post

Бизнис блог – ден 5: Клучни зборови

Враќање во училиште за да станеш одличен Ќе продолжиме со петиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Четвретиот ден од предизвикот се однесуваше на дефинирање на потрошувачите кој доколку не сте го поминале би било добро да се вратите пред да одите со активности од овој пети ден.

Ден 5: Клучни зборови

Веќе имашзавршено голема работа со претходниот ден и дефинирање на твоите потрошувачи, односно твојот целен пазар или оние до кои би сакал да допреш преку твојот бизнис блог. Целта е едноставно твојот бизнис блог да им излезе во пресрет на проблемите и потребите токму на тие целни потрошувачи.

Едноставно, овој петиот ден искористете го за бреинстормирање на клучни зборови. Кои зборови се поврзани со вашиот бизнис, пазар или пак индустријата? Што е она што потенцијалниот купувач би го барал кога е на интернет? Какви прашања му се вртат низ главата на потенцијалниот купувач? Кои проблеми ги има? Кои се неговите желби? Овие прашања само ќе ве насочат во однос на размислувањето и бреинстормингот на идеи за клучни зборови.

Да одиме практично со некои чекори што ќе треба да ги превземете токму овој ден:

 • Размисли за сите можни идеи кога станува збор за твојот бизнис и твојот потенцијален купувач и она што тој би го барал на интернет. Запиши ги сите идеи на еден лист хартија или било што користиш за овој твој проект. Започни од името на твојот бизнис, производите или услугите и проблемите и потребите кои тие ги решаваат. Продолжи со индустријата и пазарот.
 • Анализирај ги конкурентските сајтови од првиот ден. Провери кои клучни зборови тие користат.

Следува: Бизнис блог – ден 6: Одлука за домен и хостинг

post

Бизнис блог – ден 4: Дефинирање на потрошувачи

Конкуренција

Продолжуваме со предизвикот за блогирање за бизнис и се наоѓаме во четвртиот ден од истиот, кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Третиот ден од предизвикот се однесуваше на одговор на прашањето како ќе ги оствариме поставените цели кој доколку не сте го поминале би било добро да се вратите пред да одите со активности од овој четврти ден.

Ден 4: Дефинирање на потрошувачи

Потрошувачите се централната фигура во твојот бизнис, но и за твојот бизнис блог. Ти не си газда, тие се газдите на твојот бизнис блог. Тие одлучуваат што ќе читаат, дали ќе дојдат до твојот блог да читаат и што ќе превземат доколку се наоѓаат на твојот блог. Затоа овој ден претставува можеби еден од најважните денови од овој предизвик. Доколку промашите тука, не очекувај дека твојот бизнис блог ќе ги оствари дефинираните цели.

Кои се твоите купувачи? Кои се твоите потенцијални купувачи? Каков е профитот на тие потрошувачи? Дали тие потрошувачи поминуваат одредено време на интернет? Доколку поминуваат како и каде го поминуваат нивното време на интернетот? Ова се прашања кои треба да ви дадат одговор за тоа каде треба да се насочите со оваа маркетинг средство.

Да одиме практично со она што ќе треба да го направите токму овој ден:

 • Дефинирај ја целната аудиенција на твојот блог кои бидејќи станува збор за бизнис блог треба да бидат твоите тековни купувачи и твоите потенцијални купувачи. Одговори на прашањето кои се тие. Какви им се демографските карактеристики? Дали се тоа една, две или повеќе групи или сегменти?
 • Анализирај го нивното однесување на интернет. Мора да знаеш што и како тие прават кога се онлајн. Колку време поминуваат на интернет? Каде го поминуваат нивното време кога се на интернет? Што прават таму? Што е она што најмногу ги интересира?
 • За секој сегмент изгради измислен карактер со интегрирана приказна во него која едноставно ги интегрира одговорите на овие прашања за кои баравте одговор денес. Оваа приказна и овие карактери треба да ве водат за понатамошните одлуки за вашиот блог.

