основа на тоа на која улица се наоѓам во моментов. Во случајов се наоѓам во мојот дом кој е на улица Илинденска во Куманово.

Апликација Google Places - ресторани

Апликација Google Places - ресторани

Кога отворам за ресторани, иако има во мојата непосредна близина 2 ресторани, еден веднаш залепен до мојата куќа и еден на 20 метри погоре од мојата куќа, и уште неколку во соседните улици апликацијата не ми дава ниеден ресторан во Куманово во мојата близина.

Од друга страна како најблиски ресторани излегуваат ресторани од друг град – Скопје. Браво за бизнисите во угостителската дејност од Скопје. Што ќе се случи доколку некој од Скопје или било кој друг град се наоѓа во центарот на Куманово и побара листинг на Google Places за да одлучи каде да јаде. Нормално, нема да најде бидејќи сопствениците не го поставиле на Google Places. Затоа, претприемачите мора да го внесат нивниот бизнис во овој свет, бидејќи не е рано, овие алатки се во нашите раце и ги користиме.

Истото се случува и со барови и кафетерии во Куманово. Барем така апликацијата покажува, се надевам дека не е проблем несоодветно пополнување на податоци – адреса или категорија на бизнисот.

Апликација Google Places - Банкомати

Апликација Google Places - Банкомати

Она што ме заинтересира е и иконата со сликичка на банкомат. Нормално, можеби некогаш ќе се најдам во некој друг град и доколку би имал потреба од банкомат би побарал преку апликацијата да најдам каде најблиску има банкомат на банката која ми ја издала картичката. На мојата улица банкомат има Стопанска Банка АД Скопје. Очекував дека ќе имам некои локации на банкомати. Но, се излажав. Она што уште повеќе ме разочара е што очекував дека доколку нема банкомати во Куманово ќе ги има во Скопје. Но, реалноста е сепак „компир“

Пребарувајќи забележав дека копчињата служат за пребарување на англиски. Така да кај банкоматите апликацијата пребарува за ATMs. Затоа се обидов со рачно пребарување за зборот – банкомат. Тогаш се појавија нашите банки. Прво Стопанска која дава локација во Скопје. Како банкомати вистински локации во Куманово забележав кај Тутунска Банка и Комерцијална Банка.

Би напоменал за уште една интересна работа – бензински станици. Многупати сум се нашол во ситуација кога сум на подолг пат и кога не можам со еден резервоар да стигнам до дестинацијата да ме фаќа нервоза кога да застанам да полнам бензин, има или нема бензинска станица… Со помош на оваа апликација едноставно ќе знам каде во близина има бензинска станица за да дополнам гориво.

Кога кликнав од копчето за бензински станици резултатот беше само една и тоа во Прешево. При пребарување на нашинска верзија на зборот се појавија 4 локации. Но, оние поголемите бензински станици (мислам на Макпетрол и Окта) ги нема.

Од ова мое искуство би сакал да сублимирам неколку препораки и заклучоци:

 • да го има вашиот бизнис на Google Places е вредно за вашиот бизнис.
 • забележувате какво влијание за пронаоѓање на еден бизнис може да има опис и категорија во која тој е поставен. Затоа, добро размислете за сите можни категории и описни зборови. Освен на локален јазик, ставете категории и на англиски или некој друг јазик специфичен за локацијата.
post

Како да подесите Google Mail во Вашиот мал бизнис

Email преку Google Apps

Email преку Google Apps

Во изминатиов период слушав многу различни изјави од различни претприемачи и менаџери како имаат мал простор и мораат секој email да го прочитаат и по постапување да го избришат.

Слушав и осетив на сопствена кожа дека некои email пораки воопшто не стигаат до крајниот примател бидејќи хостинг компанија најверојатно автоматски ги брише (Ова ми се случи со мојот хостинг провајдер Bravenet).

Едно решение е со бесплатните понудувачи на услуги како gmail, yahoo, hotmail… Но, тука се работи за мал бизнис кој сака да гради бренд и сака email-от да биде на сопствениот бизнис домен: vaseime@vasakompanija.mk.

Во претходниот пост пишував како Evernote ме потсети да се префрлам целосно на Google Mail наместо на досегашниот обезбедувач на услуги – мојата хостинг компанија.

Тука би го презентирал процесот кој би требало да го направите доколку сакате да го извршите трансферот.

Што ќе ви биде потребно?

Прво и основно што ќе ви биде потребно е волја, односно да сакате да се префрлите на Google Mail. Понатаму како нешто потребно е време. Треба да оделите 30 минути до еден час од вашето драгоцено време за да го изведете процесот. Можеби за целосно завршување ќе бидат потребни дополнителни неколку часа, но не ваше време туку на Google за да профункционира се како што треба.

