post

Надворешно рекламирање – Маркетинг средство 40

Надворешно рекламирање, кампањи, билборди, постери …, реклама, моќ, успех.

Денес билбордот е општо прифатен, но пред 15 години на овие простори поимот билборд беше тотална непознаница, странски израз, чуденка …..

Билборди - Маркетинг средства

Не беше лесно да се создаде навика за користење на овој медиум, односно да се развие надворешното рекламирање на овие простори.

Во тоа време функционираше поставување на таблички во било која димензија со единствена логотипна содржина за името на компанијата со неизбежно  истакнување на телефонскиот број. Владееше тотален хаос по улиците, немаше ред во тој сегмент.

Прва задача беше да се убедат надлежните институции дека е непходно да се унифицираат таблите, да се постават на соодветни места и во исто време да му дадат на градот еден нов современ, урбан лик, но и да ја постигнат својата главна цел, организирано надворешно рекламирање, подигање на свеста за користење на рекламното пано во стандардни димензии од 12м2 како моќна алатка во маркетингот. Понатаму требаше да се инсталира добро организирана мрежа од билборди низ целата држава, а тоа е макотрпен пат.

Најважното во целиот процес на поставување на бизнисот беше создавање потреба и навика огласувачите да го користат билбордот во нивната комуникација со крајните корисници на нивните производи и услуги, а тоа  беше тешка задача во тоа време.

Имаше отпор, неверица во ефектот од овој вид рекламирање, па и недоволна едуцираност од областа на маркетингот. Како анегдота е една ситуација кога при една понуда во една компанија, добивме одговор дека за тие пари може да се изнајми стан под кирија?

Со голема страст, посветеност кон целта, успеавме на надворешната реклама да и овозможиме успешно да делува, да се  наметнеме како значаен медиум. Денес неможе да се замисли добро организирана рекламна кампања без  застапеност на надворешната реклама.

Билбордот како класична форма е основен сегмент во надворешното рекламирање или OOH – Out Of Home. Но, се позастапени се и други форми на надворешното рекламирање. Значајно место завзема мегалајтот, ситилајтот, ролборд ,фасадни и кровни површини, панели  прицврстени на  канделабри, а  во поново време се позастапен е транзит адвертајзингот со истакнување на реклами на автобуси, такси возила и други превозни средства.

Надворешната реклама е сеуште во подем за разлика од видовите на внатрешна реклама со исклучок на интернетот, каде што порастот е рапиден  и  во моментот е медиум  за разработување, можеби како што беше ООХ  пред 15 години кај нас.

Во вкупниот поделба на колачот за потрошени средстава во адвертајзингот во Македонија, надворешната реклама е застапена со 9%.

Надворешната реклама е докажано моќна, а воедно е најскромна од сите други видови на рекламирање. На  ненаметлив начин ја манифестира потребната позитивна агресија за постигнување на основната цел, анимирање на широките потрошувачки маси.

OOH е таму каде што е народот, не можеш да ја избегнеш, неможеш да ја исклучиш, нема опција да промениш канал, а воедно не ти го троши најскапоценото нешто, времето. Не треба да одвоиш ни пари ни време за да ја перцепираш, таа е тука пред тебе додека ги обавуваш секојдневнте работи надвор од дома.

Со диктатот на новото  динамично време, во движење,  се повеќе сме изложени на надворешната реклама. Како ниеден друг медиум, OOH не ве вознемирува, напротив ненаметливо, а сепак провокативно  ве анимира со својот жив впечаток од колоритни бои и интересни леснопамтливи слогани.

OOH е верен другар како на огласувачите така и на публиката и им помага да се пронајдат. OOH е медиум кој брзо и ефектно ги освојува срцата, во исто време е  заводлив, гламурозен, луксузен, но  срамежлив и скромен.

OOH, историски гледано е најстар  начин на рекламирање. Уште пештерските луѓе го користеле цртајќи по ѕидовите на своите живеалишта  во потребата за масовна комуникација. И до ден денешен успешно се користи, се менуваат само појавните облици, сега пештерските ѕидови се заменети со модерни рекламни простори, билборди, мегалајти, ситилајти, автобуси итн.

OOH е погоден како  за  лансирање на нови компании, производи и услуги во кампањи така и за корпоративно  перманентно присуство помеѓу корисниците  со  единствена можност рекламата да биде изложена 24 часа во сите сезони од годината, буквално 365 дена.

Е сега е јасно зошто OOH се употребува од секој бизнис кој што води сметка за својот имиџ. Секој бизнис, кој има сериозен пристап кон планирање на маркентиншките активности, без друго го користи  во сите негови појавни облици, надворешното рекламирање.

*****************************************************************

Овој напис е напишан од Весна Стаменковска –Стамит, CEO, Медиа Сити Адвертајзинг, телефон: 00389(0)2 3 10 00 10.

*****************************************************************

post

Забава – Маркетинг Средство 39

Дали сте замислиле некогаш да ги поканите вашите сегашни купувачи и некои потенцијални купувачи на забава која ќе ја организира Вашиот бизнис? Оваа маркетинг средство може да има голем потенцијал во градење на еден бренд за Вашиот бизнис кој ќе се помни и по зaвршување на забавата.

Забава како маркетинг средство

Оваа е едно маркетинг средство кое го прават големите компании кои вообичаено организираат забави на плоштади како би го зајакнеле сопствениот бренд. На тие забави вообичаено посетителите ги забавуваат естрадни уметници. Но, кога станува збор за малите бизниси воопшто не мислам на една таква забава.

Забава на каква што мислам во оваа маркетинг средство е една забава која ќе биде повеќе персонализирана, повеќе лична и повеќе пријателски настроена. Иако позадината е бизнис цел, сепак бизнисот ќе биде настрана во текот на таа забава. Поважно е посетителите да се чувствуваат пријатно и забавно.