Следува: Бизнис блог – ден 5: Клучни зборови

post

Бизнис блог – ден 3: Како ќе ги постигнете поставените цели?

Овој пост претставува третиот ден од предизвикот за блогирање за бизнис  за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Вториот ден од предизвикот се однесуваше на дефинирање на целите кој доколку не сте го поминале би било добро да се вратите пред да одите со активности од овој втор ден.

Ден 3: Како ќе ги постигнете поставените цели

Сега веќе знаеш што се случува на пазарот, што прави конкуренцијата или пак другите бизниси на оваа поле, при што ја имаш дефинирано рамката за твојот блог. Исто така ги имаш дефинирано целите за твојот бизнис блог. Затоа веќе си подготвен да ја дефинираш патеката која реба да ја поврзе твојата сегашна позиција и позицијата каде сакаш да стигнеш дефинирана преку целите.

Денес ќе треба да одговорите на повеќе прашања. Какви проблеми ќе решавате преку блогот? На колку време ќе објавувате? Што ќе очекувате?

Но, да ги дефинираме практичните чекори кои ќе треба да го направите токму овој ден:

 • За секоја цел од претходниот ден дефинирај ги можните тактики кои треба да ги користиш за да ја исполниш целта. На пример, за зголемување на број на посетители може да биде секојдневно ажурирање, оптимизација на постовите, вмрежување на социјални медиуми…
 • За секоја тактика дефинирај активности и задачи кои ќе треба да се превземат за да се исполни поставента цел. На пример, за тактиката секојдневно ажурирање на блогот може да имате бреинстормирање на идеи за блог постови, дефинирање на структурата на постот, пишување, линквање…

Забележувате дека овој ден ќе завршите со една табела во која ќе имате 3 колони:

 • Цели
 • Тактики и
 • Активности

Следува: Бизнис блог – ден 4: Дефинирање на потрошувачи

post

Бизнис блог – ден 2: Определување на цели

Овој пост е дел од предизвикот за блогирање за бизнис и претставува втор ден за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Првиот ден од предизвикот се однесуваше на иницијална анализа кој доколку не сте го поминале би било добро да се вратите пред да одите со активности од овој втор ден.

Ден 2: Определување на цели

Откако веќе знаете што се случува на пазарот кога станува збор за интернетот можете да преминете на делот на дефинирање на вашите цели што всушност претставува дефинирање на вашиот финиш, односно она каде сакате да стигнете по една, две, три или пет години со помош на бизнис блог.

Тука ќе мора да одговорите на повеќе прашања. Што сакате да постигнете? Кои ќе бидат мерните индикатори? Колку време ќе помине за првите резултати?

Да одиме практично со она што ќе треба да го направите токму овој ден:

 • Продолжете во тетратката во која правевте анализа и отворете ново поглавје насловено како цели. Започнете со дефинирање на она што сакате вашиот бизнис да го постигне со бизнис блог. На пример, зголемување на препознатливоста на брендот, градење на репутација и кредибилитет, зголемување на довербата кон брендот, стекнување на подобро рангирање во однос на органско пребарување…
 • За секоја дефинирана цел, определете ги можните мерни индикатори. На пример, тоа може да биде број на посети, број на коментари, број на споделувања на социјални медиуми…
 • Една важна работа е да бидете подготвен во однос на временската рамка до првите резултати. Забележете дека ова средство бара многу енергија и напор од ваша страна. Затоа за да не се случи разочарување по објавување на првите 10 постови, поставете ја временската рамка за постигнување на зацртаните цели поголема. Размислете добро и навратете се на резултатите од иницијалната анализа и на статистиките, тие ќе ви покажат една рамка.

Следува: Бизнис блог – ден 3: Како ќе ги постигнете поставените цели

post

Бизнис блог – ден 1: Иницијална анализа

Овој пост е дел од предизвикот за блогирање за бизнис и претставува првиот ден за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба.

Бизнис блог Ден 1: Иницијална анализа

Во бизнисот секоја активност која планирате да ја превземете треба да започне со иницијална анализа. Мора да знаете каде сте, што се случува околу вас и каде сакате да бидете. Тоа е основата, тоа се темелите на она што сакате да го постигнете.