И третото нешто што ќе ви биде потребно е да поседувате сопствен домен, без кој нема да можете да го направите трансферот.

Процес на подесување

Процесот на подесување е едноставен и се изведува во неколку чекори:

Регистрација на Google Apps Standard

Регистрација на Google Apps Standard

 • Изберете домен име. Имате две опции, да внесете постоечко домен име или да купите ново преку Google. Доколку внесете постоечко домен име Google ќе бара да ја потврдите сопственоста на истото. Има неколку начини за потврда, јас го избрав да аплоадирам фајл кој го добив од Google и да кликнам на Verify.

Домени на Google Apps

Домени на Google Apps

 • Конфигурација на MX Records. Звучи страшно, но сепак е едноставно. Потребно е само да пристапите во сметката на вашиот хостинг провајдер или пак до административната конзола на Вашиот домен доколку сте внеле постоечки домен. Доколку пак сте купиле домен преку Google конфигурацијата ќе биде автоматска.
 • Внесување на email акаунти за корисниците. На крај откако се ќе биде конфигурирано ќе треба да ги внесете постоечките корисници со истите email адреси во Google Apps.

Тоа е се. Но доколку сакате понатаму да имплементирате дополнителни карактеристики и подесувања Google има обезбедено квалитетни How To страни за се што ќе ви биде потребно.

Еве неколку работи што потоа ќе можете да ги направите:

 • Можете да извршите брендирање и наместо логото на gmail да биде логото на Вашиот бизнис. Истото се однесува и на другите апликации како календар и Google Docs.
 • Можете да го смените пристапното URL на Google со ваше (на пример за да пристапите одите на http://mail.vasbiznis.mk).
 • Moжете да подесите сигурносни сетинзи итн.

Во секој случај одлично бесплатно решение за мал бизнис до 50 вработени.

post

ВИДЕО: Алатка за менаџирање на потрошувачи

Пред некој ден инсталирав еден додаток на интернет прелистувачот кој го користам (Google Chrome) кој навистина ме изненади. Алатката е наречена Rapportive и можете да ја погледнете накратко функционалностa на истата во видеото подолу. Со неа можете брзо и лесно секој Gmail контакт да го вклучите во градење на долгорочни односи преку разни социјални медиуми.

post

Нова технологија – Отворени претприемнички прашања

Отворени прашања

Отворени прашања

Живееме во свет каде промената е нормална и единствено нешто кое може да се претстави како константа во нашиот личен и бизнис живот. Секој ден читаме за нови технологии, нови сервиси, нови опреми, нови…

Технологијата претставува користење на знаење, методи, техники и алатки кои го трансформираат инпутот во аутпутот во една компанија. Стапката со која технологијата влијае како извор на организациски промени варира од индустрија до индустрија. Како и да е, денес, се чини дека таа има огромно влијание врз сите типови на бизниси.

Како еден претприемач, вие ќе морате да го следите развојот на технологијата во вашата сопствена индустрија и да ги користите последните постигнувања во секојдневното функционирање на вашиот бизнис. Ова ќе бара и организациски промени.

Секој ден се појавува нешто ново. Нешто ново кое има можност да ги промени нашите животи доколку почнеме да го користиме.

Во нашиот ум доаѓат повеќе отворени прашања пред да одлучиме да тоа ново нешто е корисно за нас. Но, прашањата кои постојано се околу нас се:

 • Што е тоа ново нешто? Може да биде комуникациска алатка, социјален медиум, производствена алатка, маркетинг алатка, алатка за зголемување на продуктивност, продажна алатка…
 • Како може да се користи тоа нешто? Дали е едноставно или комплексно за користење?
 • Кој го користи тоа ново нешто? Дали има и други бизниси кои го користат тоа нешто? Какво е нивното искуство?
 • Дали треба да го користам и јас? Ова е најважното прашање кое ќе ве води до донесување на одлука. Доколку со користење ќе го подобрите личниот и бизнис живот би ребало да го користите.
 • Кои ќе бидат користите? Ова се целите кои сакаме да ги постигнеме со користењето.

Што мислите вие? Какви ќе бидат вашите одговори на овие прашања за користење на последната технологија?