Која е целта на забава како маркетинг средство?

Постојат повеќе цели на едно вакво маркетинг средство. Тука би ги издвоил поважните:

 • Воспоставување на еден пријателски однос со тековните купувачи.
 • Градење на доверба со купувачите.
 • Претставување во едно вистинско професионално издание.
 • Докажување дека Вашите купувачи се вредни за Вас.
 • Повторување на бизнисот во иднина.
 • Можеби најзначајното: ширење на зборови со кои ќе го промовираат Вашиот бизнис.
 • Изразување на благодарност за една успешна соработка во изминатиов период.

Каков е процесот на забава како маркетинг средство?

Немора ништо да биде сложено или претерано, важно е само да се воспостави еден сосема поинаков однос со постоечките клиенти и некои потенцијални клиенти. Ова е еден едноставен процес кој вие како претприемач би можеле да го следите:

 • Осмисли ја забавата во однос на тоа каде ќе биде, колкав ти е буџетот и колку луѓе ќе можеш да поканиш.
 • Направи листа на луѓе кои се ваши тековни купувачи и кои ќе ги поканиш.
 • Направи листа на потенцијални купувачи кои би можел да ги поканиш. Запомни дека целта е овие луѓе да ги трансформираш во твои купувачи. Затоа во овој избор нека бидат оние кои се најблиску до донесување на одлука за купување.
 • Подготви покани за забава.
 • Испрати ги поканите.
 • Подготви неколку верзии на различни теми на кои би сакал со нокој од поканетите да разговараш.
 • Спроведи ја забавата.

Доколку го применувате оваа маркетинг средство направете го постојано. Нека биде оваа маркетинг средство еден стандард кој ќе го применувате секоја година. На пример, како годишнина од постоење на Вашиот бизнис. На забавата нека присуствуваат и Вашите вработени, тоа многу ќе им значи.

Вирозен елемент во забава како маркетинг средство

Ова е една од најзначајните предности на ова маркетинг средство бидејќи добрите забави се прераскажуваат еден на друг во текот на целата година. И тогаш, повторно го направите истото сеќавање за наредната година.

Луѓето вообичаено сакаат да се пофалат дека биле поканети на некоја забава на која си поминале многу убаво. Тоа фалење го шири Вашиот бренд како вирус од уста на уста. Доколку навистина успевате да подготвите квалитетни забави, ќе има листа на луѓе кои ќе сакаат да бидат поканети. А, за да бидат поканети треба да бидат Ваши купувачи. Нели, тоа ни е конечната цел.

post

Поедноставување – Маркетинг Средство 38

Ова маркетинг средство не ми беше во листата до пред некој ден, кога го ставив и му дадов приоритет. Приоритет зошто на еден состанок увидов дека луѓето од маркетинг воопшто не знаат како прво што е маркетинг и дека всушност маркетинг едноставно претставува поедноставување на достапноста на производот и/или услугата до потенцијалниот потрошувач. Па затоа како 38-мо маркетинг средство на претприемач ќе биде поедноставување.

Оваа маркетинг средство се применува за сите типови на производи и/или услуги. Од друга страна може и треба да се применува како еден принцип и за сите останати маркетинг средства без разлика дали се онлајн или пак офлајн маркетинг средства.

Што претставува поедноставување?

Поедноставување во однос на маркетингот едноставно претставува изведување на активности кои ќе му го поедностават патот на потенцијалниот купувач да стане вистински купувач.

Значи поедноставувањето како маркетинг средство значи скратување на чекорите кои еден потенцијален купувач ќе треба да ги изоди за да стаса до вашите производи и/или услуги. Колку помалку чекори толку подобро за вас и за вашиот бизнис. Колку помалку чекори толку ќе биде поголема веројатноста дека еден потенцијален купувач ќе се нафати да го изоди патот.

На пример, доколку сакам да контактирам со некој бизнис би сакал да имам контакт информации, а не да одам претходно низ именик да барам и да ги пронајдам тие контакт информации.

Доколку сакам да контактирам сакам да контактирам на начин кој јас самиот ќе го дефинирам, а не луѓето од бизнисот да ми предвидат кои прашања да ги поставам.

Сето ова се одредени можности на подобрување кои преку ова маркетинг средство може да се применат.

Како до поедноставување?

Првин на секој човек од маркетинг треба да му биде јасно дека купувачот е во центарот на вниманието. Неговиот живот првин ќе треба да го олесниме, а потоа нашиот.

Еве некои совети во однос на примена на оваа маркетинг средство:

1. Отстрани секаква бирократија

Бирократија е резултат на преголема администрација, при што во секој процес се зголемуваат чекорите. Не се оди по најкраткиот и најоптималниот пат туку се оди по оној документираниот. Кога станува збор за маркетинг нема потреба од никаква бирократија.

2. Разгледај, анализирај и оптимизирај ги сите процеси

Процесот е тој кој ја претставува сложеноста или едноставноста на нешто. Разгледај ги сите процеси кои се во функција на привлекување на потенцијални купувачи. Направете дијаграм на тек за секој од најважните процеси и анализирај каде може да се оптимизира истиот преку исфрлување на непотребни чекори или активности во самиот процес.

3. Скрати ги процедурите

Наместо да имаш MS Word документ во вид на форма која потенцијалниот купувач ќе треба:

 • да ја симне од Вашата страна
 • да ја пополни
 • да ја сними пополнета
 • да ја закачи и испрати преку меил.

имајте едноставна веб форма со основни податоци и место за прашање кои кога ќе се пополнат едноставно ќе се притисне копчето Испрати и потенцијалниот купувач завршил работа. Во ваков случај истиот тој потенцијален купувач ќе треба:

 • да ја пополни веб формата
 • да кликне на испрати.