Одговорете на прашањата кој, што и како прави на интернет во однос на индустријата или пазарот во кој се наоѓа вашиот бизнис. Побарајте по клучни зборови за вашиот бизнис за да утврдите што се случува. Дали конкуренцијата има блог? Како е светското искуство на оваа поле? Што опфаќаат на нивниот блог глобалните бизниси од твојата индустрија? Што блогираат локалните бизниси од друг пазар?

Одговорот на овие прашања ќе ви даде можни идеи за насоките кои ќе ги превземе вашиот бизнис.

Но, да одиме практично со она што ќе треба да го направите токму овој ден:

 1. Дефинирајте 5-10 клучни зборови (и на македонски и на англиски) поврзани со вашата индустрија и пребарувајте на Google за да ги видите резултатите. Бележете ги бизнисите кои имаат блог.
 2. Изберете 5-10 од тие бизнис блогови кои на некаков начин ви оставиле впечаток и групирајте ги во вид на домашни и странски, односно глобални.
 3. Анализирајте ги во однос на дизајнот, она што објавуваат, должината на постовите, идеите за блог постови, период на ажурирање, денови во кои објавуваат, статистиката…

Совет: Земете една тетратка или отворете Word документ или пак на вашиот таблет или мобилен телефон бележете се што ќе откриете. Овој ден ќе најдете многу важни информации за вашиот бизнис блог за во иднина. Можете листот хартија да го поделите на она што ќе го забележите и идеи за она што ќе го примените. Така да ќе имате две колони на една страна.

Следува: Бизнис блог – ден 2: Определување на цели

post

Бизнис блог – Предизвик

Бизнис блог за 30 дена Во последните 5-6 недели како дел од билтените на претприемач работевме на еден предизвик наречен блогирање за бизнис или како до квалитетен бизнис блог за твојот бизнис за 30 дена.

Идејата уште во старт беше да се објават 30 дена во 3 билтени со кратко објаснување на секој ден, а потоа сите тие денови во 30 дневен период да се објавуваат на претприемач со дрфинирање на основните чекори за секој ден.

По завршување на овие 30 денови кои ќе бидат објавувани од денес па се до 30-тиот ден сите овие денови ќе бидат обработени во детали и ќе служат за ажурирање на книгата насловена како блогирање за бизнис.

Така да објавувањето на 3 билтени со по 10 дена заврши и ја користам оваа можност уште еднаш да се заблагодарам на сите кои дадоа активен допринос со нивното искуство што ќе го искористиме во подготовка на поквалитетен материјал. Сега следуваат овие 30 дена кои започнуваат уште денес:

post

Слушање како нова бизнис функција

Слушање Дали ги слушате вашите потрошувачи?

Дали ги слушате вашите потенцијални потрошувачи?

Видот на малите бизниси кој го познававме во минатото полека но сигурно се губи од сцената на денешниот бизнис свет.

Некои од нив се трансформираат и започнуваат да ги користат новите алатки за водење на бизнис. Некои од нив едноставно исчезнуваат бидејќи едноставно не сакаат да ги прифатат промените. Но, и некои од нив кои сеуште не исчезнале, набргу ќе исчезнат доколку не превземат нешто за да се променат самите себеси.

Мора да започнеш да го слушаш твојот пазар.

Слушај ги твоите потрошувачи и потенцијални потрошувачи

Денес твоите потрошувачи и потенцијални потрошувачи се помоќни од било кога во минатото. Тие се опремени со алатки наречени како социјални медиуми кои им овозможуваат да ја распространат нивната мисла со светлосна брзина. Тие можат да и помогнат на твојата компанија преку споделување на добар збор за тебе, твојот бизнис, твојот бренд или пак твоите производи и услуги. Но, исто така тие можат да те нападнат и создадат лошпублицитет за твојот бизнис.

