post

10 чекори за да се разликувате од конкуренцијата

Како еден претприемач дали сте се обиделе да обезбедите вашиот бизнис да се разликува од конкуренцијата?

Доколку одговорот е да, сигурно веќе знаете дека тој процес не е лесен, понекогаш навистина болен и бара вложување на голем труд.

Мора да ја следите конкуренцијата. Да знаете што тие прават. Мора да ги слушате купувачите за да знаете дека сите промени кои ќе ги преземете во обезбедувањето на разликата е нешто што тие го сакаат. Мора да имплементирате промени во вашиот бизнис кои ќе бараат многу промени на навики и однесувања во вашиот бизнис.

Тоа се еден вид на крупни организациски промени кои отвораат прашања поврзани со самиот процес на промената, но и прашања поврзани со отпорот кој ќе се појави при имплементација на истите.

Сепак, основата да се разликувате од конкуренцијата е постојано подобрување. Никогаш не треба да се задоволувате со тековната состојба во која се наоѓате иако можеби сте број еден на пазарот. Секогаш ќе постои некој кој ќе ви дише во вратот и ќе се обидува на секое ваше застанување или навлегување во длабок сон да поентира и да ве симне од тронот кој што го држите во моментов.

Подолу се дадени некои чекори кои доколку ги следите ќе ве воведат во процесот на континуирано подобрување во вашиот бизнис и воедно ќе направат секогаш да сте поразлични од вашата конкуренција, но во позитивна смисла на зборот.

Продолжи…

post

Обезбедете исклучително доживување за вашите купувачи

Што претставува исклучително доживување за вашите купувачи?

Како можете да знаете дека сте им обезбедиле исклучително доживување на вашите купувачи?

Ако вашите купувачи се задоволни со вашата компанија, тие повторно ќе се вратат, ќе се чувствуваат добро кога купуваат или кога го препорачуваат вашиот бизнис на нивните семејства, пријатели или колеги, тогаш најверојатно сте им обезбедиле исклучително доживување.

Дали постои претприемач, на кој не му се допаѓа таковото чувство кај нивните купувачи? Постои ли претприемач кој не сака купувачите да се вратат и да го препорачаат неговиот бизнис на нивните семејства, пријатели или колеги? Одговорот на овие прашања е не.

Но, како ќе можете да ги фокусирате вашите напори и да обезбедите такво чувство кај вашите купувачи?

Еве шест важни активности со кои можете да почнете.

Продолжи…

post

10 Прашања пред одлука за купување

На крајот резултатот на секој бизнис се мери во реализирани продажби кои допринесуваат да се обезбеди приход, кој пак носи профит/загуба.

Не постои бизнис, ниту претприемач кој не сака повеќе купувачи да донесат позитивна одлука кога одлучуваат дали да го купат вашиот производ или услуга. Поголем процент на позитивни одговори, повеќе купувачи, поголем приход и нормално поголем профит.

Но, за да се успее потребно е знаење на повеќе од една научна дисциплина. Не е само економијата која вашето однесување го наведува на принципот на понуда и побарувачка. Не е само кибернетиката која ви обезбедува систематичен пристап. Не е само, психологијата која навлегува во мозокот на потенцијалниот купувач. Не е само претприемништвото кое ве учи за испорака на вредноста на купувачот. Не е само…

Но, сите заедно даваат една солидно исцртана патека, и тоа не било каква патека, туку патека која води кон тоа посакувано да.

Вашите купувачи се интелигентни, не смеете да го заборавите тоа и да ги потцените. Историјата ги научила да бидат претпазливи, да поставуваат прашања и бараат одговори дури и во секунди. Тие неколку секунди при поставување на тие прашања и одговорите ќе бидат клучни за одлуката.

Некои имаат потенцијал да одговорат на неколку десетици прашања, а некои на помалку. Прашањата може да бидат од едно до повеќе десетици, а можеби и стотици во зависност од пазарот и индустријата во која се наоѓа бизнисот. Но тука се само 10, можеби најважните и за кои би ребало да се обидете да обезбедите едноставно позитивно одговарање во фазата на продажба.

