Бидете секогаш најиновативни! Алатки, екниги и видео презентации само за најхрабрите!

quote

Ако не можете да ги објасните вашите идеи, тогаш сте во неволја

Aко не можете да објасните нешто на шест годишно дете, тогаш ни вие не го разбирате тоа.

~ Albert Einstein

audio

Епизода #28: Стабилизација на процеси и како до стабилни процеси

Во дваесет и осмата епизода на “претприемачки пат” станува збор за стабилизација на процеси и можности да ги направите вашите процеси постабилни.

Претприемачки пат

Со оваа епизода на “претприемачки пат” ќе продолжам од темата за која зборував во минатата епизода. Тогаш зборував за стандардизација на процесите, а сега ќе зборувам за стабилизација на вашите деловни процеси.  Оваа тема едноставно претставува суштината на сите ваши напори во обезбедување на соодветни системи во вашиот бизнис на кои слободно ќе можете да се потпрете.

Продолжи…

post

“Да направам” листа која ќе гарантира успешност

Една „да направам” листа претставува ливче со цртички за се онаа што треба да направите. Забележувате дека велам „што треба” да направите, а не велам „што сакате” да направите. Како прво тука лежи и основната разлика на листите кои водат кон успешност и поголема продуктивност и листите кои само доведуваат до поголем притисок и дефокусираност.

бизнис план

Треба и сакам се сосема различни концепти. Се онаа што треба да направите претставуваат активности кои се суштествени за вашиот бизнис, тоа се активности кои додаваат вредност за вашиот бизнис, но и учествуваат во креирање на вредноста што вашиот бизнис ја испорачува за вашите купувачи. Од друга страна, се онаа што сакате да направите не мора да значи дека е суштествено за вашиот бизнис, може да биде суштествено но утре или по една недела или по една година итн. Но, може да биде и несуштествено, неприоритетно, неважно…

Продолжи…

post

Вашата најважна работа не се случува во вашата канцеларија

Вашата канцеларија веројатно е сеуште една од најважните во вашата работа, но во денешен свет на бизнисот, очигледно е дека значењето се повеќе се намалува.

канцеларија

Развојот на технологијата како интернето, облак решенија и социјалните медиуми едноставно ве прават вас и целиот ваш тим се повеќе и повеќе мобилни. Тоа е факт. Но, не само што стекнувате мобилност, туку и станувате попродуктивни.

Продолжи…

post

Подобрете го вашиот бизнис за 24 часа

Факт е дека морате постојано да работите на подобрување на вашиот бизнис. Без подобрување ќе ризикувате да започнете со губење на учеството на пазарот, а приходот и со тоа проифитабилноста на бизнисот.

подобрување

Ризикот поврзан со непреземање на специфични чекори за подобрување е многу поголем од ризикот доколку пробате нешто и не успеете.

Продолжи…

audio

Епизода #27: Kако дo стандардизирани процеси

Се наоѓаме дваесет и седмата епизода на “претприемачки пат” во која станува збор за стандардизирање и тоа стандардизирање на процеси во бизнисот.

Претприемачки пат

Со оваа епизода на “претприемачки пат” ќе започнам една тема која што е поразлична од досегашните, но едноставно претставува основа за успешно функционирање на една компанија. Во услови на крајна неизвесност во опкружувањето на кое еден претприемач има многу мало влијание, градењето, одржувањето и подобрувањето на системи во самата компанија кои ќе бидат спремни да одговорат на сите сили кои доаѓаат од надворешноста претставува вистински императив за секој претприемач.

Продолжи…

post

Структура на екосистем за иновации

Во голем број на случаи иновациите се базираат на екосистеми. Ништо не е во рацете на еден човек или пак една компанија, секогаш постојат и други чинители кои се значајни, но и без кои тешко дека ќе може една иновација да успее.

екосистем за иновации

Индивидуализмот е минато. За да успее една страна во тој поопширен систем, ќе мора да успее и некоја друга страна. За да можете да иновирате, универзитетитe и науката ќе мора да создаваат нови откритија.

Продолжи…

post

7 Мали промени кои ќе направат разлики во вашиот претприемачки живот

Понекогаш малите работи може да доведат до големи разлики во вашиот претприемачки живот. Тие не се нешто што ќе бараат големи одрекувања од вас, ниту пак преголеми ресурси.

промени

Едноставно ќе можете да започнете со имплементација уште денес и да ги чувствувате бенефитите утре.

Продолжи…

post

Процес од 6 чекори за да завршите се

Дали целта на зголемување на продуктивноста е секогаш, ама баш секогаш се што е на листата за завршување за денес биде завршено?

промени чекори

Оваа прашање ме мачи долго време. Долго време сметав дека еден од факторите за анализа на продуктивноста е завршување на се онаа што е планирано. Но, сепак како се повеќе се играм во мерење на мојата лична продуктивност и како се повеќе им помагам на претприемачите за нивната лична и компаниска продуктивност сфаќам дека топа не е точно.

Продолжи…

post

Мора да научите отворено да кажете “погрешив”

Колку и да изгледа тешко, сепак храбриот пристап секогаш отворено да си кажете и себеси и на сите околу вас дека сте погрешиле или „да погрешив” ќе биде многу важно за вашиот бизнис.

да погрешив

Зошто?

Ако ме следите доволно време сигурно знаете дека многу пати досега пишував за неизвесноста околу вашиот бизнис, за подобрувања, за преземање на акции… Тоа се некои од карактеристиките на успешни претприемачи. А, дали успешна карактеристика е непогрешливост. Одговорот е не, нема ни да најдете некој успешен претприемач кој не погрешил.

Продолжи…