Затоа како еден претприемач секогаш мора да бидеш блиску до твоите потрошувачи и потенцијални потрошувачи. Мора да започнеш да ги слушаш секаде каде што се наоѓаат, да одговараш и да комуницираш со нив.

Мора да им помогнеш доколку се обидуваат да најдат решение за нивните проблеми, мора да комуницираш со нив за темите на твојата експертиза. Мора да се извиниш за некои твои грешки кога тие зборуваат за нив и да им понудиш можности да се поправат грешките.

Слушај ги твоите конкуренти

Од друга страна, тука се и твоите конкуренти кои што исто така мора да ги слушаш. Што тие велат, нудат, користат, како комуницираат со нивните потрошувачи и потенцијални потрошувачи…? Сите овие прашања се вредни за тебе и твојата компанија бидејќи може да се користат во процесот на учење и подобрување на бизнисот во иднина.

На пример, можеш да дојдеш до конверзација помеѓу твоите конкуренти и нивните незадоволни потрошувачи. Зошто да не започнеш конверзација со тие потрошувачи и да се обидеш да ги конвертираш во твои задоволни потрошувачи.

Ова е нов вид на разузнавање кое може да ја зголеми твојата бизнис потенцијална енергија.

Што треба да слушаш?

Мора да слушаш се што се однесува за:

 • Твојот бренд,
 • Иметона твојата компанија,
 • Името на твојата компанија плус придавки,
 • Индустрија,
 • Производи и услуги,
 • Главните конкуренти,
 • Конкурентските производи и услуги,
 • Твоите тековни потрошувачи и нивните имиња или имињата на нивните компании,
 • Конверзацијата на твоите тековни потрошувачи…

Како што можеш да забележиш слушањето станува една од најважните бизнис активности денес. Тоа е нова функција која носи нова и ја зголемува постоечката бизнис потенцијална енергија на твојот мал бизнис.

Што мислите за слушањето како една бизнис функција? Дали го користите слушањето и што слушате за вашиот бизнис?

post

Google + и можното влијание врз бизнисите

Google Plus лого

Google+

Веќе месец дена Google+ (последниот обид на Google со социјални медиуми) e на глобалната сцена. Во ова време се појавија многу вести, многу пофалби и напаѓања, многу шпекулации во однос на „големата преселба на народите“…

Не сакам воопшто да навлегувам во тоа дали Google+ ќе биде закана за Facebook или за Twitter или пак за некоја друга социјална мрежа бидејќи единствено што знам е дека Google+ е тука веќе поставен на сцената (иако сеуште во тест период и само со покани), има брз раст, има подршка од повеќе луѓе на глобално ниво оние првите кои започнуваат и креваат врева за социјалните медиуми и секако има влијае на подобрување на искуството на социјалните медиуми.

Особено ова последното е нешто што покажува дека е добро да постои конкуренција, Facebook вќе е во оној иновативен модалитет.

Од друга страна иако ова е нов играч на пазарот (претходните обиди беа неуспешни) сепак не треба да се заборави дека има голема предност:

 • Искуство и знаење од претходните промашувања,
 • Комбинација на најдобрите елементи од најуспешните и отфрлање на сето она што не додава вредност и
 • Има други производи кои останатите конкуренти ги немаат (пребарувач, Google Places, Docs, AdWords, AdSense, Gmail, Chrome, YouTube…)

Замислете ја само вистинската комбинација со овие производи и една социјална мрежа. На пример, со Google Docs може да се отвори широк спектар на real time групна соработка преку една социјална мрежа. Со Google AdWords би се добил конечно еден вистински систем за таргетирани реклами на социјални мрежи (што го сметам како една од најголемите слабости на Facebook во моментов иако имаат некои подобрувања, но сеуште се далеку од контекстуални реклами).

Но, дали Google+ ќе биде нешто корисно за бизнисите и особено малите бизниси?