Еве ги тие прашања:

 1. Дали воопшто ми треба тоа?
 2. Дали тоа ќе ги задоволи моите потреби или реши моите проблеми?
 3. Го користел ли некој претходно тоа?
 4. Какво е искуството на тие кои го користеле?
 5. Дали би сакал да купам од тој бизнис?
 6. Дали би сакал да купам од тој продавач?
 7. Треба ли и зошто да му верувам на бизнисот?
 8. Дали вредноста ја оправдува цената која треба да ја платам?
 9. Можам ли да си го дозволам тоа?
 10. Што потоа откако ќе го купам?
post

Конфликт содржан во вашите продажни пораки

Еден од најважните компоненти во секоја продажна порака, a истовремено и како предмет на постојано истражување на маркетингот претставува конфликт кој потенцијалните купувачи го имаат за нешто.

Зголемување на нагласувањето на конфликтот што постои во животот на вашите потенцијални купувачи преку вашите пораки за поттикнување на продажба обезбедува три работи за вас во продажниот процес:

 • Прво и основно тој им кажува на вашите потенцијални купувачи дека имаат потреба од она што вие им го нудите.
 • Второ, служи за намалување на временската рамка во мозокот на потенцијалните купувачи од купување некој ден во купување денес.
 • И трето, можеби и најважно ja зголемува вредноста на она што вие го правите за нив. Тоа значи дека јасно се претставува што ќе добијат доколку купат, а што ќе изгубат доколку одлучат да не купат.

Како и да е конфликтот е клучниот елемент во вашиот маркетинг кој ја поттикнува потребата кај потенцијалниот купувач, го тера да донесе брза одлука и гради масивна перцепирана вредност на твојата понуда.

Што претставува конфликт?

Со наједноставни зборови кажано конфликт претставува нешто со што вашиот потенцијален купувач се мачи. Цел која е надвор од дофатот на тој потенцијален купувач или пак проблем кој никако не може да го реши. Во поширока смисла на зборот, конфликт е состојба во која потенцијалниот купувач дознава дека има потреба од нешто за да го направи сопствениот живот подобар.

Во вашите пораки, каде имате навистина ограничен простор или пак време (некогаш се доволни само 3 секунди за одлуката на купувачот) за да поттикнете некој да преземе акција, директното повикување на конфликтот во животот на вашиот потенцијален купувач и најдиректниот и најефикасниот начин да му се привлече вниманието.

Еве некои примери на пораки во кои е болдиран конфликтот:

 • Се обидувате да ја зголемите продажбата, сепак не е толку едноставно
 • Имате веб сајт, но сеуште никој не доаѓа
 • Од толку многу производи, сепак знаете дека не е лесно да ослабите

Ова се само мали примери, сепак добро е да размислите кои конфликти вие можете да ги разрешите и да започнете со примена на истите во вашите пораки. И секако тестирајте, некој конфликт ќе даде подобри резултати од друг…

post

Како да создадете производ кој ваште купувачи ќе го сакаат?

Сè она што вашиот бизнис го прави има одредена цел. Целта е купувачите да сакаат да ги купуваат производите и услугите кои вашиот бизнис ги нуди. Тие ќе ги купат, доколку ги сакаат. Тие ќе ги купат вашите производи и услуги, доколку им се потребни.

Вашите купувачи се срцето на вашиот бизнис. Тие се оние кои диктираат што треба да направите, што треба да промените или она што треба да подобрите.

Без нив (купувачите), нема да преживеете на пазарот.

По вашите купувачи, вториот важен елемент тесно поврзан со вашите купувачи се производите и услугите кои ги нудите. Ова е тврда врска помеѓу вашиот бизнис и вашите купувачи, бидејќи на крајот може да се каже дека ќе успее само кога производите од вашиот бизнис ќе доајдат во рацете на вашите купувачи.