Дали си ги поставувате овие прашања секој пат кога ќе прочитате нешто ново за технологија која може да се користи во вашиот личен и бизнис живот.

post

15 Алатки за виртуелизација на Вашиот бизнис

Алатки за бизнис виртуелизација

Алатки за бизнис виртуелизација

Виртуелизација значи Вашата компанија да стане виртуелна или делумно виртуелна. Тоа значи одредени операции да се изведуваат и без лично присуство на Вас самите или некој од Вашите вработени. На пример, да присуствувате на виртуелен состанок наместо на реален физички состанок. Пред повеќе од 10 години во една книга за менаџмент од САД читав едно поглавје кое зборуваше токму за виртуелна компанија. Тогаш си мислев колку сме далеку од сето тоа. Но, сепак денес сето тоа е возможно. Секојдневно на пазарот излегуваат нови технологии кои може да најдат место во Вашиот бизнис. Бизнис процесите секојдневно стануваат се посложени и посложени. Како што поминувате во наредните фази од животниот циклус на вашиот бизнис, сложеноста на работата е се поголема. Се бара различна соработка, outsourcing, виртуелни вработени и канцеларии. Ова се трендови кои не можеме да ги запреме доколку сакаме да останеме на патеката на успешноста. Ова се трендови кои ја олеснуваат работата на бизнисот, а од друга страна ја зголемуваат ефикасноста и ефективноста на Вашите бизнис процеси. Тука би претставиле 11 алатки кои можат да му помогнат на Вашиот бизнис и што е најважно тие се бесплатни.

Комуникација/Соработка

GMail – Ова е e-mail сервис кој е навистина еден од најдобрите. Има интегрирано повеќе алатки за организација на вашите e-mail-ови како и алатка за четување и видео четување. Можете да останете поврзани со вашите пораки било каде и да сте.

Dimdim – Претставува апликација за веб конференции. Основната услуга е бесплатна. Dimdim претставува бесплатна (основна верзија) апликација за веб конференции преку која можете да покажете слајдови, да зборувате преку кратки текстови, аудио зборување преку веб камера без потреба да симнувате апликација и да ја снимате на вашиот компјутер. Бесплатната верзија овозможува видео конференциска врска до 10 луѓе, за повеќе ќе треба да изберете верзија која е од 25$ нагоре.

Oovoo – Претставува бесплатна апликација за видео разговори преку интернет со колеги, семејство, пријатели… Оваа апликација е лесна за користење, лесно се инсталира и што е најважно таа е бесплатна. Една од карактеристиките е што овозможува видео со висока резолуција и ги снима вашите видео повици. Доколку не ви се пишуваат e-mail пораки можете да пратите e-mail видео порака. Она што е добро е што можете да разговарате и со оние кои ја немаат инсталирано оваа апликација така што ќе им пратите повик за видео конференција, тие ќе добијат линк кој кога ќе го следат видео повикот ќе се отвори во вашиот web browser. И уште една важна работа е што оваа апликација може да се користи за видео конференција до 6 луѓе.

Skype е алатка која навистина го измени телекомуникацискиот свет. Со гласовни и видео повици, како и чет системот, трансфер на фајлови и конференциски повици Skype стана алатка која мора да се поседува и користи од страна на претприемачите. Големиот број на бесплатни сервиси може да ги намалат бизнис трошоците.

Google Groups може доста креативно да се користи во бизнис цели. Може да се користи за работа на различни проекти од повеќе луѓе каде ќе се споделуваат идеи, коментари и предлози. Може да се користи за информирање на вработени или група на потрошувачи за разни бизнис новости.

Google Docs во нова верзија особено внимание дава на соработка помеѓу група на луѓе. Сега истовремено може повеќе соработници да работат на еден документ без разлика дали е табела, текст или некоја презентација. Доколку имате интернет, немате средства за лиценцирање на MS Office ќе претставува доследна бесплатна замена за Вашите бизнис решенија и во некои случаи дури и подобра.

Видео/аудио

Blip.tv – Претставува веб апликација за видео блогирање, и делење на видеата помеѓу гледачите преку интернет. Основната услуга е бесплатна. Можете да поставите ваши видеа кои ќе бидат достапни на заедницата на blip.tv како и на вашиот блог. Потребно е да се регистрирате и да го имате вашиот простор за аплоадирање на вашите видеа.

YouTube –  Претставува веб апликација која исто така служи за аплоадирање на вашите видеа кои потоа можете да ги прикажувате преку вашиот веб сајт или блог. Вашата задача е да направите видео за вашиот производ или услуга, или пак да ја покажете вашата експертиза и со поставување на YouTube да привлечете гледачи.  И двете апликации (blip.tv i YouTube.com) претставуваат одлична маркетиншка можност за вашиот бизнис како на домашно така и на глобално ниво.

BlogTalkRadio – Претставува социјална радио мрежа што им овозможува на корисниците да хостираат сопствени радио програми и да ги поврзат брзо и директно со нивната аудиенција. Преку телефон и компјутер може да се креираат бесплатно во живо радио програм на кој може да се јават неограничен број на партиципанти и што е важно целата програма се снима и може да се користи на вашиот блог или веб сајт.