Интересно прашање и секогаш важно пред еден претприемач да започне да гради присуство на некоја платформа. Но, она што е важно во овој момент е дека сеуште Google+ нема излезено со некоја официјална понуда за бизнисите. Дури и оние кои направија личен профил за да го презентирааат својот бизнис едноставно ги снемува (се бришат од страна на Google). Официјално е најавено дека набргу ќе излезат со една таква понуда и дека е најдобро да се почека бидејќи во моментов работат со одреден број на компании за подготовка на платформата за бизнисите.

Затоа и не можеме да дадеме еден конечен и квалтетен одговор на тоа дали ќе биде корисен за бизнисите, едноставно можеме да анализирам и да претпоставуваме. Но, она што во овој момент секој претприемач би требало да се запраша е следново:

 • Дали моите потенцијални купувачи ќе бидат присутни на оваа нова социјална мрежа?
 • Дали персоната, односно профилот на мојот идеален купувач може да одговара на она што во моментов се нуди на оваа социјална мрежа?
 • Дали можам на некој начин и како да ја искористам оваа нова социјална мрежа за зајакнување и подобрување на односите со моите купувачи како и испорачаната вредност на мојот бизнис?
 • Што би можел да понудам преку оваа социјална мрежа и дали тоа што можам да го понудам ќе биде вредно за моите потенцијални купувачи?

Ова се основните прашања на кои еден претприемач би требало да побара одговор.

Од друга страна, по скоро едномесечно користење на Google+ би навел и некои можности за малите бизниси кои едноставно ми навлегоа во глава.

 • Прво што ми падна на памет е бреинсторминг сесии. Едноставно еден круг за лица со кои ќе бреинстормирате и сите учесници ќе имаат круг за таа специфична тема на бреинстормирање.
 • Едноставно следење на ажурирања и персонализирање на истите ќе овозможи постојано учење на нешто ново.
 • Hangout овозможува видео конференциска врска за до 10 лица.
 • Продуктивна соработка со колеги заради подобрување на продуктивноста кај вашиот тим.

И за крај повторно, дали Google+ ќе биде корисен за малите бизниси?

Моето мислење е да, но сепак треба да почекаме да видиме како ќе се зголемува бројот на корисниците, каков профил на корисници ќе бидат присутни, што ќе понудат во однос на бизнис профили и секако во која насока ќе се движи идниот развој на социјалните медиуми бидејќи сепак ова е само почеток

.

post

Герила маркетинг концепт со социјални медиуми

Овој пост е оригинално објавен во еден од двонеделните билтени на претприемач за оваа година.

Генерација X и генерација Y

Генерација X и генерација Y

Да зборуваме малку за концептот наречен како герила маркетинг и социјалните медиуми кои се се поприсутни во нашиот секојдневен живот. Овој концепт и социјалните медиуму може да бидат многу моќни за малите бизниси и нивните севкупни маркетинг активности.

Што претставува герила маркетинг?

Герила маркетинг концепт е дефиниран од страна на Jay Conrad Levinson во 1980-тите години. Во тој концепт маркетингот е дефиниран како секој дел од контактите кои бизнисот ги има, или пак ќе ги има во иднина со надворешниот свет. Од дефиницијата се гледа дека претприемачите имаат огромни маркетинг можности.

Маркетингот не се однесува на парите кои се достапни за трошење, туку се однесува на енергијата и времето инвестирани за да се стане дел од таа конверзација. Маркетингот повеќе се однесува на градење на присутност онаму каде што се наоѓаат потенцијалните потрошувачи и помагање на тие луѓе за да го најдат вашиот бизнис, а не се однесува на декорација на MS Excel графици.

Која е врската помеѓу герила маркетинг и социјални медиуми?

Денеска концептот на герила маркетинг е полесен отколку во времето кога тој е дефиниран и кога се појавил. Денеска луѓето читаат меилови, блог постови, тие допринесуваат во креирање и на содржина и на конверзација на Facebook и Twitter.