Но, и тоа не е доволно денес. Нема да успеете со таа една трансакција, затоа што ќе ви требаат повеќе трансакции, повеќе купувања и повеќе купувачи. Затоа, вашите купувачи треба да ги сакаат вашите производи и услуги.

Еве неколку идеи што може да ги вклучите во процесот на развој на производи и услуги, доколку сакате да бидете сигурни дека вашите купувачи ќе ги сакаат.

1. Најди вистински проблем со вистинска желба за решение.

Вашиот бизнис мора да решава вистинските проблемза вашите купувачи. Размислете за нешто што користите и вежбајте да откриете зошто вие го користите тоа, зошто ви се допаѓа и каков вид на проблем тоа нешто решава за вас. Потоа, размислете за проблемите со кои се соочуваш и за кои до денес не можеш да најдеш решение. Продолжи со вежбата, но во однос на проблемите кои се делумно решени за вас. Веројатно, веќе користите нешто што не доведува до целосно решение за вашите проблеми. Сега, имаш една листа на можни проблеми кои се веќе искусени од ваша страна. Време е да почнете да размислувате преку еден поглед на потенцијалните купувачи. Дали тие имаат таков проблем? Каков е начинот на кој тие ги решаваат таквите проблеми сега? Дали тие ги решаваат целосно? Ваквите прашања ќе обезбедат дека:

 • Постои пазар за можното решение,
 • На пазарот има желба да се реши или подобри решавање на таков проблем и
 • Пазарот е доволно голем за поддршка на вашиот бизнис.

2. Понудете решение за тој проблем.

Кога ќе го најдете вистинскиот проблем за вистинскиот пазар со доволен број на потенцијални купувачи кои сакаат да решат таков проблем може да го понудите вашиот решение. Лансирање на вашиот производ како решение не значи дека сте завршиле со вашата работа како претприемач. Ќе треба да ја следите состојбата за да видите дали може да се направи нешто повеќе или да се понуди нешто повеќе на вашите купувачи. Бидете сигурни дека тие ги сакаат вашите производи и услуги.

3. Секогаш прилагодувајте ги производите во однос на потребите на купувачите.

Вашите купувачи со текот на времето не остануваат исти. Ќе се подобруваат и развиваат како и се останато. Нивните потреби и нивните проблеми се променлива категорија. Ако вашите производи и услуги не се вклопуваат нивните нови потреби, веројатно ќе станат нешто заборавено. Затоа треба да ја прилагодите вашата понудаза да се осигурате дека таа секогаш ќе се вклопи со потребите на купувачите.

4. Бидете блиску до вашите купувачи.

Ако сакате да го испорачате вистинското решение за вашите купувачи, решение кое што тие ќе го сакаат, ќе треба да бидете секогаш блиску до нив. Тоа значи дека ќе треба да биде многу повеќе од едноставен решавач на проблеми за нив. Поставувајте прашања, разговарајте со нив и иницирајте различни разговори кои ќе ви помогнат да ги разберете нивните потреби или нивните вистински проблеми. Запомнете дека без нив, нема да можете да бидете голем решавач на проблеми за нив.

5. Слушајте ги.

Како еден претприемач, една од најважните задачи за вас е да ги слушате, да научите од тоа слушање и да преземете соодветни акции од она што сте научиле од тоа слушање. Господ ни дал две уши и една уста, а ние треба да ги користите во директен сооднос. Треба да запамните дека единствениот валиден извор на информации за можните подобрувања на вашиот бизнис се вашите купувачи.

post

11 Причини за неуспех во маркетингот

Маркетингот е срцето на секој бизнис. Мора да постои, но мора и да функционира за да даде резултати.

Некои го гледаат како трошок, некои како основа за развој на бизнисот, а некои како нешто без што не се може.

Но, користење на маркетингот во бизнисот не гарантира резултати. Статистички, промашувањата, односно неуспесите се повеќе отколку успесите.

Кои се основните причини за неуспех во маркетингот?

