post

Твоите бизнис вредности ќе ти кажат што треба да правиш

Кратенки во бизнис Многу е добро и секако поедноставно кога имаме вредности кои не водат низ животниот пат. Знаеме дека го сакаме тоа и тоа и не дозволуваме нешто да не помести.

И бизнисот бара вредности кои едноставно ќе послужат како еден знак (светлост на крај на тунелот) кои ќе му го покажува патот и ќе го насочува претприемачот да вози со полна брзина.

Дали имаш формални или неформални вредности за твојата компанија кои ги следиш и врз кои ги базираш твоите бизнис одлуки?

Дали имаш нешто што те води секојпа кога треба да донесеш одлука?

Дали имаш нешто што ти служи како референтна точка на твојот пат кон успешноста?

Доколку твојот одговор на овие прашања е ДА, тогаш ти веќе имаш воспоставено бизнис вредности.

Бизнис вредност е нешто што ќе го направи твојот претприемнички живот многу поедноставен. Тие го дефинираат онаа што треба да го направиш и она што треба да го избегнеш. Тие го дефинираат она што е прифатливо и она што не е прифатливо за твојата компанија. Тие дефинираат кога треба да запреш, а кога треба да забрзаш.

Бизнис вредностите се потребни. Тие ќе ти помогнат да ја менаџираш твојата компанија додека го патува патот кон успехот, кој пак не е прав пат.

Твоите бизнис вредности треба да одговорат на едно едноставно, но сепак важно прашање: Што е она нешто што твојата компанија го вреднува најмногу?

Размисли за овие прашања за да ги дефинираш твоите бизнис вредности:

 • Што е она нешто што твојата компанија најмногу го сака од секој вработен?
 • Кои навики твојот бизнис ги вреднува најмногу?
 • Кои односи твојата компанија ги вреднува најмногу?
 • Која е заедницата која твојот бизнис ја вреднува најмногу?
 • Кои проекти твојата компанија ги вреднува најмногу?
 • Кои компетенции и се потребни на твојата компанија најмногу?
 • Кои одговорности се најважни за твојот бизнис?
 • Копи одлуки се најважни за твојата компанија?
 • Што претставува успех за тебе како еден претприемач?
 • Што мислиш за респектот кон индивидуалците како еден претприемач?
 • Толерираш ли грешки? Ги прифаќаш ли и зошто ги прифаќаш ако ги прифаќаш?
 • Каква е твојата толеранција кон ризикот?
 • Дали ти како еден претприемач и твојата компанија сте отворени за идеи од надворешноста?

Ова не е конечна листа на прашања, но доволна за да те насочи да како еден претприемач започнеш да размислуваш за она што најмногу го вреднуваш ти и твојот бизнис. Можеш да додадеш дополнителни вредности колку што треба кои те отсликуваат тебе и твојот бизнисм како и твојата индустрија и пазарот.

Се надевам дека како еден претприемач на крајот од вежбата презентирана во овој пост ќе ги имаш дефинирано вредностите кои ќе започнеш да ги користиш како еден патоказ за тебе и за твојот бизнис.

Слободно сподели некои од нив преку коментар на постов.

post

Бизнис план и маневри на еден претприемач

Бизнис план

Бизнис план

Значењето на еден бизнис план за еден претприемач без разлика дали неговата компанија е стартап бизнис кој штотуку започнува или пак е веќе компанија застаната на нозе, никогаш не го доведувам во прашање.

Бизнис план е потребен, па дури и повеќе од потребен. Но, она што ме загрижува е што честопати ги усложнуваме работите или пак одиме еден чекор понапред и претеруваме со цврсто врзување за еден таков план.

На пример, стартап бизнис има потреба од бизнис план бидејќи по дефиниција и по сите логики еден стартап функционира во една огромна неизвесност. Ќе потенцирам повторно неизвеснот.

Дали за веќе формиран бизнис кој излегол од стартап нивото не постои неизвесност? Иако, таа неизвесност е намалена, сепак постои.

Значи клучен збор карактеристичен за бизниси, и ова особено се однесува за мали бизниси е НЕИЗВЕСНОСТ.