Да ги погледнеме следниве реченици:

 • Социјалните медиуми се алатки кои ја подигаат интеракцијата помеѓу луѓето на едно повисоко ниво. Герила маркетинг концептот содржи градење на интеракција со потрошувачи.
 • Социјалните медиуми го подобруваат секојдневниот дијалог помеѓу луѓето од различни страни на светот. Од друга страна, герила маркетинг концептот е нешто што зборува за кршење на бариерите во дијалогот помеѓу луѓето од бизнисот и потрошувачите.

Од ова е јасно дека градење на присуство на социјалните медиуми претставува герила маркетинг оружје..

Традиционално, рекламирањето значи да се направи неодолива понуда, одличен наслов, одлична содржина и дизајн и стартување на кампањата. Постои точка на започнување и точка на завршување. Градење на присуство на социјалните медиуми како дел од герила маркетинг концептот има своја стартна точка, но се чини дека е процес кој никогаш не завршува.

Мора да започнете со градење на присутноста на социјалните медиуми, да учите, да слушате и да ги менувате приодите во градење на таа присутност.

Тактики за спроведување

За крај би навел некои тактики кои би требало да ги спроведете:

 • Започни со изработка на една стратегија за социјални медиуми. Јасно дефинирајте ги корисностите кои твојот бизнис ќе ги испорача на потенцијалните потрошувачи. Стратегијата мора да ги комуницира полезностите, а не карактеристиките.
 • Како еден претприемач мора да делегирате одговорност. Запомнете дека одговорноста е за сите бизнис членови.
 • Започни со градење на таа онлајн присутност. Започни со блогирање за да го распространите вашиот глас. Инсталирајте систем за социјални коментари за да овозможите она што се кажува да се распространи на социјалните медиуми.
 • Користете ги социјалните медиуми какао алатки за интеракција со потрошувачи. Работата не е за тебе и твојот бизнис туку таа е за потенцијалните потрошувачи и нивните потреби.
 • Започни да комуницираш корисност и вредност.
 • Влези во колку што можеш повеќе конверзации.
 • Биди релевантен и конзистентен.
post

11 Чекори за маркетинг со содржина

11 чекори за содржина како маркетинг
11 чекори за содржина како маркетинг

Содржина како маркетинг средство повеќе пати е обработувана тука. Се појасно е дека компаниите мора да земат активно учество во креирање на квалитетна содржина за да допрат до поголем број на потенцијални купувачи.

Промените во маркетингот кои ги носи технологијата и секако однесувањето на потенцијалните купувачи не доведуваат во ситуација кога МОРА да извршиме промени во досегашниот начин на нашето однесување.

Иако во делот на маркетинг средства ја обработивме и содржината сепак не навлеговме во некои од поважните чекори кои ќе треба да ги спроведете за да спроведете успешни кампањи. (Доколку може да се кажат како кампањи бидејќи кампањите асоцираат на нешто што е активно и по одреден временски период прекинува. Од друга страна содржината е нешто што бара континуитет за да се почувствуваат корисностите од истата.)

1. Поставување на цели

Која е целта на содржината како маркетинг средство? Што сакате да постигнете со креирање и споделување на содржина за вашиот бизнис?

Овој чекор мора да започне од севкупните бизнис цели кои ги имате воспоставено и секако од маркетинг целите во вашата маркетинг стратегија.

2. Целен пазар

До кој сегмент од пазарот сакате да допрете со вашата содржина?

Не можете да очекувате дека содржината ќе биде маркетинг средство кое ќе допре до целиот пазар на кој настапува вашиот бизнис. Од друга страна целта на овој чекор е да знаете кои се оние со кои ќе комуницирате преку содржината бидејќи само на таков начин ќе можете да преминете на следниот чекор – дефинирање на нивните потреби.

3. Дефинирање на потребите кои треба да се задоволат со содржината

Што тој целен пазар сака да добива како содржина? Кои се нивните потреби и желби?

Кога го знаете целниот пазар едноставно преминете на бреинстормирање на сите потреби кои тој целен пазар ги има, но во термини на содржинакоја ќе треба да ја креирате.