Ја воочувате ли разликата? Од 4 стигнавме до 2 едноставни чекори.

4. Прашај ги купувачите

Едноставно прашајте го секој купувач кој за првпат доаѓа кај вас како ве нашол. Имал ли маки или едноставно преку вашите маркетинг кампањи стигнал до вас. Прашајте се зошто е тоа така. Ако е добро што сте направиле за да биде добро и како да го примените истото во сите останати процеси и маркетинг кампањи. Доколку е лошо како дали може да се елиминира или пак подобри и како да се поправи тоа лошо во сите останати процеси и маркетинг кампањи.

Купувачите ќе ти ги дадат најдобрите одговори за она каде сте силни а каде сте слаби.

5. Подобрувај постојано

Секогаш ќе има можност за подобрување. Едноставно следи ги резултатите и подобрувај веднаш кога ќе увидиш можнст за подобрување.

post

Билтени – Маркетинг средство 37

Билтените претставуваат навистина интересно и моќно маркетинг средство за секој бизнис, па и за малите бизниси. Оваа е особено точно доколку тие билтени содржат квалитетни информации за примателите. Голема примена има кај малите бизниси кои работат со други бизниси (B2B) но не е исклучена и примената од страна на бизниси кои работат со потрошувачи (B2C).

Билтени како маркетинг средства

Во оваа 37-мо маркетинг средство билтените не ги гледаме како електронски туку како пишани билтени на хартија кои се испраќаат по пошта или пак на рака на примателот на билтенот. За електронски билтени ќе имаме посебно маркетинг средство кое ќе го опфатиме во делот на интернет (онлајн) маркетинг средства.

Што претставуваат билтени?

Билтени едноставно претставуваа збир на информации од одредено подрачје или пак за одредена индустрија во која се наоѓа Вашиот бизнис. Во Wikipedia билтените се дефинираат како:

Редовно дистрибуирани публикации за тема која е од интерес на примателите на билтените.

Можеме да забележиме две карактеристики од оваа дефиниција:

 • Билтените редовно се дистрибуираат. Може да бидат на неделно, месечно или пак годишно ниво.
 • Опфаќаат тема која е од интерес за примателите. Приматели се Ваши потенцијални или пак сегашни потрошувачи.
 • Претставуваат публикации.

Што да содржат билтените?

Како што извлековме од дефиницијата, билтените треба да содржат информации кои ќе бидат од интерес на Вашите потенцијални потрошувачи или пак сегашни купувачи. Што е тоа што ќе ги интересира Вашите потенцијални и сегашни потрошувачи?

Предмет на интерес може да биде:

 • Придобивките од некој Ваш производ или пак услуга.
 • Изјава или пак препорака од некој Ваш задоволен купувач?
 • Како да ги користат производите или пак услугите?
 • Што ќе се случува во иднина во индустријата?
 • Како да ги продаваат производите или услугите доколку се работи за бизнис кој продава на бизнис кој повторно продава понатаму на потрошувачот?
 • Кои се плановите за иднина?
 • Како можат да Ве контактираат?
 • Вести од подрачје на индустријата?
 • Случки кои ќе се случат или пак веќе се случиле.
 • Информации за покрупни договори со поголеми клиенти.
 • Можни попусти за нарачки до некој датум или пак попусти за сите приматели на билтенот.

Ова се само неколку идеи кои можете да ги вклучите во содржината на Вашиот билтен. Сепак, во најголем дел содржината ќе зависи од индустријата во која се наоѓа Вашиот бизнис како и од типот на бизнисот. Останатото е на Вашата креативност како еден претприемач.

Како да се користат билтени како маркетинг средство?

Не можам да претставам еден образец или пак универзален модел на користење на билтенот. Можам само да дадам една моја идеја како јас би го користел оваа маркетинг средство.

1. Сегментација

Првин би направил сегментација на потенцијалните приматели на билтенот. На пример, би ги сегментирал на:

 • Потенцијални потрошувачи, оние кои сакам да ги привлечам за мојот бизнис.
 • Редовни купувачи, оние кои веќе купуваат, но сакам да се вратат повторно.

2. Дефинирање на содржина

Врз основа на претходната сегментација би дефинирал што ќе содржи билтенот за потенцијалните потрошувачи, а што за редовните купувачи. Мора да внимавате дека Вашата цел е потенцијалните потрошувачи да ги трансформирате во редовни купувачи, додека редовните купувачи да ги натерате да се вратат и да го повторат бизнисот со Вас. Што е тоа што ќе ги исполни овие Ваши цели?

3. Дефинирање на начин на испраќање

Оваа е посебен дел кој сепак зависи од креативноста на претприемачот. Можете да ги испраќате преку пошта на сегментираните приматели. Можете да ги давате кога ќе го постетат Вашиот бизнис. Можете при телефонскиот контакт на потенцијалните потрошувачи да ги прашате за нивната адреса како би им испраќале бесплатен билтен по пошта. Било каков начин на испорака кој ќе служи за исполнување на Вашите маркетинг цели е дозволен.

4. Изработка

Изработката можете да ја оставите на некој професионалец кој и ќе ги печати Вашите билтени или пак самите да ги изработувате и печатите на Вашиот печатар. Имате можност и да отпечатите еден примерок, па потоа останатите да ги фотокопирате. Сето ова ќе зависи од Вашиот маркетинг буџет.

post

Бесплатна проба – Маркетинг средство 36

Ќе продолжиме со серијалот за маркетинг средства на претприемач. Како 36-то маркетинг средство кое ќе го презентирам тука е бесплатна проба. Ова е едно маркетинг средство кое има големо влијание врз конечната одлука за купување. Се користи вообичаено откако потенцијалниот купувач е веќе влезен во Вашата продажна инка.