Од друга страна, еден бизнис план го правиме денес, а се однесува за утре. И нормално, целта е колку што можеме повеќе да влијаеме на таа неизвесност за да ја предвидиме. Но, мора да бидеме реални затоа што кога работиме во една огромна неизвесност тешко може да ја предвидиме во целост. Всушност, тоа е невозможно.

Па зошто тогаш мора да се врземе за бизнис планот кога не гарантира дека условите кои сме ги предвиделе ќе бидат исти кога ќе ги применуваме чекорите дефинирани во тој план?

Не мора. Кој вели дека мора? Твојот бизнис план е твој патоказ за патот кој води до целта заради реализација на твојата визија. Но, не значи дека тоа е единстевниот пат и дека на патоказот не треба да се додаде некоја дополнителна насока.

Можеби и најважните делови во твојот бизнис план се деловите каде ги дефинираш мисијата и визијата за твојот бизнис како и целите кои сакаш да ги постигнеш во тој период. Тој е единствениот точен во целост дел од твојот бизнис план. Тој е делот на кој најчесто ќе треба да се навраќаш за да видиш дали си на вистинскиот пат.

Но, доколку не започнеш со имплементацијата на планот, никогаш не можеш да знаеш дека си на правиот пат и дека одиш кон исполнување на твоите цели. Ова е исто како кога планираш едно патување.

Знаеш каде треба да стигнеш. Си го испланирал патот. Но, кога поаѓаш на пат се може да се случи. Може да има застој, може да има работа на пат, може да има сообраќајка, може да има одрон, може да има блокада… Тоа се неизвесности на кои немаш влијание и кои бараат одреден маневар од твоја страна кој значи скршнување од твојот зацртан пат од планот. Што правиш во тој момент? Твојот мозок веднаш размислува за друг алтернативен пат кој ќе те одведе до целта. И доколку си упорен наоѓаш начин да се извлечеш од моменталната status quo ситуација.

Истото е и со еден бизнис план. Си испланирал се супер. Си ставил одлични колор графици, табели… Но, сепак реалноста станува поинаква од она што си го испланирал. Хипотезите и претпоставките може да бидат погрешни (а еден план во голем дел се базира на тие хипотези и претпоставки). Но, како еден успешен претприемач не велиш што да правам виша сила, туку правиш маневар, бараш друг пат, други хипотези и други претпоставки за да дојдеш до воспоставените цели.

Овие маневри може да се потребни по еден месец, можеби три или пак по една година. Сепак се реалност и мора да се направат. Инаку светот на бизнисот би бил премногу лесен доколку се она што го ставиме на хартија во вид на план е така како што сме го замислиле.

post

Планирање на 2012 – Време е да се започне

SEO елементи Како што сме се поблиску и поблиску до 2012 година, треба да го почнеш планирањето на твоите идни бизнис чекори, или што се ќе треба твојата компанија да направи во 2012 година. Не ми се допаѓаат класичните бизнис планови со многу делови извлечени од книгите. Не ми се допаѓаат бизнис планови тешки за следење и имплементирање. Тоа е затоа што имам лошо искуство со таков бизнис план кој е многу непродуктивен.

Мојот идеален бизнис план е план кој што е целосно имплементиран, кој мерлив и лесно може да се анализира. Овој бизнис план може да ми донесе повеќе знаење и идни подобрувања за мене и за мојот бизнис.

Сепак, прашањето е што можеме да направиме во овој период на годината што може да го направи нашиот бизнис план поефикасен за следната година? Треба да ги започнеме подготовките затоа што времето не не чека нас.

Ајде да зборуваме за некои можни подготовки кои можат да се превземат од денес.