На пример, доколку сте бизнис кој нуди различни видови на производи, во поголем квантитет по вид на производи, за различни сегменти на пазарот некои од потребите би можеле да бидат:

 • Како да изберам кој производ е за мене и мојата индустрија?
 • Како најефикасно и нејефективно да го користам тој производ?
 • Како да дојдам до тој производ?
 • Како да ги следам новитетите и научно-технолошкиот развој во индустријата?
 • Како да го монтирам тој производ?
 • Кои се најдобрите практики?

На ваков начин со помош на овој чекор вие веќе ќе знаете што треба содржината да опфаќа и во која насока да се развива истата.

4. Платформи за содржина

Каков вид на содржина ќе споделуваме? На кои платформи ќе бидеме застапени? Каде се нашите потенцијални купувачи?

Кога станува збор за содржина иако е најлесно и најчесто се мисли на онлајн содржина сепак реба да напоменам дека оваа маркетинг средство се спроведува и офлајн преку каталози, брошури, билтени, периодични весници…

Затоа во овој чекор првин преминете на бреинстормирање на сите можни видови на платформи на кои можете да настапите. Кога зборувам за платформи мислам на блог, социјални медиуми, електронски билтен, печатен билтен, е-mail маркетинг, писма, упатства…

Понатаму бреинстормирајте и анализирајте каде се наоѓаат тие потенцијални купувачи дефинирани во вториот чекор. Дали се онлајн или пак помалку време поминуваат на интернет? Дали сакаат повеќе да читаат печатени изданија или пак електронски? Дали се присутни на социјални медиуми?

Овој чекор на крајот ќе треба да ви даде една листа на можни платформи комбинирани со сегменти на кои ќе се однесува секоја платформа.

5. Каква содржина имаме во моментов?

Во овој чекор вашата задача е да ја соберете целокупната содржина која ја поседува вашиот бизнис. Можеби тоа се каталози, брошури, упатства, билтени, презентации…

Целта е сета оваа содржина да ја поврзете со претходните откритија од претходните чекори. Од друга страна сакаме да знаеме и што веќе имаме и може да биде спремно да го користиме, а што е она што ни недостасува согласно чекорот 3 (потребите).

На крајот од овој чекор вие веќе ќе имате една мпа која ќе ви покаже на кои платформи до кои потенцијални потрошувачи ќе допрете со која содржина која веќе ја имате и што е она што ви недостасува.

6. Процес на креација на содржина

Кој ќе креира содржина? Кога ќе креира содржина?

Во овој чекор треба прецизно да го дефинирате процесот на креирање на содржина. Веќе знаете која содржина е потребна и преку кои платформи ќе се споделува, сега е време да го креирате и процесот на креирање и споделување на таа содржина.

7. Календар за содржина

Содржината како мркетинг средство користи различни платформи за различни сегменти на пазарот со различна содржина за истите. Затоа за да се зголеми ефикасноста и ефективноста добро е да креирате еден календар каде пред време ќе биде наведена која содржина кога ќе се сподели на кого и од страна на кого.

8. Имплементација

Дали се е имплементирано?

Кога имате календар едноставно можете да ја следите имплеметацијата на истиот. Обидете се да обезбедите дека се она што е наведено во тој календар ќе биде имплементирано во периодот за кој е наменет календарот.

9. Ажурирање на календарот со нова содржина

Ова е процес, а не обична кампања која има почеток и крај. Постојано во временски период пред завршување на календарот од чекорот 7 направете ажурирање со нова содржина и одговорности за наредниот период.

10. Мерење на резултати

Какви се резултатите од имплементацијата?

Едноставно, она што е испланирано не мора да биде се онака како што е планирано. Затоа мора да следите што ќе се случува во процесот на имплементација. Мора да дефинирате како ќе ги следите резултатите и кои ќе бидат мерните индикатори за тие резултати.

11. Подобрување

Што може да биде подобро од денес?

Ова е еден циклус кој никогаш не завршува и секогаш може да се подобри. Претходниот чекор од мерење ќе ви даде добри информации кои ќе ви кажат што дава а што не дава резултати, што треба да се промени, подобри, а што треба да се отфрли.