Секој претприемач би требало да размисли дали оваа опција би можела да се имплементира во неговиот бизнис како посебно маркетинг средство.

Што претставува бесплатна проба?

Сигурно сте забележале дека многу производи се продаваат преку бесплатна проба (Free Trial). Оваа е особено распространето на интернетот како продажно место. Но, кај некои типови на бизниси може да функционира и офлајн.

Бесплатна проба како маркетинг средство едноставно претставува овозможување н потенцијалниот купувач да го проба производот преку што ќе може да ги види сите функционалности и карактеристики, како и да ги почувствува поволностите од истиот пред да донесе одлука за конечно купување на тој производ.

На пример, голема е примената на оваа маркетинг средство на интернетот при продажба на некој софтвер. Продавачот ви овозможува да го симнете или пак да се регистрирате доколку се работи за онлајн апликација и да го користите со сите функционалности софтверот во одреден временски период (вообичаено 14 или пак 30 дена).

Втор пример за офлајн бизниси можеме да го земеме продавница за облека (бутик). Вие влегувате во продавницата, разгледувате и нешто ви се допаѓа. Се доближувате до тоа нешто го пипате и сакате да го пробате за да видите како ќе ви стои. Го пробувате, се гледате во огледалото и доколку ви стои убаво, и се чувствувате удобно носите одлука за купување. Доколку не ви стои убаво или пак не се чувствувате пријатно едноставно, го оставате и барате нешто друго.

Трет пример за офлајн бизнис кој нуди бесплатна проба е парфимерија. Во парфимеријата влегувате и гледате разни парфеми, но без да пробате од тестерот нема да знаете дали е добар или не. Можете да се намирисате со тестерот и да оставите до утре да видите каква му е трајноста за да одлучите дали ќе го купите или не.

Како функционира бесплатна проба како маркетинг средство?

Забележавте во претходниот наслов опфативме три примери на три различни бизниси кои нудат бесплатна проба како дел од нивната маркетинг кампања. Можеме да извлечеме неколку карактеристики од тие примери:

 • Пробата ја врши потенцијалниот купувач.
 • Целта на пробата е потенцијалниот купувач да ги провери карактеристиките и полезностите од користењ ена производот.
 • Пробата е ограничена во одреден временски период.
 • Врз основа на пробата потенцијалниот купува носи одлука за купување.

Значи купувачот треба веќе да е заинтересиран за Вашиот производ или пак услуга за која сакате да го примените ова маркетинг средство. Кога веќе е пробуден интересот потенцијалниот купувач го пробува, ужива одреден временски период во полезностите од производот или услугата и на крај одлучува дали вреди за парите за кои се продава.

Забележувате дека за да се стигне до оваа маркетинг средство морате да имате и некое друго маркетинг средство со кое ќе пробудите интерес кај потенцијалниот купувач. Затоа и сите овие маркетинг средства епотребно да ги сфатите како комбинација и надополнување на едно со друго бидејќи едно е јасно: не постои едно и единствено перфектно маркетинг средство, постои само перфектна комбинација на различни маркетинг средства.

Каде се може да се примени ова маркетинг средство?

Примената е навистина неограничена, но повтроно зависи од Вас како претпримач и Вашата креативност. Не можам да креирам една универзална листа на активности за да се примени оваа маркетинг средство, но можам да поставам некои прашања кои Вие како претприемач би се запрашале за да ја увидите можноста од користење на бесплатна проба како Ваше маркетинг средство.

 • Дали дизајнот на Вашиот бизнис овозможува користење на бесплатна проба?
 • Дали производот или пак услугата може да се испорачаат како бесплатна проба?
 • Како ќе се ограничи користењето на бесплатната проба во една временска рамка?
 • Колкав ериод на бесплатно користењ би бил оптимален?

Веќе опфативме неколку примери, во кои едниот е интернет базиран бизнис, а вториот и третиот пример се однесува на малопродажба. Ќе опфатам уште неколку примери за други типови на бизниси:

 • Производствен бизнис. Еден ваков бизнис има повеќе опции за интеграција на бесплатна проба. На пример, може да изработи ограничена количина на модели за проба преку кои потенцијалните купувачи (големопродавачи или пак други производствени бизниси) ќе го пробаат производот. Една честа практика е доколку постои можност секогаш да се оди на редовните клиенти да им се овозможи да го пробаат новиот производ како би се добиле повратни информации за можните недостатоци пред официјалното лансирање на производот.
 • Услужен бизнис. Можен начин на проба на Вашите услуги е да им дадете на потенцијалните клиенти еден извештај од некој Ваш претходен клиент со некое измислено име. На ваков начин потенциланиот клиент ќе може да види што би добил за Вашата услуга.

Примената на оваа маркетинг средство едноставно бара претходна анализа и дизајнирање за неговата примена. Обидете се да бидете креативни и да најдете начини за можна примена на оваа маркетинг средство бидејќи може да биде навистина ефикасно за Ваиот бизнис.

post

Цена – Маркетинг Средство 35

Често пати се прашувам дали цената треба да влезе како еден вид на маркетинг средство или треба да се гледа само како карактеристика или полезност што еден бизнис нуди преку своите производи или услуги. Сепак во наши услови каде зборовите технолошки вишок, стечај, отпуштање и затворање се најпопуларни последниве 15 до 20 години, не можам а да не ја издвојам цената како посебно маркетинг средство.

Цена како маркетинг средство

Ова е еден сосема друг поглед на цената – цената како маркетинг средство. Досега на претприемач цената повеќе ја гледавме како еден финанси аспект на бизнисот. Па тие артикли и написи кои ги опфативме досега за цената можете да ги прочитате во:

Како дел од маркетинг миксот цените ги опфативме во Маркетинг микс – Цена. Во тој дел наведовме дека следниве цени може да ги примениме:

– Цени за продирање на пазар – пенетрација

– Конкурентни цени.