1. Проекции на продажба

До денес, веќе имаш солидна количина на податоци за продажбата кои можат да се споредат со планираните. Исто така, овие податоци можат да ти дадат некои можни трендови кои можеш да ги практикуваш во проекциите за наредната година. Треба да одовориш на следните прашања:

 • Дали планираните продажни бројки, се поголеми или помали од реализираните оваа година?
 • Зошто тие се поголеми или помали? Кои се причините за разликите?
 • Има ли нешто што може да се види како шило (големи натфрлувања)? Зошто се појавуваат такви шила? Што е она што твојата компанија ја имплементирала и резултирало со таков скок? Дали шилата се само за време на празниците или тие се исто така и во некои од останатите денови?
 • Дали има некои фактори во околината кои влијаеле на твојата продажбата за оваа година? Кои се тие? Како реагираше на нив? Дали твоите акции во справувањето со нив донеле резултати или не?
 • Дали има некои потенцијални фактори од околината кои ќе можат да влијаат на продажбата следната година? Што би можело тоа да биде? Како може да се справиш со нив? Што треба да направиш за да се справиш со нив?
 • Што мислиш за побарувачката за следната година? Може ли да се зголеми и што можеш да направиш за да ја зголемиш побарувачката на твоите производи и услуги за следната година?
 • Колкава продажба може да се очекува следната година врз основа на твоите бизнис цели и претходно одговарените прашања? Дали треба да се направи нешто повеќе за да се остварат продажните бројки во следната година?

2. Буџетот за 2012 година

Сега кога ги знаеш продажните бројки, и знаеш што може да влијае на нив и што е она што треба да го знаеш, сега може да започнеш со подготовка на твојот буџет за следната година.

3. Потреби на купувачи

Треба да ги знаеш твоите потрошувачи. Тоа значи дека треба да знаеш што сакаат, кои им се потреби, желби, сонувања, емоции … Кога зборуваме за бизнис план тебе ти треба ова знаење за да гоимплементираш во твојот план. Користи ги следниве прашања за да го прошириш знаењето за твоите купувачи:

 • Кои се прашањата што тие ги поставувале оваа година?
 • Има ли нешто дополнително што тие имаат потреба од твојата компанија? Што е тоа? Може ли да се спроведе тоа?
 • Дали има некои потрошувачи кои не купиле нешто од твојата компанија годинава? Зошто? Можеш ли да ги прашаш нив?
 • Дали има некои купувачи кои рапидно го зголемиле нивното купување од кај тебе оваа година? Зошто? Дали си направил нешто поради тоа? Можеш ли да ги прашаш за тоа?

Можеш да подготвиш едноставен прашалник за да ги прашаш за нивните потреби, проблеми, желби, најголемите фрустрации, соништа … Ова е најдобар начин да се соберат информации за потребите на потрошувачите.

4. Најголемите проблеми од 2011

Не постојат мали бизниси без проблеми. Ако не постојат проблеми веројатно не постои ни бизнисот во целина. Твојот бизнис план е нешто со што сакаш да ја подобриш твојата компанија. Зошто да не запреш еден момент и да размислиш за најголемите проблеми кои си ги имал оваа година и да најдеш начини да ги избегнеш истите следната година.

5. Најголеми пречки од 2011 година

Освен проблемите, исто така има и пречки кои го уназадуваат твојот бизнис успех. Кои се најголемите пречки? Што треба да направиш за да ги избегнеш следната година?

6. Маркетинг план

Ги имаш проценетите бројки за твојот буџет. Знаеш што ти треба за да ги исполниш очекуваните продажни бројки во следната година. Сега треба да направиш едноставен маркетинг план. Користи ги 5-те прашања и една табела за да го направиш твојот маркетинг план:

 • Кој е твојот целен пазар за следната година? Дали е истиот како и оваа година? Кои се промените на пазарот?
 • Кои се твоите маркетинг цели за следната година?
 • Кои ќе бидат твоите маркетинг стратегии за да се исполнат маркетинг целите?
 • Кои ќе бидат твоите маркетинг тактики (средства, канали)?
 • Кои ќе ти бидат активности и одговорности за спроведување на твојот маркетинг план?
post

Постави ги твоите бизнис цели одговарајќи на следниве прашања

Бизнис цели

Бизнис цели

Во светот на малите бизниси, се што ти или твојот бизнис го превземате или секоја акција која ја превземаш е за да постигнеш нешто. Тоа нешто се твоите бизнис цели.

Дали ти си претприемач кој го води сопствениот бизнис без цели?

Мал бизнис без соодветни цели е исто што и човек загубен во една прашума.

Знај го твојот финиш

Не можеш да започнеш со поставување на бизнис цели доколку не знаеш што сакаш да постигнеш во иднина, односно за времето за кое ќе се однесуваат целите. Мора да знаеш каде твојот бизнис сакаш да биде во иднина.