Складирање на податоци

Adrive – Ова е веб апликација која што ви овозможува да складирате податоци од вашиот компјутер на нивните сервери. Доколку ви се намалува просторот на вашиот хард диск ќе можете да ослободите до 50 GB простор доколку тие факлови ги пренесете на серверите на Adrive и тоа бесплатно. Од друга страна добивате достапност до вашите податоци од било каде доколку имате компјутер и интернет конекција.

Mozy – Оваа апликација овозможува 2 GB онлајн простор без да платите ништо. Ви овозможува до 2 GB онлајн простор и далечински бекап на вашите податоци. Потребно е да се регистрирате, да го симнете и инсталирате софтверот и да ги изберете фајловите за бекап кои се наоѓаат на вашиот компјутер.

Dropbox како место за сигурно чување на различни документи претставува солидно средство за еден бизнис. Бесплатната верзија е ограничена до 2 GB простор. Синхронизираноста е возможна од повеќе локации.

Продуктивност

Google Calendar – Претставува алатка на google која овозможува да се постават вашите состаноци, активности. Дава можност да бидете потсетени на вашиот е-mail, но и да добиете SMS потсетник на вашиот мобилен телефон. Можете да го делите со вашите соработници. Корисноста е уште поголема што овозможува RSS feed.

SurveyMonkey – Претставува веб апликација која ќе ви овозможи да дизајнирате онлајн анкети, да ја распространите и да ги анализирате податоците од истата. Бесплатната опција ве ограничува до 100 одговори по анкетен прашалник и 10 прашања по прашалникот. Одлична можност за истражување на локален пазар од страна на претприемачите.

Evernote e алатка која навистина може да помогне во зголемување на нашата сопствена продуктивност во однос на нашите идеи или пак случувања кои ни се важни и сакаме да ги запаметиме за да ги користиме во иднината. За зголемување на продуктивноста преку Evernote веќе пишував во насловот Evernote – Ја зголемува продуктивноста.

Иако основните верзии на овие алатки се бесплатни, првин направете стратегија за тоа што ви треба и како ќе ги користите. Квалитетна стратегија и користење на овие алатки може да ви го олесни бизнис животот.

post

Бизнис прилагодување со технологија

Технологијата има огромно влијание на бизнисите. Најголемата причина за промени во бизнисите претставува технологијата која влијае и на структурата и на човечките ресурси во еден бизнис, но не треба да се изостават и финансиите. Во постот Технологија – Прифати ја не бегај пишував за влијание на технологијата врз бизнисите.

Не смееме да дозволиме технологијата да оди напред многу побргу од нашиот бизнис. Сепак, таа служи за обезбедување на севкупното подобрување, па дури и подобрување на сите бизнис операции. Затоа бизнисот мора да го следи развитокот на технологијата.

Технологија - Бизнис

Технологија - Бизнис

Технологијата секогаш ќе биде пред еден мал бизнис, но задачата на претприемачот е постојано да се обидува тоа растојание помеѓу технологијата и бизнисот да биде колку што може помала. Во еден ваков теоретски пример (како на сликата) бизнис перформансите постојано ќе бидат на високо ниво. Но, доколку земеме еден друг случај во кој што ќе ги поставам и бизнис перформансите ќе се добие нешто вакво.

Технологија - Бизнис - Перформанси

Технологија - Бизнис - Перформанси

Се забележува дека колку повеќе се зголемува разликата помеѓу актуелните технолошки достигнувања и примената на истите во еден бизнис се повеќе ќе се намалуваат бизнис перформансите.

Без разлика дали ние сакаме или не сакаме, технологијата оди и ќе оди нанапред, едноставно никој нема да не прашува нас. Додека го пишувам ова и додека го читате вие ова на глобално ниво излегува нешто ново во однос на технологијата.Тоа нешто ново може да има влијание врз нашата работа утре. Какво ќе биде тоа влијание ќе зависи од индустријата во која се наоѓа нашиот бизниси и индустријата во која припаѓа тоа ново нешто како резултат на технологијата.

Затоа направете систем за следење на технологијата и прилагодување кон истата преку:

 • пристап до информации за се што се случува во подрачје на технологијата која може да влијае врз Вашиот бизнис.
 • анализа на можното влијание на тоа ново нешто врз Вашиот бизнис.
 • приоритизација на прилагодување.
 • пробување на најприоритетните новитети – доколку има можност.
 • имплементирање во бизнисот како стандард за наредните бизнис операции.