– Стратегија на снижување на цени.

– Цени на групни производи.

– Цени на линија на производи.

– Психолошки цени.

– Опционални цени.

– Премиум цени или цени на престиж.

Значи имаме различни видови на опции во однос на цените. Која опција ќе избереме ќе зависи од неколку фактори како што се:

 • Понуда и побарувачка за производите и/или услугите
 • Трошоците
 • Конкуренцијата и
 • Државата со различни регулации во однос на цената.

Тука би додал уште еден елемент, а тоа е што Вие како претприемач и Вашиот бизнис продавате: само производ, само услуга или пак и производ и услуга. Еве еден пример од малопродажба:

Големите маркети продаваат само производ и затоа имаат пониски цени во однос на малите продавници кои нудат и еден вид на услуга како помош при избор на производот.

Што е цена како маркетинг средство?

Првин, цената едноставно претставува износ на пари кои се даваат од страна на купувачот на продавачот за да се добие производот или услугата кои се продаваат од страна на продавачот.

Како може цената да се разгледува како маркетинг средство?

Едноставно така што цената претставува слика, односно визуелизација која ја давате Вие како претприемач за вредноста на Вас, Вашиот бизнис и Вашиот производ и/или услуга. Едно основно правило е доколку платите повеќе ќе добиете поголема вредност. Но, од друга страна нема секој можност да плати повеќе, па на таков начин ќе се обиде да компензира на вредноста.

Висината на цената може да се гледа како маркетинг средство на следниов начин:

 • Висока цена – Висока вредност и квалитет. Висока експертиза, висок авторитет.
 • Ниска цена – Ниска вредност. немање на експертиза и авторитет.

Дали цената има клучно влијае?

Во зависност од видот на потрошувачи кои ги таргетирате ќе зависи и влијанието на цената како маркетинг средство. Доколку таргетирате потенцијални потрошувачи за кои големата цена не претставува проблем слободно ќе можете да одите по повисоки цени. Но, доколку таргетирате потенцијални потрошувачи кои се социјално загрозени, секако дека нема да можете да одите со високи цени.

Затоа е важно, првин да ги проучите потенцијалните потрошувачи од Вашиот целен пазар. Потоа да изберете со која ценовна стратегија ќе одите.

Како цената да се користи како маркетинг средство?

Како и повеќето од маркетинг средства кои ги разработуваме на претприемач, така и цената се користи во комбинација со други маркетинг средства и особено со потрошувачи и квалитет како маркетинг средства.

Првин добро познавајте ги Вашите потрошувачи, потенцијални потрошувачи и купувачите, а потоа презентирајте и докажете им го Вашиот квалитет (решавање на нивниот проблем), за на крај да можете да наплатите поголема цена за тој квалитет.

Еве еден пример каде јас лично како потрошувач се најдов во една таква ситуација:

Дојдов до најава за еден софтвер кој треба да се пушти во официјална продажба по неколку месеци. Ме заинтересира софтверот бидејќи решаваше неколку мои проблеми во тој момент. До денот на официјалното пуштање во продажба ми ги презентираа можностите на тој софтвер (вредност, квалитет, заштеди итн.). Барав да видам која е цената и не можев никаде да ја најдам. Мислев дека ќе биде прескап илјадници долари врз основа на тоа што го има како можност. Но, на денот на официјалното пуштање во продажба видов дека тој софтвер чини 200$ што за мојата претходна перцепција од илјадници долари беше премногу ефтино. А, знам дека не е ефтино, сепак 200$ не се малку пари за еден софтвер. Но, маркетингот што го примени компанијата која го продава софтверот беше одлична, а имаат и одличен производ од кој сум навистина задоволен.

post

Репутација – Маркетинг Средство 34

Маркетинг и маркетинг средствата се ништо без да градат една стабилна околина околу Вашиот бизнис. Се што работите мора да има една цел, а тоа е да изградите солидна репутација за Вас како претприемач и за Вашиот бизнис.

Репутација како маркетинг средство

Доколку успеете во оваа намера или оваа цел, Вие како претприемач ќе немате проблем со недостаток на купувачи, односно Вашата продажна инка ќе има потенцијал секогаш да биде полна.

Како 29 маркетинг средство на претприемач го претставивме кредибилитетот. Кредибилитетот и репутацијата се слични, но сепак две различни работи кога станува збор за еден бизнис.

Разлики помеѓу кредибилитет и репутација

Следниве разлики се однесуваат на кредибилитет и репутацијата:

 • Кредибилитет претставува верување, додека репутацијата претставува изграден став или мислење.
 • Кредибилитет може да е точно верувањето, но може и да не е точно бидејќи претставува објективно или пак субјективно верување. Репутацијата пак се однесува на нешто што веќе е докажано како точно, бидејќи луѓето веќе имаат изградено став или пак мислење.
 • Кредибилитетот за Ваш бизнис е познат за едно лице кое верува во тоа, додека репутацијата претставува став на заедницата, односно на група на лица кои мислат дека сте вредни.
 • Кредибилитетот се гради со уверување на лицата, додека репутацијата се гради со нашите претходни акции или пак активности кои на некој начин се евалуирани од заедницата.

Во секој случај, добро е да се тргне со градење на кредибилитетот, кој со помош на нашите активности ќе стане добра репутација за нашиот бизнис.

Што е репутација?