Одговори ги следниве прашања:

 • Каде се наоѓа мојот бизнис сега кога станува збор за потрошувачи, продажба, приход, профит…?
 • Какви се резултатите од минатото? Зошто ги имам постигнато и зошто ги немам постигнато моите цели во минатото?
 • Што морам да поправам мојот процес на поставување на цели, а што го научив од одговорот на претходните две прашања?
 • Каде сакам мојата компанија да биде во однос на потрошувачи, продажба, приход, профит… по 5 години од сега?
 • Каква е визијата за мојот бизнис?
 • Кои се моите таргети за следните 5 години?
 • Постојат ли билокакви препреки за постигнување на моите цели?
 • Како можам да ги надминам препреките доколку постојат?
 • Што ќе се случува во иднината?
 • Кои се трендовите во мојата индустрија, пазарот или блиското бизнис опкружување?
 • Какви промени би сакал да видам во мојот бизнис во следните 5 години?
 • Какви промени би сакал да ги видам надвор од мојот бизнис во наредните 5 години? Дали тоа е возможно и колку?

Забележувате дека прашањата ве водат низ еден систематски пристап на определување на вашите цели започнувајќи од вашата сегашна состојба, преку визија, терндови и аспирации до можните цели.

Определување на твоите бизнис цели

Како што можеш да забележиш од претходниот дел и прашањата, ја имаш основната рамка за твоите бизнис цели. Знаеш што сакаш да постигнеш, ги знаеш идните трендови и заеш што МОРА да постигнеш.

Гледај ги твоите цели како точки кои ја поврзуваат траекторијата од твојата сегашна позиција до точката каде сакаш да биднеш во следните 5 години.

Сега со сето тоа знаење, едноставно треба да ги поставите вашите бизнис цели на парче хартија и да ги одговорите следниве прашања:

 • Дали моите цели се специфични?
 • Дали моите цели се мерливи?
 • Дали моите цели се остварливи?
 • Дали моите цели се реалистични?
 • Дали моите цели се временски ограничени?

Целта на овие прашања е да ги направите вашите цели во SMART форма.

Дефинирај конкретни чекори за секоја цел

Тука ќе треба да одговорите на само едно прашање по што ќе бидете спремни да го започнете маратонот на дефинираната траекторија се до финишот кој сте го предвиделе.

 • Кои акции треба да ги превземам за да ги исполнам секоја од моите дефинирани цели?
post

Твојот бизнис план корегиран

Бизнис план

Бизнис план

Како еден претприемач, веројатно користите процес на планирање за да обезбедите дека вашиот бизнис е на вистинскиот пат до успехот. Бизнис планот има голема бизнис потенцијална енергија складирано во себе. Тој е вашиот патоказ кон успехот.

Како и да е, во исто време погрешните претпоставки и предвидувања кои не се невозможни во процесотна планирање може да бидат штетни за вашиот бизнис.

Дали си ти претприемач кој се што ќе стави на хартија базирано на претпоставки и предвидувања за иднината успева и да го реализира онака како што е во пракса?

Дали ти си претприемач кој секогаш има доволно пари потребни за идните бизнис активности онака како што се планирани?

Дали бројките од продажба во реалноста се исти како оние кои се планирани?

Веројатноста дека одговорот на овие прашања ќе биде да е многу мала. Како претприемачи, постои веројатност дека нема секогаш да бидеме рационални или доволно реални  кога планираме за нашиот бизнис. Тоа значи дека можеме да планираме да потрошиме 2.000.000 денари, но навистина имаме потреба да потрошиме 3.000.000 денари за да обезбедиме нормано функционирање на бизнисот. Можеме да планираме да оствариме продажба од 8.000.000 денари базирајќи се на претпоставки и предвидувања, но продажбата да биде 6.000.000 денари.

Затоа реба да ги зголемуваш или намалуваш бројките во твојот бизнис план.

