post

Претприемачки мајндсет – во 2014 бидете поодлучен претприемач

Сега се наоѓаме во петтиот наслов од серијалот за промена на вашиот претприемачки мајндсет кај вас како еден претприемач во кој ќе стане збор за вашата одлучност како една потребна карактеристика за градење на бизнис кој победува на сите стази.

претприемачки мајндсет

Премногу размислување и одложување на донесување на квалитетни одлуки едноставно го забавува растот и развојот на вашиот бизнис. Не, тука не станува збор за брзоплети одлуки, туку станува збор за повисоко ниво на вашата претприемачка одлучност.

Продолжи…

quote

Потекло на одлични иновации

Сите големи пронајдоци произлегуваат од една долга секвенца на мали искри; првата идеја често не e најдобра, но благодарение на соработката подоцна искри друга идеја, или пак истата е реинтерпертирана на еден неочекуван начин. Соработката спојува малите искри заедно за да генерира една пробивна иновација.

~ Scott Belsky (книга: Making Ideas Happen)

post

Претприемачки мајндсет – во 2014 вашиот фокус нека биде купувачот

Да продолжиме со четвртиот наслов од серијалот за промена на претприемачкиот мајндсет кај вас како еден претприемач во кој ќе стане збор за купувачот, бидејќи иако многу пишував за оваа на претприемач сепак сеуште не забележувам голем напредок кај повеќето наши бизниси.

претприемачки мајндсет

Си го поставувам прашањето зошто, што е проблем да главниот фокус биде на купувачот?

Продолжи…

video

Разорна иновација

Како што најавив, иновации се главната тема на претприемач за оваа година. Има ли подобар начин да ја отвориме темава од оваа видео за разорна иновација.
post

Претприемачки мајндсет – во 2014 бидете поиновативен претприемач

Продолжуваме со третиот наслов од серијалот за промена на претприемачкиот мајндсет кај вас како еден претприемач во кој ќе стане збор за нешто што ќе обезбеди потенцијалната енергија складирана во зголемена креативност да ја претворите во кинетичка енергија која ќе заврши работа и ќе донесе мерлив успех за вашиот бизнис.

поиновативен претприемач

Станува збор за тоа да станете поиновативен претприемач, за иновација, односно иновативноста која во себе ја содржи и креативноста.

Продолжи…

post

Како да го преживеете преоптеретување со информации

Прашањето од насловот ретко кој го признава а сепак како проблем го забележувам кај повеќе од 90% од претприемачи. Како да го преживеете преоптеретувањето со информации и при тоа да ги трансформирате во резултати за вашиот бизнис?

преоптеретување со информации

Информациите секогаш ќе ви бидат потребни кога имате или градите претприемачка кариера. Ви требаат информации за купувачи, информации за конкуренција, информации за тековни или потенцијални идни човечки ресурси, информации за нова технологија, информации за промени во законодавство и правна регулатива, информации  за се и сешто што на некој начин е или ќе биде поврзано со вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Претприемачки мајндсет – во 2014 бидете покреативен

Оваа е вториот наслов од серијалот за промена на претприемачкиот мајндсет кај вас како еден претприемач во кој ќе стане збор за нешто многу потребно за вас како еден претприемач, а тоа е вашата креативност.

претприемачки мајндсет

Дали треба да зборувам за потребата од креативноста во еден претприемачки процес?

Продолжи…

post

Претприемачки мајндсет – Во 2014 проактивност наместо реактивност

Оваа е првиот наслов од серијалот за промена на претприемачкиот мајндсет кај вас како еден претприемач во кој ќе стане збор за промена од една вообичаено реактивна состојба во сосема поинаква, состајба во која вие сте проактивен.

претприемачки мајндсет проактивност

Дали имате искуство, или пак можеби подобро е да кажам дали се чувствувате како постојано да бркате нешто, постојано поправате, ги затнувате дупките, едноставно се наоѓате во ситуација да постојано ја одржувате status-quo ситуацијата во вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Променете го вашиот претприемачки мајндсет во оваа 2014 година

Сакате ли оваа 2014 година да биде сосема нов почеток за вас како претприемач и за вашиот бизнис? Почеток на суштински промени без разлика на тоа за каков претприемач се сметате или пак за каков бизнис станува збор?

претприемачки мајндсет

Доколку одговорот е да, тогаш следете ги насловите од овој месец Јануари на претприемач затоа што ќе обезбедиме серијал на наслови со совети за промена на вашиот претприемачки мајндсет, не за да ве подготви само за оваа 2014 година, туку за да ве подготви за следната деценија во развојот на вашиот бизнис.

Продолжи…

post

10 прашања како за почеток на годината

Секоја нова година започнува со дефинирање на определени цели кои ќе треба да се реализираат. За тоа имам пишувано доста пред завршпување на минатите години и по започнување на новата година.

прашања за нова година

Но, проблемот со целите е што често пати тие остануваат на хартија и само на хартија без нивна конкретна трансформација во специфични чекори и мерливи индикатори кои ќе доведат до нивното остварување. На еден таков начин целите иако важни, стануваат само обични желби на еден претприемач изразени во пишана форма во некој документ.

Продолжи…