Во претходниот поднаслов за разликите можеби веќе приметивте што всушност претставува репутацијата. Но, како една дефиниција би ја искористил дефиницијата во Wikipedia за репутацијата:

Репутацијата претставува јавно мислење (или технички кажано социјална евалуација) на јавноста кон одредена личност, група на луѓе или пак организации…

Репутацијата може да се гледа како компонента на идентитетот дефиниран од страна на други луѓе.

Она што го нагласив во оваа дефиниција е:

 • Јавно мислење. Какво мислење има јавноста за Вас како претприемач и за Вашиот бизнис?
 • Социјална евалуација. Како заедницата ве евалуира Вас како претприемач и Вашиот бизнис?
 • Идентитет дефиниран од страна на други луѓе. Каков идентитет ви даваат другите луѓе?

Дали репутацијата е важна?

Во нашиот секојдневен живот ние сме судии за многу работи како бизниси, влади, политички партии, соседи… Тие пресуди ги носиме врз основа на репутацијата која ја имаат тие субјекти. Ние врз основа на таа пресуда донесуваме одлука каде ќе купуваме, што ќе купуваме… Во еден конкурентски пазар одлуката се носи врз основа на репутацијата која нам ни се допаѓа.

Па дали сакате во заедницата во која функционира Вашиот бизнис да имате добра репутација? Мислам дека одговорот секако ќе ви биде дека сакате.

Дали политичките партии се борат за подобра репутација која на наредни избори ќе им овозможи да ја добијат довербата од заедницата? Сигурно, Да.

Како до подобра репутација?

Врз основа на што политичките партии ја градат сопствената репутација? Врз основа на нивната работа во претходните 4 години како дел од власт или пак опозиција. Врз основа на маркетинг средствата кои ги користат. Врз основа на однесувањето на сопственото членство.

Но, она што е интересно за политичките партии може да сепримени и во бизнис светот. Тоа е дека за добра репутација на еден ентитет, огромна улога има и другиот – спротивниот ентитет (конкурентот). Колку конкурентот има послаба репутација, толку поголема ќе имате Вие како претприемач и Вашиот бизнис.

Но, репутацијата се добива и се губи. На едни избори заради висока репутација ќе победи една политичка партија, додека на други избори ќе победи друга политичка партија која ја подобрила сопствената репутација.

Можеме да заклучиме дека подобра репутација ќе имамо доколку:

 • Нашите активности постојано ја зголемуваат нашата репутација.
 • Постојано ја подобруваме нашата репутација.
 • Постојано ги искористуваме слабостите на нашата конкуренција во однос на нивната репутација.
 • Комуницираме постојано со нашата заедница како би им овозможиле да не евалуираат за да ни ја зголемуваат нашата репутација.

Како најважно нешто би ја издвоил комуникацијата, бидејќи без неа воопшто ќе немаме репутација. Комуникацијата се однесува во однос на комуникација со:

 • Наши тековни купувачи,.
 • Наши потенцијални купувачи.
 • Купувачи на нашите конкуренти,
 • Потенцијалните купувачи на нашите конкуренти,
 • Наши снабдувачи и
 • Снабдувачи на нашите конкуренти.

Што претставува менаџмент на репутација?

И за крај на оваа маркетинг средство би напоменал неколку збора за менаџмент на репутација кој во последните години се изградува како една посебна дисциплина на менаџментот како наука.

Постојат 2 функции на менаџмент на репутација:

1. Градење на репутација

Како што кажува самото име целта на оваа функција е постојано да се гради бизнис и претприемничката репутација. Ова функција не е потребна само на стартап бизнисите кои немаат никаква репутација туку и на оние кои имаат изградена но можат да ја доградуваат или пакподобруваат.

2. Одржување на изградената репутација

Кога веќе ќе изградиме одредена репутација оваа функција служи да ја одржуваме односно да не дозволиме да ја изгубиме таа веќе изградена репутација.

Така да менаџмент на репутацијата претставува еден циклус кој никогаш не завршува и се надополнува со сопствените функции – градење и одржување.

post

Неколку Совети за Брошури или Флаери

Брошурата или пак флаерот како маркетинг средство може да биде доста ефективно за бизнисот на еден претприемач. Но, од друга страна може едноставно да заврши во канта за ѓубре.

Брошури и флаери

Ова се однесува и на други традиционални маркетинг средства кои на некаков начин пристигаат во рацете на потенцијалните потрошувачи.

Како функционира еден потенцијален потрошувач со некоја брошура или флаер во рака? Еве еден вообичаен тек на активности:

 1. Го гледа маркетинг средството кое му се наоѓа во раката.
 2. Го скенира. Запомнете не чита, туку само скенира со поглед од горе до долу.
 3. Доколку во првите 10-тина секунди го класифицира како вредно ќе го остави во „пултот“ кој служи за понатамошно разгледување.
 4. Доколку во првите 10-тина секунди го класифицира како невредно оди во „Recycle Bin“ – Канта со отпадоци. Тука и завршува животниот век.
 5. Онаа кое е класифицирано како вредно уште денес или утре ќе биде прочитано. Но, повторно не се чита цело. Се читаат интересни наслови. Се гледаат интересни слики. Се читаат кратки потенцирани содржини кои даваат одговор на прашањето „Што има тука за мене“.
 6. Одлука за контакт или ставање на тоа маркетинг средство на место кое ќе послужи за наоѓање доколку ќе има некој проблем.

Значи она што е најважно за еден претприемач е неговото маркетинг средство да не биде класифицирано како невредно.

Зошто овој напис?

Овој напис е едноставно дополнување на оние што веќе имавте можност да ги прочитате како маркетинг средства:

Во секој случај овие две маркетинг средства се многу користени од страна на претприемачите и малите бизниси.

Пред некое време ја видов мојата прва брошура. Која не даде никакви резултати. Беше толку многу класична и пренатрупана со текст. Сакав се да кажам во неа. И секогаш ми беше мал простор. Тоа е најголемата грешка. Не размислував на елементите во вид на корисност и повик за акција.