Поголемиот дел од иднината на твојата компанија ќе биде базирана на претпоставки и предвидувања во однос на продажбата што бизнисот ќе ја генерира и трошоците кои ќе бидат потребни за да се поддржи нормалното функционирање на бизнисот во иднина. Од овие бројки ќе зависи буџетот за твоите маркетинг иницијативи, продажни иницијативи, истражување и развој… Доколку не се погодат истите бројки нема да можеш да ги реализираш планираните активности. Твојата компанија ќе навлезе во една зона на стагнирање, и ќе постои опасност да губите потрошувачи и пари кои нема да влезат во твојот бизнис.

За да обезбедиш дека се ќе биде онака како што треба, едноставно ќе треба да ги помножиш иницијалните планирани трошоци со 1,2 до 1,5 и да ја поделиш планираната продажба со 1,2 до 1,5. Откако ќе го изведеш ова, наврати се на потребните корекции на останатите делови од твојот бизнис план, а кои се базираат токму на овие предвидувања.

Во инженерството ова вообичаено се нарекува степен на сигурност кој се користи при димензионирање на различни објекти. Зошто да не се користи и во процесот на бизнис планирање?

post

Цели за 2011: Како оди со постигнувањето?

Задачи пред започнување на бизнис

Задачи пред започнување на бизнис

Вие ја имате вашата визија, или она што ви кажува каде сакате да бидете на крајот од 2011 година.

Ги имате вашите цели, или она што треба да го постигнете до крајот на 2011 година.

Го имате вашиот план, или што треба да направите за да го постигнете она што сакате да го постигнете за да бидете онаму каде што сакате да бидете.

Полека, но сигурно навлегуваме во последните месеци од 2011 година. Можеби сега е вистинското време да се запрашате следниве прашања:

 • Одам ли по дефинираната траекторија за реализација на мојата визија?
 • Дали досегашните постигнувања гарантираат постигнување на поставените цели за 2011?
 • Дали просечниот месечен прогрес во постигнување на целите ветува целосно нивно исполнување до крајот на годината?
 • Доколку не ветува, зошто месечниот прогрес во постигнување на целите не ветува целосно нивно исполнување до крајот на годината?
 • Што треба да се прилагоди за да се обезбеди целосно постигнување на целите?
 • Постојат ли потреби да се сменат целите или пак треба да ги смениме активностите?
 • Постои ли потреба од дополнителни ресурси?

Сега, што ќе реба да направите откако ќе ги одговорите прашањата?

Првин осигурај се дека се е онака како што е планирано

Започни да се фокусираш на елементите кои те одалечуваат од постигнувањето на целите кон реализација на визијата. Море да бидете свесни дека секогаш ќе постојат препреки кои ќе ве притискаат наназад. Пронајди ги и елиминирај ги.

Доколку нешто оди во несакана насока, земете пенкало и хартија и забележете се што треба да биде подобрено за да се обезбеди целосно исполнување на целите.

Второ, доколку има потреба од промени, менувај!

Како што можете да забележите, ќе постојат потреби од промени во вашите задачи или пак во вашите цели.

Доколку откриете дека вашите цели се неостварливи или нереалистични ќе треба да ги промените.

Доколку откриете дека вашите цели се остварливи и реалистични, тогаш вашиот проблем не се целите, туку активностите предвидени и содржани во вашиот бизнис план. Ова значи дека вашите активности не допринесуваат во остварување на целите и затоа мора да ги смените.

Па, како оди со постигнувањето на вашите цели за 2011?

post

30 работи кои можете да ги направите во однос на вашиот бизнис план

 

Бизнис план

Бизнис план

Бизнис план претставува алака која значи живот за вашиот бизнис. Тој е тука за да ти помогне како на еден претприемач, твојата компанија да биде подобра, попрофитабилна, постабилна… Мора да го искористиш потенцијалот складиран во една таква алатка – бизнис план.

Имам видено бизнис кои немале бизнис план и сепак успеале. Но, како и да е потенцијаот на тие бизниси би бил многу поголем доколку претприемачите користеле и имплементирале процес на бизнис планирање кој ќе го дизајнира (мапира) патог кон успехот. Најмалку, бизнис планот би го намалил времеот од започнување до успехот.

Затоа тука е направен обид да се сублимираат некои работи кои би можеле да ги направите во однос на вашиот бизнис план како во ниво на подготовка, така и во ниво на имплементација.

