post

Процес на безхартиено работење – Inbox

Како што веќе знаете главната тема на претприемач за оваа година претставува имплементација на процес за безхартиено работење како дел од вашите напори за постојано подобрување на вас самите како претприемач и вашиот бизнис воопшто. Оваа значи дека минимум еднаш месечно ќе имаме разработено еден наслов од оваа тема.

Минатогодишната тема беше за продуктивност каде што веќе имате над 90 наслови од таа тема.

Во постот насловен како процес на безхартиено работење од почетокот на оваа година презентирав еден дијаграм на процесот. Ајде сега подетално да ги разработиме елементите на дијаграмот.

Ќе започнеме со Inbox.

Продолжи…

post

Спроведете ги следниве вежби за да бидете пофокусиран претприемач

Вие сте претприемач и сигурно веќе знаете колку работи треба да завршите, колку акции треба да преземете и колку неизвесности околу вашиот бизнис треба да менаџирате.

Да се биде претприемач не е лесен и едноставен процес. За оваа повеќе пати имаме пишувано тука.

Но, не можам да кажам дека не можете да избегнете таква ситуација и фрустрација. Да, можете да бидете во позиција да си обезбедите себеси доволно слобода и фокус на најважните работи за вашиот бизнис кои едноставно ќе ви помогнат во растењето на вашиот бизнис. Премиум претприемач 2.0 е дизајниран токму да ви помогне во оваа намера.

Но, да започнеме со вежбите.

Првата работа во процесов е да станете пофокусиран претприемач. Пофокусиран не значи дека ќе треба да се фокусирате на повеќе работи со тоа што ќе го менаџирате вашиот фокус. Пофокусиран претприемач значи дека ќе треба да станете претприемач кој ќе се фокусира на помалку, но сепак најважни работи кои ќе обезбедат успех за вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Неделен преглед на вашата да направам листа

Една од најзначајните алатки за зголемена лична продуктивност на секој претприемач претставува “да направам” листа. Досега повеќе пати пишував за составување на една таква листа, оптимално користење, подобрување…

Сега би сакал да презентирам дел од системот кој го користам, а кој навистина ми овозможува барем да се чувствувам полесно затоа што сметам дека се држам под контрола.

Неделни прегледи правам на мојот Inbox нотес во Evernote каде секојдневно нафрлувам се и сешто, што од глава, што најдам на интернет, што скенирам… Но, неделен преглед правам и на “да направам” листата која стана доста покомплексна одкако го користам OmniFocus како алатка за менаџирање на моите активности, имплементација на идеи и проекти.

Следниве прегледи се минимални прегледи кои би требало да ги правите барем еднаш неделно.

Продолжи…

post

Како вашата “да направам” листа биде ориентирана кон акции

Не верувам дека некој не користи “да направам” листа. Можеби не ја користи систематски и на стратешки начин, но верувам дека сите сме се нашле во позиција кога правиме листа на нешто што треба да направиме. Дали кога одиме во продавница и носиме ливче или пак кога планираме чекори за некој проект, сепак користиме некаков вид на “да направам” листа.

Најискрено да кажам, кога денес (оваа го пишувам во сабота навечер) ја погледнав мојата листа косата ми се крена на главата. Толку хаотично, многу задачи (21 актуелна), активности планови за во иднина. Да не е OmniFocus да ми ги организира тие работи во еден логичен редослед како во поглед на контекстот, така и во поглед на време кога треба да се спроведе нешто, времетраење на активноста и проект во кој спаѓа. Сепак сето тоа расфрлано си доаѓа секојдневно на распоред, се брише кога се заврши и се прави повторно нов хаос како што ги процесирам идеите од мојот мозок.

Еден начин да опстоите во користење на овие листи и секако да ги имплементирате сите активности без притоа да ви текне еден ден дека нешто не е важно и да го избришете е да ги користите следниве препораки:

Продолжи…

post

Алатки за безхартиено работење

Како една од главните теми за ова година на претприемач е процес на безхартиено работење. Како што веќе и претходно пишував овој процес е важен заради следниве причини:

  • Обезбедува значајни заштеди во севкупното работење на бизнисот.
  • Обезбедува зголемување на продуктивноста како на вас како претприемачи, така и на целиот тим кој работи со вас.
  • Директно се учествува во креирање на т.н “зелен бизнис” кој размислува и е вклучен во заштита на околината.

Во овој наслов сакам да ги напоменам некои од основните алатки кои ги користам во процесот, како и некои размислувања за во иднина. Нема да навлегувам во детален опис на начинот на користење, туку само ќе ги наведам основите на потребата од нивно користење.