Од тука и овој напис за совети за брошури.

Совети кои ја подобруваат брошурата или флаерот

Еве некои совети од претприемач кои можете да ги искористите при дизајнирање и содржина на една брошура или пак флаер:

1. Корисности наместо карактеристики

Да, едноставно прикажи ги корисностите наместо карактеристиките на твојот производ, услуга или пак бизнис. За ова веќе пишувавме во Прикажи ја корисноста наместо карактеристики.

2. Вие, Вас, Ваш… наместо Ние, Нашиот бизнис, Нашата компанија…

Избегнувајте да зборувате за Вас, Ваш бизни, Ваши производи и услуги. Зборувајте за Нив – Вашите потенцијални клиенти кои сакате да бидат Ваши купувачи со тоа маркетинг средство.

3. Слики наместо текст

Наместо гол текст обидете се да ставите и неколку сликички, но не Вашето лого.

4. Смешно наместо озбилно

Сликите или пак текстот нека бидат смешни наместо преозбилни. Смешни кои навистина ќе го привлечат вниманието на потенцијалниот купувач и кое може да прерасне во навистина вирозно маркетинг средство.

5. Интересно наместо здодевно

Доколку е здодевно ќе биде класифицирано како невредно иако во таа здодевност се кријат вредни информации за потенцијалниот клиент.

6. Привлекување на внимание наместо притисок

Повикот за акција треба да го привлече вниманието на потенцијалниот клиент, а не да звучи како Ваш притисок врз него.

7. Градење на доверба наместо обична продажба

Понекогаш еден претприемач е толку преоптеретен со продажба, па заборава на првото и основното правило да изгради доверба во очите на потенцијалниот клиент.

post

Здружен Маркетинг – Маркетинг Средство 33

Стигнавме до 33-тото маркетинг средство на претприемач. Го избрав здружен маркетинг од мојата листа (во MS Excel) за овој напис.

Сите знаеме за една од првите лекции во математиката дека:

1 + 1 = 2

Математички е точно. Но, што мислите за следново равенство:

1 + 1 > 2

Дали е точно? За овој наш напис како маркетинг средство ќе кажеме дека е точно. Ова е дејство на синергија – здружено дејствување.

Оваа дејство на синергија се користи во проучување на тимската работа и ни кажува дека вкупниот ефект на тим од двајца е поголем од простиот збир на ефекти на две личности надвор од тимот. Ова е една од најголемите карактеристики на тимската работа.

Што претставува здружен маркетинг?

Здружен маркетинг едноставно претставува здружување на два или повеќе бизниси, здружување на двајца или повеќе претприемачи во сопствените маркетинг активности.

Ова би изгледало како еден бизнис се здружува со друг бизнис како заеднички би ги промовирале сопствените производи или услуги на пазарот каде настапуваат.

На пример:

Еден претприемач прави брошури на кои на еден дел од брошурата го промовира сопствениот бизнис додека на вториот дел од брошурата го промовира партнерскиот бизнис на задружениот маркетинг.

Вториот претприемач прави флаери на кои од едната страна е промоција на сопствениот бизнис додека од втората страна е промоција на партнерскиот бизнис на задружениот маркетинг.

Дали ова претставува дејство на синергија? Во секој случај одговорот е позитивен. Бидејќи ефектот ќе биде поголем.

Кои се поволностите на еден претприемач од здружен маркетинг?

Можат да се извлечат повеќе поволности за двете страни во кампањите на здружен маркетинг, но јас би ги потенцирал следниве две:

 • Помал трошок за маркетинг активности. Кога се користи здружениот маркетинг логично е секоја маркетинг кампања да чини двојно помалку во однос на маркетинг кампања кога настапува еден бизнис.
 • Поголем ефект од секоја маркетинг активност. Ефектот од секоја маркетинг кампања во здружен маркетинг во секој случај ќе биде поголем бидејќи и двата бизниси имаат веќе одреден број на редовни купувачи кои можат да станат купувачи и на бизнисот кај кој досега не биле.

Предуслови за здружен маркетинг

За да може да се започне со еден ваков стил на маркетинг потребно е првин да се исполнат одредени редуслови.

 • Ист пазар. Првиот предуслов е бизнисите да бидат насочени на истиот пазар. Не може да се започне здружен маркетинг со бизнис кој настапува на меѓународен пазар, а нашиот бизнис настапува само на локалниот пазар. Оваа стратегија е добра доколку Вашиот национален бизнис сака да се прошири на меѓународниот пазар.
 • Слични целни потрошувачи. Вториот предуслов е и двата бизниси да имаат слични потрошувачи, односно потрошувачи со слични потреби. Не, би било ОК за заеднички маркетинг доколку еден бизнис продава на бизниси додека вториот продава на индивидуалци како потрошувачи.
 • Договор. Како трет предуслов е да постои договор помеѓу бизнисите кои сакаат да настапат со заеднички маркетинг. Договорот може да биде усмен, но нема да штети и пдобра регулација на активностите на сите страни со писмен договор.

Процес на здружен маркетинг

Ова е едноставен процес во кој треба само да ги следите чекорите наведени подолу:

1. Направете листа со потенцијални партнери за здружен маркетинг

Размислете за сите бизниси или пак претприемачи кои ги знаете или пак кои не ги знаете, а можат да бидат потенцијални партнери за здружен маркетинг. Направете една листа по приоритет.

2. Контактирајте ги и прашајте ги за некое заедничко настапување

Откако ќе ја имате Вашата листа започнете со контактирање на тие претприемачи и понудете им соработка во однос на здружен маркетинг.