 1. Нека биде едноставен.
 2. Нека поттикнува акција.
 3. Нека биде реален.
 4. Направи го ветувачки.
 5. Направи го да биде ориентиран кон потрошувачите.
 6. Нека биде едноставен за користење.
 7. Нека биде едноставен за имплементација.
 8. Нека овозможи лесно следење на имплементацијата.
 9. Нека претставува рамка за вашиот бизнис.
 10. Користи го како блуптинт.
 11. Користи го како средство за финансирање на започнување.
 12. Користи го како генератор за бизнис идеи.
 13. Користи го како средство за опис на твоите идеи.
 14. Користи го како алатка за имплементација на стратегија.
 15. Користи го како мапа за идни бизнис активности.
 16. Користи го секогаш кога треба да донесеш некаква одлука.
 17. Користи го за развој на нови производи и услуги.
 18. Користи го кога имаш потреба за мозочна регулација.
 19. Користи го како алатка за контролната функција.
 20. Користи го за подобрување на твојот бизнис.
 21. Користи го како алатка за менаџирање на сегашен и иден ризик.
 22. Користи го за проверка на тоа дали целите се остварени.
 23. Користи го за подобрување на твојот глобален бизнис модел.
 24.  Користи го како водич за градење на посилна заедница околу твојата компанија.
 25. Користи го како алатка за комуникација помеѓу тебе, твојот менаџерски тим и сите вработени.
 26. Користи го како регулатор за трошење на пари.
 27. Користи го како алатка за наоѓање и анализа на твоите силни страни.
 28. Користи го како алатка за наоѓање и анализа на твоите слаби страни.
 29. Користи го како алатка за наоѓање и анализа на можности.
 30. Користи го како алатка за наоѓање и анализа на закани.
post

Знаете ли кој ви е неконтролиран ризик?

Неконтролиран ризик

Неконтролиран ризик

Кога станува збор за ризикот веќе во неколку наврати пишувавме на претприемач. Она што е интересно е што во најновата верзија на процес на бизнис планирање како дел од бизнис планот додадовме посебен наслов кој се однесува на менаџирање на ризикот и тоа се со цел да се подобри севкупниот процес на планирање.

Но, дали знаете кој ви е контролиран, а кој неконтролиран ризик?

Секој бизнис се соочува со два вида на ризици: контролиран и неконтролиран ризик.

Контролиран ризик

Контролиран ризик е оној ризик кој иако не може да биде во целост предвидлив сепак на некаков начин може да се контролира со што би се намалил неговиот ефект. На пример, за ризик од пожар или некои незгоди преку осигурување се намалува таков ризик.

Неконтролиран ризик

Неконтролиран ризик е оној ризик кој може да има огромно влијание врз бизнисот, кој тешко се предвидува, но и кој тешко се контролира и кога ќе се предвиди. Како неконтролиран ризик кој често се појавува може да биде:

 • економска рецесија
 • појава на нова силна конкуренција
 • нова технологија
 • ценовна војна со конкуренцијата
 • крупни промени кај потрошувачките навики

Во зависност од самиот бизнис, или пак индустријата и пазарот во кој оперира тој бизнис ќе постои и различен неконтролиран ризик.

Она што е важно е дека вие како претприемач мора да се обидете да ги опишете можните чекори кои би ги превзеле доколку се појавив некој ризик од типот на неконтролиран ризик.

На пример, доколку постои веројатност дека ќе дојде до промена на потрошувачките потреби и навики, вие како претприемач ќе имате план како да одговорите на тој можен ризик. Можеби со подготвен нов производ или услуга кои ќе бидат во согласност на тие нови потреби и навики. Можеби со намалување на цените. Можеби со посилни маркетинг активности заради задржување на потребата. Во секој случај таков план ќе ви помогне да не се “изгубите” кога ќе се појави една таква ситуација туку цврсто да газите на патот за решавање на истата.

post

Планирање како менаџерска функција

Бизнис план
Бизнис план

Планирањето е присутно во секој дел од човечкиот живот, без оглед дали се работи за планирање за потребата на компанијата или за приватните потреби.