Но, пред да започнеме со алатки, предлагам првин да се потсетиме на претходните наслови од овој серијал (за сите кои првпат доаѓаат до овој наслов):

Продолжи…

post

Процес на безхартиено работење – Мала автоматизација

Ккао што најавив на крајот од минатата година ќе се обидам оваа година да споделувам наслови кои произлегуваат од моето исксутво од имплементација на процес на безхартиено работење.

Морам да напоменам дека ништо не е конечно. И јас постојано го подобрувам самиот процес и целта на овие постови на претприемач ќе бидат да ви обезбедат една рамка доколку сакате да започнете со тоа.

Да се навратиме на онаа што досега помина и е објавено на претприемач во однос на безхартиено работење:

  • Безхартиено работење. Овој пост имаше цел да ги презентира некои конкретни придобивки кои започнав да ги чувствувам при започнување со имплементацијата.
  • Имплементација на процес на безхартиено работење. Тука продолжив со придобивките и ги скицирав основните елементи на процесот, односно основните подпроцеси на самиот процес.
  • Процес на безхартиено работење. Тука веќе преминав на конкретна скица на првата верзија од процесот кој го применив. Таа скица е доста променета досега, за што ќе зборувам во идните постови (сепак се е сеуште тестирање и до конечна верзија на она што дава најоптимални резултати се надевам дека ќе дојдам до крајот на годината).

Сега би сакал да презентирам една мала автоматизација која ја користам во процесот. Морам да напоменам дека јас постојано се обидувам да автоматизирам и веќе имам над десетина чекори целосно автоматизирани, сега ќе презентирам само еден чекор од тој процес, а тоа автоматско креирање на нотес во мојот Evernote акаунт.

Продолжи…

post

Процес на безхартиено работење

Кога веќе започнав да пишувам за безхартиено работење, би продолжил и оваа година со моите тестови и експерименти. Претходните два наслови од овој серијал можете да ги погледнете преку следниве линкови:

Додека во претходните наслови можевте да ги видите некои од првите резултати од имплементација на овој процес како и три основни процеси на овој процес, овој наслов претставува продолжување на овој серијал и навлегување во самите подпроцеси кои ги опишав.

На сликата подолу е претставен општиот процес од кој започнав со имплементација. Иако, моменталниот кој го користам е значително изменет, сепак ќе одам итеративно дел по дел со објавување на постовите од овој серијал.

Продолжи…

post

Продуктивност – Најдоброто од 2012

Продолжуваме со категоријата продуктивност од серијалот најдоброто на претприемач.

Оваа категорија е една од поновите и оваа 2012 година една од најажурираните на претприемач. Веќе можете да најдете 85 наслови од оваа категорија кои може да ви помогнат во вашите обиди за зголемување на продуктивноста.

Продуктивноста е важна особина на секој претприемач. Повеќе продуктивен претприемач, повеќе завршена работа за пократко време.

Да ги разгледаме насловите кои влегоа во најдоброто од 2012 година

post

[Видео] Научно објаснување на продуктивноста

Оваа година една од најчестите теми на претприемач беа темите за продуктивноста, особено поради фактот што во изминативе неколку години забележав дека продуктивноста е нешто во што најмногу страдаат претприемачите без разлика на нивниот претприемачки стаж, пазарот или пак и индустријата во која функционира нивниот бизнис.

Но, за темите и затворање на оваа година на претприемач во текот на оваа последна недела и првиот ден од следната како последен ден во оваа 2012 година.

Не можев да одолеам да не го споделам оваа видео на Asap Science тука кое навистина ги расчленува проблемите за продуктивноста на една солидна научна основа.

Основата е да разберете од каде доаѓаат проблемите во однос на вашата продуктивност, а потоа да се насочите во нивното ефикасно и ефективно решавање.

Се надевам дека уживавте во оваа видео.

post

7 Важни прашања за продуктивноста

Кога зборуваме за нашата продуктивност, зборуваме за нашите лични и бизнис цели како и нивното остварување.

Доколку успеете да ги постигнете тие цели во времето кое што сте си го поставиле, слободно можете да кажете дека се продуктивна личност.

Едноставно започнуваме со нешто. Работиме за да ги реализираме нашите цели и ги валидираме крајните резултати согласно тие цели.

Затоа, мислам дека треба да одговориме на седум важни прашања кои ќе имаат големо влијание на нашата продуктивност. Доколку имаме јасни одговори, ќе успееме во менаџирањето на нашата работа за да бидеме попродуктивни.

Кои се тие 7 прашања?

Продолжи…