3. Направете договор за здружен маркетинг со оние кои ќе дадат позитивен одговор

Направете договор со сите кои дале позитивен одговор во кој ќе опфатите Што, Кој, Како и Кога.

4. Постапувајте согласно договорот

Следете ги сите дефинирани активности одговорности согласно договорот.

5. Мерете ги резултатите

Мерете ги резултатите како би виделе што функционира а што не функционира. Она што функционира подобрете го, додека она што не дава резултати заменете го.

post

Саем – Маркетинг Средство 32

Крајот на минатата и целата оваа недела ќе биде недела на маркетингот на претприемач.

Саем како маркетинг средство

Ова е веќе 32-рото маркетинг средство од овој серијал на маркетинг средства на претприемач. Саем, можеби едно од најконтроверзните маркетинг средства во последно време. Контроверзно затоа што за едни претприемачи е успешно, додека за други претставува едноставно трошење на пари. Но, сепак може да бидат навистина корисни, бидејќи ретко на кое друго место можете да најдете бизниси од иста или пак слична индустрија на исто место во исто време.

Што претставуваат саеми?

Саемите едноставно претставуваат изложбени простори на кои еден претприемач може да ги изложи и претстави своите производи и услуги пред потенцијалните потрошувачи.

Давателот на саемската услуга (изнајмувачот на просторот) се грижи за сите маркетинг активности за тој саем на кој ќе се изложува. Вообичаено на еден саем се изложуваат група на производи или услуги од една индустрија.

Предности на саемите?

Да разгледаме некои предности кои саемот ги нуди за еден претприемач:

 • Високо таргетирана група на посетители. Некој кој не е заинтересиран за технологијата и технолошките достигнувања нема да биде присутен на Технома. Додека оној кој е заинтересиран да го обнови својот интериер ќе го посети саемот за мебел. Ова значи дека на еден саем ќе бидат присутни луѓе кои на некој начин имаат интерес за одреден производ или пак услуга кои што ќе бидат изложени на тој саем.
 • Високо претставително маркетинг средство. Потенцијалните клиенти во бизнисот што ќе го видат на еден саме сметаат дека се професионалци бидејќи навистина понудувачот на самските услуги и самиот претприемач направат едно привлечно катче од штандот на кој се претставуваат производите.
 • Голема посетеност. Како и да е сепак саемите се доста посетени во тие неколку дена колку што трае. Вообичаено доаѓаат луѓе од сите градови кои се заинтересирани за некој производ или пак услуга бидејќи сметаат на некаков саемски попуст кој сакаат да го искористат.
 • Можност за комбинација на други маркетинг средства. На саемите освен прикажување на производот или услугата кои ги нудите како претприемач можете да делите и други маркетинг средства како бизнис картички, флаери, брошури
 • Можност за демонстрација во живо. Оваа предност ниедно друго маркетинг средство не ја нуди. Во живо потенцијалниот купувач има можност да ги види сите карактеристики на производот што е изложен.

Недостатоци на саемите?

Како и секое друго маркетинг средство и саемите имаат свои недостатоци:

 • Висока цена. Како еден од најголемите недостатоци кои ги погодуваат малите бизниси и претприемачот е високата цена за изнајмување на еден штанд на саемот на кој ќе се изложуваат производите и услугите.
 • Кратко време на изложување. Саемите имаат краток животен век. Тие траат неколку дена и за тие неколку дена потребно е да направите доволно зделки за да успеете да ги извадите трошоците. Се смета дека почесто зделките доаѓаат по завршување на саемот, што може да значи и дека оваа не е недостаток. Во секој случај, имате многу кратко време за да се претставите Вие како претприемач и Вашиот бизнис во вистинското светло.
 • Голем процент посетители за да бидат видени. Се почесто саемите се користат од луѓето да си го поминат времето и за да бидат видени како би седнале на кафе со своите пријатели и би се пофалиле дека биле на тој и тој саем. Овој недостаток директно ја намалува предноста на големата посетеност на саемите.
 • Голем процент на посетители – конкуренти. Саемите се користат и од конкурентите кои не изложуваат одблиску да дојдат и да го видат производот за кој се заинтересирани и тие да го понудат. Така да, кога Вие како претприемач, го користите саемот како маркетинг средство знајте дека одреден процент на „потенцијални потрошувачи“ ќе бидат испратени од Вашите конкуренти.

Препораки за еден Претприемач

 1. Бидете внимателни при избор на оваа маркетинг средство. Разгледајте дали имате можности и дали ќе ви се исплати саемот како маркетинг средство. За секој бизнис оваа маркетинг средство не е соодветно.
 2. Доколку сакате да освоите други пазари, надвор од државните граници разгледајте ја можноста да учествувате на меѓународни саеми надвор од Македонија.
 3. Разгледајте ги како опција алтернативните штандови. Вообичаено саемите имаат мали простори кои не се скапи (на пример, простој преку кој се поминува од хала во хала). Доколку сте мал бизнис со ограничен буџет, а сакате да се претставите на некој начин на саемот ова е одлична варијанта за Вас како еден претприемач.
 4. Делете различни маркетинг средства како што се брошури, флаери, бизнис картички, каталози… Секој кој ќе се приближи до Вашиот изложбен простор дајте му рекламен материјал.
 5. Обидете се да остварите комуникација со секој заинтересиран за Вашите производи или услуги.
 6. Нека не ви биде тешка презентацијата на Вас и Вашите вработени за секој кој ќе биде заинтересиран.
 7. Направете го изложбеното катче колку што може да биде поинтересно за да привлече доволно внимание на потенцијалните потрошувачи.

Кога ќе започнеме со презентација на онлајн маркетинг средства ќе стане збор за еден друг вид на саем – електронски саем и за кој веќе пишувавме на претприемач во еСаем за Бизниси – MakExpo.