Со планирањето, менаџерот подготвува услови за функционирање на компанијата во времето што е пред него. Кога планирањето е квалитетно, квалитетно е и живеeњето и работењето. Преземање акции без претходно направен план е погрешен потег. Доколку не се придржува до планот, менаџерот не може да ги реализира зацртаните цели, без оглед колку е планот добар.

Планираното може да не биде реализирано од оправдани и неоправдани причини. Некогаш е во прашање „виша сила“, односно тоа се фактори на кои менаџерот не може да влијае во значајна мерка, меѓутоа, доколку планираното не се реализира поради недоволно ангажирање на менаџерот или вработените, тогаш тоа е неоправдано изостаната реализација.

Плановите се прават за различни временски интервали. Далекусежноста во планирањето зависи од тоа каде се наоѓа менаџерот во хиерархиската пирамида. Колку е менаџерот погоре во пирамида, дострелот на плановите се поголеми. Плановите може да се поделат на:

 • долгорочни,
 • среднорочни и
 • краткорочни планови.

Долгорочноста на планирањето зависи од индустријата во која се наоѓа компанијата и од реалните и потенцијалните фактори кои можат да имаат влијание на работата на компанијата.

Долгорочните планови за една брзорастечка индустрија (како компјутерската индустрија, индустријата на мобилни телефони) би го опфаќале периодот од неколку години, додека во некоја спорорастечка гранка, тој период би изнесувал десет или повеќе години.

Со отварање на светскиот пазар, голем број од факторите почнуваат да бидат релевантни во реализирањето на планот, па станува се потешко со сигурност да се постават долгорочните планови. Во поголем број на случаи, долгорочните планови се базираат врз стратешки определби кон кои треба да се стреми компанијата. Пример, во сегашен момент компанијата има 20 % пазарно учество, а за идните 5 години се планира тоа учество да биде 25 % или се поставуваат цели во наредните 5 години да се зголеми профит за 7 %. Врз база на така поставени генерални планови се прават краткорочни парцијални планови, каде се опфаќа секој сегмент од работењето. Таквите планови можат да бидат годишни, полугодишни, месечни, каде се настојува да се остварат цели поставени во долгорочните планови.

Бидејќи се прават за пократок временски период, краткорочните планови се значително пореални, бидејќи главно се познати сите фактори кои можат да имаат влијание врз реализирање на планираното. Врз база на овие планови голем број на менаџери, на сите нивоа, прават неделни и дневни планови со што ја зголемуваат својата ефикасност во работењето.

Слично како и одлучувањето и планирањето претставува секојдневна активност на менаџерите и никако не е еднострана функција која сама егзистира, бидејќи се планира кадар, производство, контрола. За целите на проучувањето, тоа се одвоени менаџерски функции, но во пракса сите функции претставуваат една функционална целина и во сите тие манаџерски функции се јавува планирање, без кое тие функции не би можеле да бидат реализирани.

Патот од идејата до реализацијата на бизнисот е тежок и непредвидлив, па планирањето кое се врши за бизнис потребите, се нарекува бизнис план.

Бизнис планот се користи за:

 • започнување на нов бизнис,
 • развој на постојниот бизнис,
 • развој на нов производ или услуга,
 • обезбедување на финансиски средства,
 • донесување на менаџерски одлуки,
 • развој на маркетинг алатките,
 • контрола на работењето.

Постојат мали разлики доколку бизнис планот се прави за потреба за отпочнување на бизнисот и бизнис план кој се прави за компанија која е веќе етаблирана на пазарот.

Кога се изработува бизнис планот за потребите за отпочнување на бизнисот, се јавуваат голем број на непознати параметри, но тоа не треба да го исплаши менаџерскиот тим кој го изработува бизнис планот, бидејќи тие само треба да го стават на „хартија“ она што планираат да го работат, како и начините на работење и условите кои треба да бидат остварени.

Изработката на бизнис планот за потребите на компанија која веќе има учество на пазарот е значително полесна варијанта, бидејќи менаџерскиот тим кој го изработува бизнис планот е искусен и „прекален“, свесен за значењето на бизнис планот за остварување на целите на компанијата, па со поголем елан и со поголемо искуство пристапуваат кон неговото реализирање. Искусните менаџери се свесни дека во бизнисот не треба да се оди со убедувањето дека е доволно многу работа и дека резултатите сами ќе дојдат, туку внимателно пристапуваат кон изработката на бизнис планот, кој го проширува видокруг и знаење на менаџерот.

