post

Маркетинг – најдоброто од 2013 година

Дали може без маркетинг? Едно од прашањата кои често се поставуваат од страна на повеќето претприемачи. Но често пати одговорот е негативен.

претприемач нова 2014

Да, маркетинг е составен дел на секој бизнис и тоа е неизбежен факт кој мора да се знае, но и да се практикува. Иако понекогаш се пренагласува фокусот, сепак овие активности се нешто што додаваат и треба да додаваат вредност за секој бизнис, нормално доколку се имплементираат како што треба.

Како за крај на годината, еве некои прашања кои можеби ќе бидат интересни да си ги поставите со цел подобро да ја започнете новата 2014 година кога станува збор за маркетинг активности.

Продолжи…

post

Изработка на профил на купувачи

Секој бизнис, без разлика на кој пазар настапува, во која индустрија се наоѓа, во кој вид на бизнис припаѓа имал, има и ќе има потреба од купувачи.

профил на купувачи

Без разлика дали станува збор за профитни или непрофитни комапнии, за социјални бизнис, зелени бизниси или било кој друг вид на бизниси секогаш ќе има потреба од купувачи затоа што секој бизнис постои заради реализација на некоја цел, а во 99,99% на случаи таа цел се преточува во задоволување на тие купувачи, за некого можеби посетители, слушатели, читатели итн. Тука ќе ги нарекуваме сите како купувачи, што ќе значи некој кој е потребен заради преживување на компанијата.

Продолжи…

audio

Епизода #18: Како да изведете дисквалификација на купувачи

Оваа е осумнаесета епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода со цел барем малку да ви помогнеме во расветлување на тој ваш пат.

Претприемачки пат

Мора да напоменам дека во оваа епизода на “претприемачки пат” за разлика од досегашните во кои се фокусиравме на привлекување и задоволување на купувачи, во оваа епизода ќе се фокусираме на нешто поразлично, а тоа е да изведете дисквалификација на купувачи што значи како да го отстраните, односно отфрлите потенцијалните купувачи кои не го заслужуваат вашиот фокус.

Продолжи…

post

Email маркетинг и основни прашања кои бараат одговор

Темата за email маркетинг е доста интересна особено поради фактот што секојдневно примаме огромен број на email пораки од кои повеќето воопшто не сме ги ни побарале.

email маркетинг

Сепак знам дека се обидуваме да бидеме фокусирани и да ги читаме оние пораки за кои сметаме дека сакаме или имаме потреба од читање. Во една ваква џунгла од информации станува се потешко пораката која бизнисите сакаат да ја испратат да биде примена на вистинскиот начин. Самата порака можеби ќе биде примена, но сепак на тој пат до очите на потенцијалниот купувач ќе има и препреки како што се:

Продолжи…

post

Убедување на вашите купувачи дека токму вашето решение е вистинското

Кога имате некој проблем што правите прво? Прво треба да сте сигурни, односно да го почувствувате или да бидете свесен дека тоа е проблем. Проблемот предизвикува болка, фрустрација, незадоволство…

убедување

Кога ќе почувствувате нешто такво тоа е доволен сигнал дека имате некаков проблем. Од друга страна може и некој да ви кажал дека имате проблем за кој воопшто не сте знаеле дека го имате или пак воопшто не сте го почувствувале. Но, во секој случај веќе сте свесни дека имате проблем кој бара некој вид на решение.

Продолжи…

post

Градење на свесност кај купувачите за проблем кој вие го решавате

Мора да бидеме свесни дека бизнисите не продаваат само храна, облека или било кој друг производ кој служи за задоволување на основните човечки потреби. Бизнисите иновираат. И не значи дека само големите бизниси иновираат туку иновираат и мали  бизниси.

свесност кај купувачите

На пример, еден мал бизнис може да иновира производ или услуга со кој се скратува времето на реализирање на нарачки за некоја онлајн продавница, или пак да иновира интелигентни роботи за автоматизација на сите рачни активности во едно складиште. Не дека не постојат овие работи, но да кажеме дека вашето решение обезбедува помалку грешки, пократко време за изведување на операциите и секако најважното е дека има интегрирано самоучење со што колку повеќе време работи роботот во вашето складиште подобро ќе го осознава и поефикасно и поефективно ќе си ги завршува задачите.

Продолжи…

post

10 изговори од страна на купувачите за да не купат од вас

Кога нешто не сакаме да направиме, секогаш можеме да изнајдеме стотици, па дури и илјадници изговори. И кога купуваме и ни се нафрла упорно здодевен продавач кој едноставно само гледа да ни „натрапи” нешто исто така бараме изговори за да не купиме бидејќи едноставно не сакаме да купиме.

промени чекори

Повторно, нешто што најдов во архивите на старите хард дискови префрлајќи ги од тие стари хард дискови на Time Capsule и повторно документ кој е резултат на работа со еден од моите клиенти уште во 2009 година. Една од моите задачи беше да дојдам до листа на можни приговори кои ќе претставуваат препрека за неговите купувачи да донесат одлука за купување во било која фаза од продажната инка.

Продолжи…

post

Маркетинг тестови како основа за подобрување

Маркетинг како маркетинг станува се повеќе и повеќе специфична наука која во себе интегрира различни науки како математика, психологија, кибернетика… Тоа значи дека веќе не се гледа на маркетинг како коцкање туку како еден систематски пристап и процес во развој на еден бизнис.

маркетинг тестови

Можеби секое маркетинг средство започнува во вид на коцкање, но сепак без систематски пристап кој обезбедува тестирање и итерација, односно подобрување останува да се нарекува како коцка.

Продолжи…

post

Купувачот и неговата себичност

Купувачот е старо новиот газда на вашиот бизнис. Едноставно играте по правилата кои купувачите ќе ви ги наметнат и се што правите во вашиот бизнис правите за да купувачите се чувствуваат подобро.

купувач

Моќта која ја поседуваме како купувачи не е загарантирана само со алатките со кои баратеме денес, туку и цел закон постои за заштита на потрошувачки права. Интересот на мене и мојата сопруга е да не не прави некој да бидеме “идитоти” и да си ги заштитиме 600 денари кои иако не се некоја сума, но комбинирано со обид да ни се наметне идиотизам претставуваат навистина големи.

Продолжи…

post

5 Клучни работи за да обезбедите успех во маркетинг

Маркетинг е нешто што во многу случаи ќе значи живот или смрт за една компанија. Но, сепак и нешто што лесно се забележува како несоодветно практицирање од страна на претприемачите.

маркетинг

Промашување значи губење на време, пари и ресурси кои би можеле да се искористат многу пооптимално доколку не се промашува. Но, кога зборуваме за маркетинг понекогаш промашување значи и учење доколку не станува збор за катастрофално промашување кое се случува во стилот на „упорно одење со глава во ѕид”.

Продолжи…