Еве некои од основните причини.

 1. Немање на маркетинг. Кога нешто воопшто не постои не може да се мери успешноста.
 2. Немање на систематски приод. Талкање од едно нешто на друго нешто, без еден систематски приод кој ќе покаже што се презема, какви се резултатите и што треба да се направи за да се подобри претставува една причина за неуспех на маркетингот.
 3. Се базира на претпоставки. Претпоставките иако се најкористени во бизнисот, сепак претставуваат и голема опасност за бизнисот. Маркетингот не треба да се базира на претпоставки, туку на истражувања, анализи, контакти,  тестирања, мерење…
 4. Копирање на конкуренцијата. Иако може да се добијат квалитетни информации сепак целосното копирање без прилагодување кон уникатната вредност на вашиот бизнис претставува причина за неуспех на маркетингот.
 5. Игнорирање на конкуренција. Недозволено копирање, не значи и целосно игнорирање. Многу информации се сокриени во активностите на конкуренцијата.
 6. Игнорирање на купувачите. Купувачите се најсигурни извори на информации за тоа што треба да се преземе. Отфрлање на идеите, предлозите или барањата на купувачите претставува причина за неуспех на маркетинг активностите.
 7. Имплементација без цели. Како и се останато во бизнисот, така и маркетингот се базира на цели кои треба да се остварат. Доколку немате цели, откажете се од напорите.
 8. Имплементација без стратегија. Стратегијата го дефинира патот кој ќе треба да се изоди. Немање на стратегија претставува една од причините за неуспех.
 9. Имплементација без план. Планот ве води низ целиот процес на имплементација на стратегијата, но и низ подготовка на идните подобрувања. Без јасен план, ќе продолжите да талкате чувствувајќи се изгубено.
 10. Таргетирање на сите. Не се и не можат сите да бидат ваши купувачи. Затоа и со маркетингот не можете да ги таргетирате сите. Колку побргу сфатите кои се вашите идеални купувачи толку подобро за вас.
 11. Игнорирање на онлајн активностите. Денеска е недозволиво да се игнорира фактот дека повеќето луѓе се повеќе од своето време го поминуваат онлајн.
post

Свесност на потенцијалните купувачи како основа на приодот

Пред извесен период налетав на една книга која запрвпат била објавена во 1966 година и на која многу компании го темелат својот успех во постигнување од ништо нешто. Ме изненади фактот дека пред извесен период пред реобјавување на книгата луѓето биле спремни да платат и илјадници долари за копија од истата. Книгата е насловена како Breakthrough Advertising од Eugene M. Schwartz. Во истата меѓу другите елементи од областа на маркетингот и продажбатае солидно разработена и темата за свесноста на потенцијалниот купувач и различните приоди на пристап кон различното ниво на свесност што го има тој купувач во однос на желбата, потребата, бизнисот, брендот, производот или услугата. Што претставува состојба на свесност? Состојба на свесност, ни дава одговор за тоа колку луѓето, односно потенцијалните купувачи знаат за начинот на кој вашите производи ги задоволуваат нивните потреби. Авторот помеѓу милионите сиви варијанти успева да ги класифицира овие нивоа на 5 основни.

#1 Целосна свесност

Оваа состојба е кога потенцијалниот купувач знае за вашиот производ, знае што може вашиот производ да направи и секако знае дека му треба тој производ. Во една ваква состојба, продажбата е многу полесно да се изведе бидејќи е доволно било која рекламна кампања да го содржи името на производот и цената со уште еден елемент како тековен попуст, бонус или било што друго што би поттикнало моментална продажба на производот. Но, што е случајот со интернет маркетинг и онлајн продажбата? Истата рекламна кампања (односно насловот во стил “Производ тој и тој сега 3000 денари наместо 5000 денари”) ќе може да се користи за PPC реклами или банери. Но, повторно ќе остане еден дел од потенцијални купувачи во оваа ниво кои нема да ги видат тие кампањи туку едноставно ќе бараат на Googleза решение. Разликата е што тие во оваа ситуација нема да го впишат името на бизнисот, производ или услуга, туку ќе го впишат видот на проблемот. Затоа ќе бидат потребни дополнителни стратегии за пристапи и приоди.