Можните грешки се прават на „хартија“ и лесно се проверуваат голем број на опции, за да се одбере најдобрата. Со изработката на бизнис планот може да се утврди дека некоја идеја не е добра и таа треба да се одстрани како можност.

Менаџерите често се жалат поради недостиг на времето потребно за изработката на бизнис планот, но бидејќи бизнис планот има голема употребна вредност, времето не е залудно изгубено. Бизнис планот претставува деловна тајна и треба да се внимава конкуренцијата да не дојде до него, за да не го загрози неговото спроведување. Изработката на бизнис планот треба да е тимска работа, а оној менаџерски тим кој го подготвил бизнис планот треба и да го реализира, бидејќи се запознаени со можностите кои ги нуди бизнисот.

Бизнис планот овозможува да се:

како и ред други прашања, кои тешко можат во стеснет облик да се презентираат, бидејќи бизнис планот е еден опсежен документ, па за неговата изработка е потребно да се познаваат голем број на релевантни податоци.

Со определување на целите кон кои треба да се насочи работење на компанијата, менаџерите го определуваат правецот на дејствување на компанијата како целина и на секој поединец како член на таа целина. Поставените цели мора да бидат SMART цели.

Бизнис планот треба да се ажурира, користи, усовршува и освежува, а врз база на согледаните резултати треба да се корегира, но и да служи за контролна врска помеѓу планираното и оствареното.

 

post

Секогаш имајте SMART цели

Поставување на цели и нивно остварување е една од основните задачи на еден претприемач. Но, понекогаш грешките се правата токму во основата – поставување на цели. Често пати може да се постават цели кои:

 • тешко може да се следи нивната реализација и едноставно воопшто да не знаеме дали се остварени или не, или
 • кои се премногу општи, или
 • кои се неостварливи, или пак
 • кои не се знае за кој временски период се однесуваат.

За да не се прави една ваква грешка вообичаено се користи техниката SMART цели која означва дека истите се:

 • Специфични (Specific)
 • Мерливи (Measurable)
 • Остварливи (Achievable)
 • Реалистични (Realistic)
 • Временски ограничени (Time-Limited)

SMART цели

SMART цели

Specific – Специфични цели

Да земеме една цел која се однесува на зголемување на профит. И велиме нашата цел е да го зголемиме профитот. Што значи оваа цел за нас освен дека треба да го зголемиме профитот? Ништо друго. Целите на целта се да поттикнат акција за да истата биде остварена. Зошто ни се целите доколку не ги остваруваме?

Главното прашање тука кое треба да ја конкретизира целта е: За колку треба да го зголемиме профитот? Така целта може да биде: зголемување на профит за 10%.

Целите се специфични значи да содржат конкретни бројки како %, денари, број на луѓе… На ваков начин при подготовка на планот лесно можеме да дојдеме до она што треба да направиме за да ја оствариме целта која значи зголемување на профит за 10%.

Мерливи – Measurable

Од друга страна, целите треба да бидат нешто што може да се измери. На пример, многу е потешко да мериш цел како зајакнување на бренд отколку зголемување на број на потенцијални купувачи. Профитабилноста може да се мери. Приходот може да се мери. Раст на компанијата може да се мери. Може да се мери се она што се изразува во соодветна бројка која можеме да ја споредиме со целта.

Остварливи – Achievable

Не, треба да заборавите дека вие и вашиот бизнис треба да имате потенцијал за остварување на тие цели и секако да бидете реални во однос на нивно поставување.

Реалистични – Realistic

Лесно е да поставите цел за зголемување на број на потенцијални купувачи за 3000%  иако знаете дека тоа е неостварливо и нереално.

Временски ограничени – Time-Limited

Од друга страна целите мораат да имаат временска рамка за која се однесуваат. На пример, целта во вид на зголемување на стапка на конверзија за 20% кажува дека треба да се зголеми стапката на конверзија за 20% но, не кажува до кога тоа треба да се направи. Секогаш целите се поставуваат да важат за одреден временски период.