#2 Свесност за производот, но едноставно не го сака…

Оваа состојба е кога потенцијалниот купувач знае за брендот, за производот, за она што производот го прави, но сепак сеуште не сака да го купи производот бидејќи не е целосно свесен за се она што производот може да го направи, или не знае колку добро тој производ го прави тоа или колку е подобар сега. Во една ваква состојба е потребен сосема поразличен приод отколку во нивото од претходната состојба кога потенцијалниот купувач беше целосно свесен. Така, авторот ги предлага следниве насоки (во книгата се повеќе но тука ги презентирам групирани):

 • Демонстрација дека производот е подобар од конкурентските производи.
 • Подобрување на имиџот за тоа како производот ги задоволува желбите.
 • Докажување и документирање за тоа како производот го решава проблемот.
 • Воведување на нови механизми со кои претходните ограничувања ќе се елиминираат.

#3 Свесност дека производот го обезбедува тоа што го сакаат, но не се сигурни дали производот го испорачува тоа…

Во оваа состојба потенцијалниот купувач знае дека сака она што производот го обезбедува, но сеуште не е е сигурен дека производот го обезбедува токму тоа. За да се надмине овој проблем, треба да се спроведат два чекори. Прво, треба да се посочи сеуште некристализираната желба на вашиот пазар. Ова ќе го изведете преку анализа на пазарот со определување на она што пазарот најмногу го прифаќа а вашиот производ или услуга го нуди. Второ е да обезбедите дека желбата и решението што го нудите е толку јасно што станува веднаш препознатливо од страна на пазарот.

#4 Свесност дека имаат потреба

Во оваа ниво на свесност, потенцијалниот купувач нема сеуште желба, туку е само свесен дека има потреба од нешто. Тие лесно ја сфаќаат потребата, но сеуште не го поврзуваат вашиот производ или услуга со таа потреба за да имаат желба да го купат. Како можен приод се предлага објаснување и интензивирање на потребата како нешто што треба да се задоволи. Тука станува збор за важноста на задоволување на таа потреба. Интересна споредба би била, стратегија која можеби и сеуште се применува од страна на Appleкога станува збор за нивниот iPad како производ. Скоро сите кампањи се однесуваа, и уште се однесуваат за важноста на потребата која може да се задоволи со тој производ (Читање на книга, обработка на документи, менаџирање на задачи…). Понатаму, се оди со презентирање на производот или услугата како незаменливо нешто во задоволување на таа потреба.

#5 Целосна несвесност

Најтешкото ниво е токму оваа ниво каде потенцијалниот купувач ниту е свесен за потребата ниту за желбата. Во оваа ниво не постои никаква врска со твојот производ, цена, понуда… Единствено нешто што е важно е потенцијалниот купувач при што приодот за таргетирање се нивните емоции, однесувања, незадоволство… Вашата цел е да ги поврзете со вашата порака. Само така ќе може да се изгради свесноста за потреба или желба за нешто.

post

Неколку правила за привлекување на внимание

Како претприемачи или сопственици на мал бизнис можеби веќе сте се нашле себеси во позиција кога можеби најважната активност во вашата работа е да привлечете внимание на потенцијалните купувачи.

Иако можеби изгледа лесно сепак бара повеќе напори.

Имате бизнис, имате производ или услуга, сега треба некој да чуе, да види, да почувствува дека вие сте тука спремни да го решите тој толку страшен, неподнослив, проблематичен и здодевен проблем за потенцијалните купувачи.

Првиот чекор е да го привлечете вниманието. Иако, привлекување на внимание нема да гарантира успех за вашиот бизнис за што може да прочитате повеќе во внимание, репутација и доверба, сепак претставува прв чекор кој мора да се преземе.

Вниманието има за цел да ги привлече потенцијалните купувачи кон вашиот бизнисот. Може да се постигне бесплатно во стил на вирозни маркетинг кампањи или препорака од уста до уста или пак да се плати за истото преку користење на различни маркетинг средства. Сепак, за да се постигне успехот ќе треба да се имплементираат некои правила. Веќе пишувавме за 10 начини на привлекување на вниманиеод кој произлезе следниов график:

Привлекување на внимание

Во овој пост би сакал да наведеме неколку можни правила кои би требало да ги имплементирате кога станува збор за вашите напори во привлекување на внимание.

 1. Планирајте го привлекувањето на внимание. Без разлика што понекогаш не може да се испланира се, но сепак многу посистематски приод ќе имате доколку ги планирате различните начини и можности за привлекување на внимание.
 2. Користете различни канали за привлекување на внимание. За различни бизниси ќе функционираат различни канали. Добро е да се обидете и да тестирате различни канали за привлекување на внимание.
 3. Дади внимание за добиеш внимание. Правило за реципроцитет кое потекнува од работата на професор Robert Cialdini од неговото дело Influence. Доколку дадеш, поверојатно е дека ќе добиеш.
 4. Ризикувај и информирај дури и за тајните. Ќе ме прочита конкуренцијата, ќе ме копираат, ќе ми го преземат… Иако исказиве се можни сепак мора да се преземе ризик, затоа што не може потенцијалниот купувач да дознае за тебе без неговото вистинско внимание.
 5. Бидете уникатни, не копирајте. Можете да ги проучите и анализирате конкурентите, но немојте да ги копирате. Вие сакате да бидете уникатни. Уникатноста е најдобро средтсво за привлекување на квалитетно внимание.
 6. Бидете реални. Не е важно што вие мислите, важно е што мислат твоите тековни купувачи. Тие ќе привлечат повеќе внимание кога го опишуваат вашиот производ или услуга, отколку кога вие ќе го презентирате.
 7. Престанете со зборување и започнете со слушање. Слушањето ќе ви каже што другата страна сака да постигне и доколку го знаете тоа и навистина ги погодите во нивното вистинско “сакам” еќ го имате нивното внимание.
post

Проверете ги вашите пораки за подобрување на перцепција

Како еден претприемач ќе испраќате секојдневно многу пораки.

Им испраќате пораки на своите вработени. Им праќате пораки на вашите купувачи. Праќате пораки до вашите потенцијални купувачи.

Тие можат да бидат испратени со збор од уста кога зборувате со вашите вработени или купувачи. Можат да бидат испратени преку пишани зборови кои можат да бидат во форма на е-маил, писмо, извештај, маркетинг материјали…

Пораките можат да бидат автоматизирани, како кога се користат аутореспондери за да се испрата е-маил пораки или различни маркетинг пораки. Понатаму, можете да ги испратите рачно кога ќе зборувате на состаноците, или праќате e-mail на вашиот бизнис партнер.

Таквите пораки се важен дел од вашата бизнис комуникација. Вашиот бизнис зависи од нив.

Но, што е со перцепција? Како тие пораки се перцепирани од страна на примателите?

Запомни дека има само еден сигурен извор кој ќе ви каже за перцепциите на твоите пораки, а тоа се приматели на тие пораки.

 1. Дали имате јасни цели за различните видови на комуникација која вие или вашиот бизнис ја изведувате? Важно е да се имаат јасни цели за различни канали на комуникација кои ги користите во вашиот бизнис. Јасни цели се нешто што може да ви каже за успехот на вашата комуникација. Без нив, не може да се оцени перцепција на примачот.
 2. Оценете ги перцепциите на примателите. Единствениот тест за успехот на вашите напори во комуникација, е она што примателите го перцепираат. Мора да најдеш начини како да се оцени таа перцепција без оглед на тоа дали станува збор за внатрешна или надворешна комуникација.
 3. Несакана перцепција ќе бара акција од твоја страна. Ако најдеш нешто погрешно во пораките кои ги комуницираш внатрешно или надворешново форма на неповолни перцепција треба да направите нешто. Започни со анализа на причините зошто тоа се случило. Тоа ќе ви даде основа за ефикасна комуникација во иднина.
 4. Треба да добиеш корисни повратни информации. Процесот треба да има систем кој ќе ти овозможи корисни повратни информации од корисниците на твоите пораки. Но, уште поважно е што ти можеш да направиш за тој фидбек. Што треба да се направи за подобрување на идната комуникација?
 5. Ако можеш најдеш повеќе од еден примач со негативна перцепција, веројатно ги има многу повеќе. Ова е важно правило ако сакаш да ја подобриш твојата целокупната комуникација. Не мисли дека станува збор за малцинство, секогаш мисли дека веројатно постојат повеќе лица со негативна перцепција. Само на тој начин ќе бидеш мотивирани да го подобриш твојот комуникациски процес.
 6. Излезете надвор од канцеларија во потрага по вистински повратни информации. Знам дека можеш да користиш анкети, фокусни групи и состаноци внатре во твојот бизнис, но ако сакаш да знаеш каква е перцепцијата надвор од твојата компанија за тебе и твојот бизнис ќе треба да излезете надвор.
 7. Треба првин да ислушаш пред да праќаш пораки. Ако сакаш да се зголеми успехот на твоите пораки, треба да знаеш што примачот сака да слушне, да прочита или да направи. Слушајте ги своите вработени, купувачи и потенцијални купувачи. Тоа се најдобарите повратните информации кои можете да ги добиете од нив за идното подобрување.
post

Купувачите на прво место

Вистини за купувачи Повеќепати пишувавме за купувачи, нивното значење за бизнисот, начинот на привлекување…

И добро, успееме да ги привлечеме. Што потоа?

Секој претприемач сака да има и постојано да ја зголемува базата на купувачи со нови, но и да се враќаат со повторно купување постоечките.

Како да се обезбеди да се вратат да купат повторно?

Едноставно, тие нека бидат пред се останато во бизнисот. Тие да бидат на прво место за тебе како претприемач, за твоите вработени, за твоите системи, за твојот бизнис воопшто.

#1 Прилагоди го твојот бизнис кон задоволување на нивните потреби

Можеби е вистинското време да се запрашаш дали твојот бизнис ги задоволува вистинските потреби на твоите купувачи.

Дали потребите не се смениле досега? Тука зборуваме за веќе постоечки бизнис, не за стартап кој самиот развива купувачи за што зборуваме во теорија на бизнис идеи.

Доколку сакаш купувачот да биде на прво место, тогаш мора да се прилагодиш кон него.

#2 Покажи дека се грижиш за нив

Дали знаеш кога им е роденден? Дали знаеш што последен пат купиле и зошто? Дали знаеш кои се нивните најголеми проблеми надвор од бизнисот со тебе?

Доколку знаеш, а би требало да знаеш, покажи дека знаеш. Покажи дека се грижиш за нив. Обиди се да им помогнеш во решавањето на нивните проблеми.

#3 Дали ги слушаш?

Многу ме нервира кога некој онака наизуст ќе ми изрецитира нешто кога сака да ми продаде. Алооо! Не ме интересираат карактеристики, најдобрите искуства или се она што го имаш научено за да ми го кажеш. Ме интересира единствено решение на мојот проблем. А, ќе ми го решиш само ако добро ме ислушаш што е тој проблем. А, ќе донесам одлука ако видам дека навистина си сфатил што барам.

Слушањето станува полека но сигурно една нова функција во бизнисите. Доколку знаеш да ислушаш, значи дека се грижиш за купувачите.

#4 Секогаш биди при рака

И во добро и во зло, ти и твојот бизнис мора да бидете при рака на купувачите. Така ќе покажеш дека доволно се грижиш за нив и дека тие ти се на првото место.